abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    včera 19:22 | Nová verze

Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 18:00 | Nová verze

Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.5.

včera 01:22 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:55 | Zajímavý projekt

PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.

vlk | Komentářů: 0
    7.5. 19:44 | Nová verze

Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

7.5. 17:33 | Nová verze

Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.

7.5. 05:33 | Komunita

Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.

Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    7.5. 03:55 | Komunita

sudo-rs, tj. sudo a su přepsáné do programovacího jazyka Rust, nahradí v Ubuntu 25.10 klasické sudo. V plánu je také přechod od klasických coreutils k uutils coreutils napsaných v Rustu.

6.5. 22:11 | Nasazení Linuxu

Fedora se stala oficiální distribucí WSL (Windows Subsystem for Linux).

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 13:22 | IT novinky

Společnost IBM představila server IBM LinuxONE Emperor 5 poháněný procesorem IBM Telum II.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (57%)
     (1%)
     (8%)
     (22%)
     (4%)
     (2%)
     (3%)
     (1%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 560 hlasů
     Komentářů: 26, poslední včera 09:58
    Rozcestník

Dotaz: XGL

16.2.2006 08:58 johny_b | skóre: 3
    XGL
    Přečteno: 149×
    Ahoj
    Chcel by som mat takyto X Window system:

http://www.freedesktop.org/%7Edavidr/xgl-demo1.xvid.avi

Dokazete to takto niekto rozbehat???
    ziaden z navodov co som nasiel na internete nefungoval
    PS: ten navod by bodol pre Gentoo a ati

Odpovědi

16.2.2006 11:08 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XGL
    http://dev.gentoo.org/~hanno/
    16.2.2006 11:09 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    A vlastně ještě http://gentoo-wiki.com/HOWTO_XGL
    16.2.2006 12:12 johny_b | skóre: 3
    skusal som obidva
    ale ani jeden nefungoval
    16.2.2006 14:07 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    No, pokud chceš pomoct, tak napiš místo, kde jsi se zasekl. Jinak se můžeme maximálně podívat do křišťálové koule. Ale Xgl je nová věc, takže těžko říct, kolik lidí s tím už má nějaké zkušenosti a bude ti moci poradit.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    16.2.2006 14:21 m0d0r
    Ja som to ako tak rozbehal ;D ale musel som trosku v kode rusit zopar veci lebo ten koder to meni kazdu hodinu snad ;D ale ide o to ze nechcelo mi to zobrazovat textury ;D ale v podstate to islo ;D
    NbS avatar 16.2.2006 19:18 NbS | skóre: 26 | blog: Linux jako Linux ... vsude je neco jako /etc | Prague
    xgl je nova vec, ted je to akorat tak pro hracicky :( (novel slibil ze to hodi do sveho desktopu az nekdy v lete) a pak si to zacnou rozebirat dalsi distribuce (jen doufam ze klubove verze by to mohli mit o neco driv :)

Jinak jsem taky nadrzenej ...))
    Pan Bily byli bily strop, aby byl bily ... (Opravdu si myslite, ze je to spravne) ?
    26.2.2006 11:14 renocz
    zkompiloval sem uspesne xgl, spustim xserver a po zadani "Xgl -ac -accel xv:pbuffer -accel glx:pbuffer" se mi spusti xgl, ale v okne 800x600 a ja mam rozliseni 1400x1050, nevite nekdo jak nastavit xgl aby se spustil na fullscreen? zkousel sem "Xgl -ac -accel xv:pbuffer -accel glx:pbuffer -screen fullscreen" i "Xgl -ac -accel xv:pbuffer -accel glx:pbuffer -screen 1400x1050" ale pak se xgl nepusti vubec a napisou "no screen found" nevite nekdo co s tim?
    Jan Zahornadsky avatar 26.2.2006 12:57 Jan Zahornadsky | skóre: 22 | blog: hans_blog
    Nevím, ale když jsem to zkoušel já, tak jsem žádný xserver nepouštěl. Prostě jsem nabootoval linux, některé důležitější initscripty a pak už přímo z bashe ten tvůj příkaz. Ono si to pustilo, co potřebovalo a samo už šlo na 1400x1050.
    Actually, I was half an hour into the pointer scripting documentation when she got dressed and left.
    26.2.2006 13:16 trancelius | skóre: 22
    /usr/bin/Xgl :1 -ac -accel xv -accel glx
    to spustí na první neobsazené tty, nejspíš tty8
    26.2.2006 19:04 renocz
    nahlasi to fatal error no screens found
    jnc avatar 26.2.2006 19:07 jnc | skóre: 6
    unset DISPLAY
    26.2.2006 21:53 Tom
    Tak jsem si taky vyskoušel XGL a to v Ubuntu 6.04. Instalace bez problému podle návodu. Vypadá to fakt suprove, ale nešla mě tam průhlednost i kdyš jsem to měl v xorg.conf nastavené. Ale hořší je že to celkem dost vytěžovalo procesor, aji až na 100% mam Atlona 2500 a GF MX4.
    27.2.2006 00:08 Thunder.m | skóre: 35 | blog: e17
    Průhlednost jsem dělal bez jakéhokoliv nastavení v xorg.conf, pomocí transset nebo tak nějak, chodilo to parádně, ale stabilita není nic moc, nevím jestli to je stabilita gnome, nebo spíš xgl.
    27.2.2006 16:32 renocz
    unset DISPLAY -------------- zadna zmena
    1.3.2006 07:10 renocz
    nemuze mi nekdo poradit proc to nejde, aspon me navedte co bych mel zkusit
    9.3.2006 23:22 jinxx
    http://www.root.cz/zpravicky/live-cd-s-akcelerovanym-x-serverem/

Ale to uz urcite sosate :)

Zkusil jsem na Intel Centrino 1.72GHz Ati x700 @ 128MiB faka vsechno...

Verim ze tohle privede spoustu BFU windows useru k linu, protoze tohle jim celej slavnej longhorn nenabidne :)

Takovy featury..

23.3.2006 13:35 stitch
    Ver tomu ze za rok to bude M$ prezentovat ako svoju "novu" technologiu a budu mat na urcite aj patent...
    23.3.2006 19:04 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    ano, a najblizsich 5 rokov to budu portovat z OpenGL na DirectX. uz sa tesim.
    mimochodom, nemali byt uz wirXP postavene kompletne na technologii directx? ved obsahuju prevratnu technologiu tiena pod kurzorom a stmievanie menu, ovsem prejavilo sa to na grafickej narocnosti. a navyse ludia ktory maju graficku kartu bez hw podpory directx su diskriminovany.

sorry za off topic, ale cely tento thread zacina byt verejnym blogom.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.