Byla vydána verze 1.94.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example. Zveřejněny byly výsledky průzkumu mezi vývojáři v programovacím jazyce Rust: 2025 State of Rust Survey Results.
Google zveřejnil seznam 185 organizací přijatých do letošního Google Summer of Code (GSoC). Dle plánu se zájemci přihlašují od 16. do 31. března. Vydělat si mohou od 750 do 6600 dolarů. V Česku a na Slovensku je to 900 dolarů za malý, 1800 dolarů za střední a 3600 dolarů za velký projekt. Další informace v často kladených otázkách (FAQ). K dispozici jsou také statistiky z minulých let.
Byla vydána únorová aktualizace aneb nová verze 1.110 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.110 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.
Apple představil 13palcový MacBook Neo s čipem A18 Pro. V základní konfiguraci za 16 990 Kč.
Kalifornský zákon AB 1043 platný od 1. ledna 2027 vyžaduje, aby operační systémy požadovaly po uživatelích věk nebo datum narození a skrze API poskytovaly aplikacím informaci, zda je uživatel mladší 13 let, má 13 až 16 let, má 16 až 18 let nebo má alespoň 18 let. Vývojáři linuxových distribucí řeší, co s tím (Ubuntu, Fedora, …).
Konference LinuxDays 2026 proběhne o víkendu 3. a 4. října v Praze v areálu ČVUT v Dejvicích na FIT. Čekají vás desítky přednášek, workshopy, stánky a setkání se spoustou chytrých lidí.
Nové verze webových prohlížečů Chrome a Firefox jsou vydávány každé 4 týdny. Aktuální verze Chrome je 145. Aktuální verze Firefoxu je 148. Od září přejde Chrome na dvoutýdenní cyklus vydávání. V kterém týdnu bude mít Chrome větší číslo verze než Firefox? 😀
Apple představil nové čipy M5 Pro a M5 Max, MacBook Pro s čipy M5 Pro a M5 Max, MacBook Air s čipem M5 a Studio Display a nový Studio Display XDR.
Bylo spuštěno hlasování o přednáškách a workshopech pro letošní Installfest, jenž proběhne o víkendu 28. a 29. března v Praze na Karlově náměstí 13.
Byla vydána (Mastodon, 𝕏) třetí RC verze GIMPu 3.2. Přehled novinek v oznámení o vydání. Podrobně v souboru NEWS na GitLabu.
3D akcelerace mi funguje bez problemu s binárními ovladači od ati
Kupoval som ho v Alzasofte. Po tom, co som ho kupil, na inete uz bolo "produkt docasne nedostupny". Este predtym som ho chcel kupit v computershop.cz, ale tam mi povedali, ze ho distributor uz nevie zohnat a hned ho vyradili z ponuky. Zatial vyzera vyborne, jediny minus vidim v tej nemoznosti podtaktovat radeon, aby sa predlzila zivotnost baterky. O pol roka mozem dat vediet, ako sa drzi pri zivote; dufam, ze nedopadne ako ten ASUS (ktory som povodne chcel kupit). Na internete ale na 1667g boli same dobre ohlasy. A na spodku ma nalepku 'Made in Germany', ktora prelepuje nalepku 'Made in China'![]()
Pravda, 700MB RAM a 100GB Seagate (+60GB na usb) ) tomu citelne pomohlo, dalsi tuning uz jedine tim, ze v afektu orvu tu hnusnou barevnou nalepku s hromadou cisilek ze spodu, kdyz uz mi tam stejne par roku zavazi zbytecne
Kdyz sem se poptaval u novych stroju po seriovem portu (ne usbmezixicht) tak na mne hledeli vesmes blbe, s vyjimkou prave stroju od IBM, ze tam pry jsou ty porty (ocekavam jeden serial a jeden par.) nejak vyvedeny (byt s nejakym heblem jako redukci z jejich sbernice). Takze az doslouzi soucasny stroj bude rozhodovani o poznani tezsi jeste o toto.
btw uz vim cim to bylo, vcera v noci sem ho rozebral abych zjistil proc to tak silene chladi (jestli to neni ucpany atp.)
Že s tim votravuju - Appla jste zavrhli hned? Chtěl jsem AMD a bez woken - už tim docela dost notebooků vyřadim z nabídky. Do iBooka linux narvu, když tak necham dual boot - vidíte tohle reálně? Provedení mi přišlo dost dobré - jeden iBook (asi za 45k) jsem už viděl.
Čekám od nouta výdrž a stabilitu, prostě klid.
Tiskni
Sdílej: