Na novoroční inauguraci starosty New Yorku Zohrana Mamdaniho bylo zakázáno si s sebou přinést Raspberry Pi anebo Flipper Zero. Raspberry Pi i Flipper Zero jsou explicitně uvedeny v seznamu zakázaných věcí jak na na veřejné pozvánce, tak i na oficiálních stránkách města.
OpenTTD (Wikipedie), tj. open source klon počítačové hry Transport Tycoon Deluxe, byl vydán v nové stabilní verzi 15.0. Přehled novinek v seznamu změn a také na YouTube. OpenTTD lze instalovat také ze Steamu.
Správce oken IceWM byl vydán ve verzi 4.0.0, která např. vylepšuje navigaci v přepínání velkého množství otevřených oken.
Od 1. ledna 2026 jsou všechny publikace ACM (Association for Computing Machinery) a související materiály přístupné v její digitální knihovně. V rámci této změny je nyní digitální knihovna ACM nabízena ve dvou verzích: v základní verzi zdarma, která poskytuje otevřený přístup ke všem publikovaným výzkumům ACM, a v prémiové zpoplatněné verzi, která nabízí další služby a nástroje 'určené pro hlubší analýzu, objevování a organizační využití'.
K 1. lednu 2026 končí 70leté omezení majetkových autorských práv děl autorů zesnulých v roce 1955, viz 2026 in public domain. V americkém prostředí vstupují do public domain díla z roku 1930, viz Public Domain Day.
Všem vše nejlepší do nového roku 2026.
Crown je multiplatformní open source herní engine. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT a GPLv3+. Byla vydána nová verze 0.60. Vyzkoušet lze online demo.
Daniel Stenberg na svém blogu informuje, že po strncpy() byla ze zdrojových kódů curlu odstraněna také všechna volání funkce strcpy(). Funkci strcpy() nahradili vlastní funkcí curlx_strcopy().
Byla vydána nová verze 25.12.30 svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) postaveného nad multimediálním frameworkem MLT. Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.
Zdravím.
NB Dell Latitude CPi A, snažím se rozchodit klávesy na regulaci hlasitosti. Zesilování je na Fn+PageUp, zeslabování Fn+PageDown a mute Fn+End.
Našel jsem tady pár diskuzí a dokonce FAQ na tohle téma, ale všechno začínalo zjišťováním kódu klávesy, buď pomocí xev, nebo showkey -s. Při stisku těchto kláves se ale neobjeví nic ani v jendom z těch prográmků.
Nic není ani v DMESGu a v /var/log/acpid.
Netušíte, co s tím ?
Z.H.
event=hotkey ATKD .* action=/etc/acpi/actions/hotkey.sh %e/etc/acpi/actions/hotkey.sh
#!/bin/bash
case "$3" in
# Mute button
00000032)
amixer sset Front,0 toggle
amixer sset Surround,0 toggle
amixer sset Center,0 toggle
amixer sset LFE,0 toggle
;;
# Volume up button
00000030)
amixer sset PCM,0 15+
;;
# Volume down button
00000031)
amixer sset PCM,0 15-
;;
# powersave button
0000005c)
/usr/local/bin/powersavetoggle
;;
*)
logger "ACPI hotkey $3 is not defined"
;;
esac
No to sem si taky myslel. Ale ve /var/log/acpid není o stisku těch kláves ani písmenko. Přitom pokud připojím/odpojím zdroj, nebo zavřu/otevřu NB, tak to tam je. Stejne jako klávesa 'Suspend' (Fn+Esc) a 'Power'. Jenom ty potvory na hlasitost nic...
Z.H.
To me taky napadlo, ale nepovedlo se mi najit nejakou zminku o takovych modulech a ani pri kompilaci jadra jsem na nic v make menuconfig nenarazil...
Z.H.
Můžete mi prosím trochu upřesnit jak ?
Zkoušel jsem o tom něco hledat a objevil jsem jenom to, že musím mít driver nvram, který jsem zkompiloval a modprobnul. Pak jsem se snažil číst ze zařízení: cat /dev/nvram, ale byla to jen změť znaků...
Z.H.
watch --differences=cumulative -n 0 xxd /dev/nvram
A potom pozorovat, jak se projevuje mackani tlacitek. Ja takhle upravoval program tpb, aby fungoval na mem notebooku.
xxd nemám. Dělal jsem to takto:
cat /dev/nvram > nvr1
Ted jsem stiskl "MUTE".
cat /dev/nvram > nvr2
diff nvr1 nvr2
Poslední příkaz nic nevypsal. Znamená to, že ty tlačítka do nvram nezapisují, nebo jsem udělal někde chybu ?
Z.H.
Tiskni
Sdílej: