V repozitáři AUR (Arch User Repository) linuxové distribuce Arch Linux byly nalezeny a odstraněny tři balíčky s malwarem. Jedná se o librewolf-fix-bin, firefox-patch-bin a zen-browser-patched-bin.
Dle plánu by Debian 13 s kódovým názvem Trixie měl vyjít v sobotu 9. srpna.
Vývoj linuxové distribuce Clear Linux (Wikipedie) vyvíjené společností Intel a optimalizováné pro jejich procesory byl oficiálně ukončen.
Byl publikován aktuální přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie).
V programovacím jazyce Go naprogramovaná webová aplikace pro spolupráci na zdrojových kódech pomocí gitu Forgejo byla vydána ve verzi 12.0 (Mastodon). Forgejo je fork Gitei.
Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi zdarma ke čtení: Raspberry Pi Official Magazine 155 (pdf) a Hello World 27 (pdf).
Hyprland, tj. kompozitor pro Wayland zaměřený na dláždění okny a zároveň grafické efekty, byl vydán ve verzi 0.50.0. Podrobný přehled novinek na GitHubu.
Patrick Volkerding oznámil před dvaatřiceti lety vydání Slackware Linuxu 1.00. Slackware Linux byl tenkrát k dispozici na 3,5 palcových disketách. Základní systém byl na 13 disketách. Kdo chtěl grafiku, potřeboval dalších 11 disket. Slackware Linux 1.00 byl postaven na Linuxu .99pl11 Alpha, libc 4.4.1, g++ 2.4.5 a XFree86 1.3.
Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) jako první orgán státní správy v Česku spustilo takzvaný „bug bounty“ program pro odhalování bezpečnostních rizik a zranitelných míst ve svých informačních systémech. Za nalezení kritické zranitelnosti nabízí veřejnosti odměnu 1000 eur, v případě vysoké závažnosti je to 500 eur. Program se inspiruje přístupy běžnými v komerčním sektoru nebo ve veřejné sféře v zahraničí.
Vláda dne 16. července 2025 schválila návrh nového jednotného vizuálního stylu státní správy. Vytvořilo jej na základě veřejné soutěže studio Najbrt. Náklady na přípravu návrhu a metodiky činily tři miliony korun. Modernizovaný dvouocasý lev vychází z malého státního znaku. Vizuální styl doprovází originální písmo Czechia Sans.
Zdravím.
NB Dell Latitude CPi A, snažím se rozchodit klávesy na regulaci hlasitosti. Zesilování je na Fn+PageUp, zeslabování Fn+PageDown a mute Fn+End.
Našel jsem tady pár diskuzí a dokonce FAQ na tohle téma, ale všechno začínalo zjišťováním kódu klávesy, buď pomocí xev, nebo showkey -s. Při stisku těchto kláves se ale neobjeví nic ani v jendom z těch prográmků.
Nic není ani v DMESGu a v /var/log/acpid.
Netušíte, co s tím ?
Z.H.
event=hotkey ATKD .* action=/etc/acpi/actions/hotkey.sh %e/etc/acpi/actions/hotkey.sh
#!/bin/bash case "$3" in # Mute button 00000032) amixer sset Front,0 toggle amixer sset Surround,0 toggle amixer sset Center,0 toggle amixer sset LFE,0 toggle ;; # Volume up button 00000030) amixer sset PCM,0 15+ ;; # Volume down button 00000031) amixer sset PCM,0 15- ;; # powersave button 0000005c) /usr/local/bin/powersavetoggle ;; *) logger "ACPI hotkey $3 is not defined" ;; esac
No to sem si taky myslel. Ale ve /var/log/acpid není o stisku těch kláves ani písmenko. Přitom pokud připojím/odpojím zdroj, nebo zavřu/otevřu NB, tak to tam je. Stejne jako klávesa 'Suspend' (Fn+Esc) a 'Power'. Jenom ty potvory na hlasitost nic...
Z.H.
To me taky napadlo, ale nepovedlo se mi najit nejakou zminku o takovych modulech a ani pri kompilaci jadra jsem na nic v make menuconfig nenarazil...
Z.H.
Můžete mi prosím trochu upřesnit jak ?
Zkoušel jsem o tom něco hledat a objevil jsem jenom to, že musím mít driver nvram, který jsem zkompiloval a modprobnul. Pak jsem se snažil číst ze zařízení: cat /dev/nvram, ale byla to jen změť znaků...
Z.H.
watch --differences=cumulative -n 0 xxd /dev/nvram
A potom pozorovat, jak se projevuje mackani tlacitek. Ja takhle upravoval program tpb, aby fungoval na mem notebooku.
xxd nemám. Dělal jsem to takto:
cat /dev/nvram > nvr1
Ted jsem stiskl "MUTE".
cat /dev/nvram > nvr2
diff nvr1 nvr2
Poslední příkaz nic nevypsal. Znamená to, že ty tlačítka do nvram nezapisují, nebo jsem udělal někde chybu ?
Z.H.
Tiskni
Sdílej: