abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    včera 19:22 | Nová verze

Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 18:00 | Nová verze

Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.5.

včera 01:22 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:55 | Zajímavý projekt

PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.

vlk | Komentářů: 0
    7.5. 19:44 | Nová verze

Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

7.5. 17:33 | Nová verze

Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.

7.5. 05:33 | Komunita

Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.

Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    7.5. 03:55 | Komunita

sudo-rs, tj. sudo a su přepsáné do programovacího jazyka Rust, nahradí v Ubuntu 25.10 klasické sudo. V plánu je také přechod od klasických coreutils k uutils coreutils napsaných v Rustu.

6.5. 22:11 | Nasazení Linuxu

Fedora se stala oficiální distribucí WSL (Windows Subsystem for Linux).

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 13:22 | IT novinky

Společnost IBM představila server IBM LinuxONE Emperor 5 poháněný procesorem IBM Telum II.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (57%)
     (1%)
     (8%)
     (22%)
     (4%)
     (2%)
     (2%)
     (1%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 562 hlasů
     Komentářů: 26, poslední včera 09:58
    Rozcestník

Dotaz: Jakou kvalitní zvukovou kartu?

17.2.2006 17:08 tomas84 | skóre: 30
    Jakou kvalitní zvukovou kartu?
    Přečteno: 449×
    Mám reproduktory Logitech Z-5500 a zatím používám integrovanou AC97 (Intel ICH5) s reproduktory propojenou coaxiálním kabelem.

Na přehrávání digitálního zvuku (DTS nebo Dolby Digital) mi karata vyhovuje - digitání signál si dekódují až reproduktory.

Problém je ale se stereo zvukem, který mi záhadně někdy hraje a někdy ne - bez jakýchkoliv změn v nastavení a také ALSA neumí použít dmix pro tento SPDIF výstup.

Rád bych zvukovku 24-bit, 96 kHz, optický a coaxiální výstup.

Po přečtení pár článků a recenzí jsem se rozhodl pro AudioTrak Prodigy 7.1LT.

Bohužel však nikde nemohu najít, jestli na ní ALSA umí používat optický a coax. výstup.

Našel jsem pouze tohle: Can't get Audiotrak "Prodigy 7.1 LT" IEC958 (S/PDIF) digital output working

Máte s ní někdo zkušnosti?

Mohli byste doporučit jinou zvukovku?

Budu rád za názor všech a především p. Ctirada Feřtra.

Díky.

Odpovědi

17.2.2006 17:25 Libor Chocholaty | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jakou kvalitní zvukovou kartu?
    Ja jsem si objednal M-Audio Revolution 5.1, sice ma jen koaxialni vystup, ale pry hraje paradne. Prectete si diskusi na cz.comp.linux. Nedavno jsem tam tahal rozumy a je tam myslim dost informaci. Hledejte pomoci groups.google.com.
    17.2.2006 17:55 tomas84 | skóre: 30
    Taky jsem nad ní přemýšlel. Škoda, že nemá ten optický. Podívám se na ty diskuze, díky za info.
    19.2.2006 11:59 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Audiotrak prodigy je dneska už v tomhle segmentu druhá liga, stejně jako třeba terratec. Podíval bych se po M-audio revolution 5.1 (a radši se nejdřív zeptal, jestli je ta podpora 100% nebo si to někdo spletl s revolution 7.1, což je trochu jiná, o chlup horší a výrazně dražší, karta).

Digitální výstup určitě chodit bude. To je totiž jediná věc, ve které karty na Envy24(HT) čipsetu neliší. A udělat z optiky koax je otázka jednoho odporu a kondenzátoru.
    22.2.2006 13:19 tomas84 | skóre: 30
    Budu používát jen digitální výstupy, myslíte, že rozdíl mezi těmito dvěma kartami bude poznat?

Spíše bych chtěl z koaxu udělat optiku. Co jsem ale našel, zas tak jednoduché to není. Máte nějaké schémátko? Nebo ještě lépe, je taková redukce na trhu... já jsem ji nikde neviděl:-(
    22.2.2006 19:51 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Budu používát jen digitální výstupy, myslíte, že rozdíl mezi těmito dvěma kartami bude poznat?
    Nebude. Transmitter je identický, protože je přímo součástí čipsetu, který je u obou karet stejný.

Ale v tom případě mi připadá zbytečné investovat do takovéto karty. Nestačil by zoltrix nightingale za pár stovek, který koaxiální S/PDIF má? Pravda, neumí 96kHz, ale je to tak důležité?
    Spíše bych chtěl z koaxu udělat optiku. Co jsem ale našel, zas tak jednoduché to není. Máte nějaké schémátko? Nebo ještě lépe, je taková redukce na trhu... já jsem ji nikde neviděl:-(
    Na trhu je, ale ceny jsou absurdní. Přitom to jednoduché opravdu je. Teoreticky se dá na ten koxiální výstup připojit přímo LEDka s odporem, ale lepší je ten signál ještě prohnat bufferem ze dvou sériově zapojených invertorů.
    23.2.2006 13:33 tomas84 | skóre: 30
    Zoltrix nightingale se nejspíš už neprovdává. Ale pokud bych se rozhodl pro takovou kartu, vyšla by nastejno i Terratec Aureon 5.1 nebo ne?
    26.2.2006 15:30 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    V zásadě ano, ale ten zoltrix je výjimečný právě tím, že má optiku i koax. Jinak obecná karta na bázi CMI8738 co má jenom optiku se dá koupit i za 250kč.
    27.2.2006 11:57 tomas84 | skóre: 30
    OK, tak díky za informace. Ještě si to promyslím, ale asi půjdu do některé té s čipem VIA Envy24...
    22.2.2006 13:50 asd
    Audigy 2 ZS asi ne. Protoze kdyz zapnu ten IEC optical a zbytek mixeru zustane nezmeneny, tak stejne na analogovym konektoru neni zadny zvuk. Skoro bych rekl, ze je to nastavenim v asound.state tech "value=...dlouhy16kovyRetezec" u IEC* nebo *Routing ale nezkoumal jsem to. Muze nekdo osvetlit jestli je to tim nebo nakopnout k vysvetleni tech hodnot?
    22.2.2006 20:47 pzad | skóre: 30 | blog: pzad
    To je problem driveru, nie karty. Starsie Audigy, Audigy2 mali spdif vystup zdielany s analogovym, preto ak sa analog vypne tak sa prepne "Audigy Analog/Digital Output Jack". Pokia ide o "IEC958 Optical Raw" ten len prepina vstup s DSP (normalny playback) a spdif alsa zariadenia. Pokial sa pouzije spdif zariadenie (napr. aplay -D spdif), vypne sa analogovy vystup a prepne sa "IEC958 Optical Raw" (da sa to nastavit v conf. karty).

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.