abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 11:55 | Upozornění

V neděli 11. října proběhne rotace klíče kořenové zóny. Podruhé v historii. Ondřej Filip na blogu CZ.NIC: "Pokud je pro Vás DNS protokol spíše výzva, ale přesto spravujete nějakou síť či DNS resolver, zkuste si jednoduchý test, který připravila firma Cloudflare na této adrese. Obzvláště zbystřit byste měli, pokud uvidíte nějaká červená políčka."

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    dnes 09:55 | IT novinky

Vláda Spojených států se rozhodla vyřadit americkou softwarovou společnost Microsoft a několik dalších velkých technologických podniků z programu, který umožňuje kvalifikovaným zahraničním pracovníkům získat povolení k trvalému pobytu. Oznámila to včera administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa. Opatření zdůvodnila rozsáhlým zneužíváním programu, který je dlouhodobě terčem kritiky ze strany Trumpových příznivců, neboť prý znevýhodňuje americké pracovníky.

Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    dnes 09:44 | IT novinky

Datové centrum největší ruské technologické společnosti Jandex v Rjazaňské oblasti se stalo cílem dronového útoku a zastavilo provoz. Jandexu se někdy přezdívá „ruský Google“. Provozuje nejoblíbenější internetový vyhledávač v Rusku nebo aplikace pro objednávky jídla a taxi. Využívají jej desítky milionů lidí v rusky mluvících zemích.

Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    dnes 09:33 | Nová verze

Francouzská společnost Mistral AI představila Mistral Large 4 (interně přezdívaný 'le Chonk', volně přeloženo 'pořádný macek'), 'open-weight multimodální hybridní instruct-and-reasoning model s architekturou granulárního MoE, nativně podporující více jak 160 jazyků'. Model má přes jeden bilión parametrů, z nichž při práci využívá 49 miliard, kontextové okno o délce milion tokenů a obrazový enkodér o 1,6 miliardách parametrů.

… více »
    ❗Červivý Hřib krade❗ | Komentářů: 0
    dnes 03:22 | Nová verze

Svobodný multiplatformní herní engine Bevy napsaný v Rustu byl vydán ve verzi 0.20. Díky 227 přispěvatelům.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 03:11 | Komunita

Simon Long oznámil Raspberry Pi Desktop pro PC a Mac s Intelem postavený na aktualizovaném Debianu 13 Trixie. S klientem Raspberry Pi Connect pro vzdálenou správu. Ke stažení je vedle Raspberry Pi OS pro Raspberry Pi.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:33 | Zajímavý projekt

ESP32-C3 adblock přemění lacinou vývojovou desku ESP32‑C3 na samostatný DNS blokovač nejenom reklamních domén, minimalistickou alternativu k populárnímu Pi-hole. ESP32-C3 adblock místo objemných názvů domén ukládá jejich 40-bitové FNV-1a hashe do flash paměti, které pak binárně prohledává, kontrola jedné domény trvá přibližně 10 milisekund. Blocklist pojme až 537 tisíc domén a lze jej spravovat přes webové rozhraní. Projekt zatím

… více »
    ❗Červivý Hřib krade❗ | Komentářů: 0
    včera 21:00 | Zajímavý software

ArtCraft je sada open source aplikací pro práci s obrázky a videi "inspirovaných" aplikacemi od Adobe. Napsaných v Rustu. Pro MacOS, Windows i Linux. Běží také ve webovém prohlížeči. Aktuálně se jedná o 7 aplikací: PhotoCraft (Photoshop), VectorCraft (Illustrator), FilmCraft (Premiere Pro), LightCraft (Lightroom), PdfCraft (Acrobat), EffectCraft (After Effects) a DesignCraft (InDesign). Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 16:33 | Zajímavý software

Strands Decider 2B je malý open-source model s 2 miliardami parametrů, určený k rychlé klasifikaci vstupů a rozhodování mezi možnostmi, generující odpovědi ve stylu modelu Jev. Strands dosáhl přibližně 72% shody s Jevem na veřejné testovací sadě JevBench (tento benchmark pochopitleně nepředstavuje přímé srovnání s modelem Jev). Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí Apache-2.0, váhy modelu na Hugging Face.

❗Červivý Hřib krade❗ | Komentářů: 4
    včera 16:22 | Upozornění

Ve věku 90 let zemřela americká softwarová inženýrka Margaret Hamiltonová, která vedla tým, jenž vyvíjel letový software pro program Apollo amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Které desktopové prostředí na Linuxu používáte?
     (9%)
     (7%)
     (4%)
     (21%)
     (29%)
     (8%)
     (5%)
     (2%)
     (14%)
     (20%)
    Celkem 2818 hlasů
     Komentářů: 31, poslední 13.8. 00:27
    Rozcestník

Vložit další komentář
    17.7.2006 23:41 00000 0000 | skóre: 16 | blog: asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: webzine.smehlik.net
    no neviem, nebolo by to lepsie drzat ako mirror toho na abclinuxu? Na abicku je vacsia sanca ze si to niekto precita.
    17.7.2006 23:54 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Vyslovíte-li dnes před svými známými slovní spojení „majoritní operační systém“, s největší pravděpodobností si pod tímto pojmem představí rodinu systémů Windows.
    Spíš se mi dostane odpovědi typu "He?"

Jinak tvůj web je perfektně sterilní, chybí mi tam nápad. Celkově je to takové mdlé. Prostě bez výrazu :-( Nemám rád tenhle druh designu, ale asi je to dneska moderní :-)
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
    Heron avatar 17.7.2006 23:59 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Já mám spíš problém s tím, že nevím o koho jde. To se dneska také nějak rozmáhá. Jakoby se někteří autoři styděli za své texty, tak je raději nepodepisují.
    18.7.2006 00:01 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Oldřich Šmehlík

Asi jsi málo investigativní :-)
    Heron avatar 18.7.2006 00:12 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Jo, a taky student nejmenované vysoké školy :-D Ten člověk se evidentně stydí za vše co dělá ;-).
    18.7.2006 00:14 ..... | skóre: 4 | blog: .

Jesus, to o sobě ihned musím vydrbat všechno na net? :-)

18.7.2006 00:15 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Podobnost profilu je čistě náhodná ;-)
    18.7.2006 00:22 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Naštěstí on tam má tu informatiku. Tím je důkaz hotov :-D
    Heron avatar 18.7.2006 00:27 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Mno, zdá se, že nějaký pan "Oldřich Šmehlík" psal komentář na živě o Ubuntu. To by bylo, aby jsme ten profil nesestavili ;-).
    18.7.2006 10:35 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Moc hezkej webík, škoda, že nebyl kdysi. Moh sem si ušetřit spoustu bezesných nocí. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    18.7.2006 15:15 ..... | skóre: 4 | blog: .

Díky. Na druhou stranu bezesné noci s Free/Open/NetBSD... není to výhra? :-)

18.7.2006 20:29 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    No jo není všechno zlato co se blejská. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.

Založit nové vlákno • Nahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.