Byla vydána první veřejná preview verze PrusaSliceru 3.0. Přesně 15 let po zveřejnění první verze Slic3ru, které připadlo na 1. září 2011. Jedná se o dosud největší upgrade PrusaSliceru: "Řídili jsme se tím, co skutečně potřebujete, a tak jsme například zcela zahodili stávající uživatelské rozhraní a vytvořili ho znovu od nuly. Přinášíme také nový systém projektů, kompletně přepracované profily navržené pro moderní tiskárny s větším
… více »Byl vydán Mozilla Firefox 155.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Vypíchnout lze Smart Window, zatím ale dostupné pouze pro uživatele v USA, Kanadě a Francii. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 155 bude brzy k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Tima Cooka na pozici generálního ředitele společnosti Apple dnešním dnem nahradil John Ternus, který byl dosud odpovědný za hardware. Tim Cook vedl Apple od roku 2011, kdy funkci převzal od později zesnulého spoluzakladatele společnosti Stevea Jobse. Za 15 let v čele Applu více než zdvojnásobil tržní hodnotu firmy.
Organizátoři konference LinuxDays ukončil veřejné přihlašování přednášek. Teď je na vás, abyste vybrali nejlepší témata pro letošní ročník. Hlasovat můžete do pondělí 7. září, poté bude podle výsledků hlasování sestaven program pro letošní ročník.
Servo, engine webového prohlížeče napsaný v Rustu, byl vydán ve verzi 0.5.0. Novinky shrnuje přehled projektu za červenec. Došlo k dalšímu pokroku ve vykreslování webových stránek. Současným cílem projektu je vytvořit komponentu webového prohlížeče jako WebView pro použití v jiných aplikacích.
IKEA a XBOX představují kolekci YXSTABY (pdf). Ta přináší designová a praktická řešení, díky nimž se prostor pro hraní během sekundy promění v útulný a harmonický domov.
Jonathan Thomas oznámil vydání verze 4.0 nelineární střižny OpenShot. Nově podporuje nahrávání obrazu a zvuku, vylepšuje uživatelské rozhraní, mj. color grading, přidává další efekty a mnoho dalšího (seznam změn).
Proběhlo hlasování o používání LLM při vývoji Debianu. Vývojáři Debianu si odhlasovali zodpovědné využívání generativní umělé inteligence.
Sovereign Tech Agency (Wikipedie) prostřednictvím svého fondu Sovereign Tech Fund podpoří vývoj Flatpaku částkou 508 640 eur.
Byla vydána první veřejná verze v7.0-mk2 projektu Multikernel (mklinux), který umožňuje spouštět více nezávislých linuxových jader současně na jednom stroji bez hypervizoru.
Ahoj, všem,
měl bych následující dotaz: z CZilly stáhnu Firefox pro linux, rozbalím, pustím, spadne. Ani ťuk, hláška kde je i "core dumped" a basta. Zkusim jinou verzi, než je 1.5.0.4, to samé. Zkusím Bon echo (našel jsem v diskusi tip), nerozběhne se.
Tj. ptám se: jsem asi sám, kdo stáhne tar.gz, rozbalí a neběží mu? Kdyby to bylo častěji, řek bych, že mi blbnou paměti? Kdyby chyběly nějaké knihovny, snad by to neskončilo takhle a měl bych na výstupu něco jako "missing X"? Ty core.1233 (třeba) mají až 20MB. Podrobnosti doplním později, teď nejsem u noťase.
Zkoušel jsem ho i kompilovat, skončil jsem zatím na nesplněných závislostech. Pokud stáhnu balíček (třeba z Cookeru), taky mu něo chybí.
Ony slíbené podrobnosti.
Stáh jsem tyto verze firefoxu (+ Bon echo)a postupně je zkoušel:
$ ls firefox-* -l -rw-rw-r-- 1 colin colin 9348842 čec 22 19:06 firefox-1.5cz-6mjk.i586.rpm -rw-rw-r-- 1 colin colin 8463940 čec 22 09:54 firefox-1.5.0.4EN.tar.gz -rw-rw-r-- 1 colin colin 8477743 čec 22 09:51 firefox-1.5.0.4.tar.gz -rw-rw-r-- 1 colin colin 35521247 čec 22 18:56 firefox-1.5.0.5-source.tar.bz2 -rw-rw-r-- 1 colin colin 8465137 čec 22 18:52 firefox-1.5.0.5.zh-TW.linux-i686.tar.gz -rw-rw-r-- 1 colin colin 9272248 čec 22 19:30 bonecho-alpha3.tar.gz
firefox-1.5.0.4.tar.gz. Spouštím firefoxe (./firefox). Odpověď je *** glibc detected *** double free or corruption (out): 0x08cca918 ***Adresář
~/.mozilla/firefox jsem smazal. Dělá to stejně.firefox-1.5.0.4EN.tar.gz. Odpověď spuštěného firefoxe: $ ./firefox
./run-mozilla.sh: line 131: 4988 Neoprávněný přístup do paměti (SIGSEGV) (core dumped) "$prog" ${1+"$@"}Ahááá, pokud existuje adresář s konfigurací, tak vypíše jen *** glibc detected *** free(): invalid pointer: 0x08bfc7a0 ***a když neexistuje, tak dostanu SIGSEGV???
firefox-1.5.0.4.tar.gz. (Předcházející celý adresář firefox je už před tím smazaný). Odpověď na spuštění při neexistujícím konf. adresáři firefoxe:$ ./firefox
./run-mozilla.sh: line 131: 5111 Neoprávněný přístup do paměti (SIGSEGV) (core dumped) "$prog" ${1+"$@"} a odpověď při druhém spuštění, konf. adresář již byl vytvořen při tom SIGSEGVu:$ ./firefox *** glibc detected *** free(): invalid pointer: 0x08bfc730 ***Tak jsem se konečně dokopal ke
strace -o log ./firefox a výsledky jsem uložil na webu. První log je zachycen při žádném konfiguračním adresáři. Další jsou zachyceny po vytvoření adresáře ~/.mozilla/firefox/init.d, souboru ~/.mozilla/firefox/init.d/S a adresáře ./init.d.Doplnění: ještě tu mám stažený mozilla-firefox-1.5.0.4-6mdv2007.0.i586.rpm<, na urpmi mam odpověď nesplněné libnss3[>= 2:1.5.0.4] - a zatim jsem se z toho nevymotal. Rpm -qa mi tvrdí, že už mam libnss3-1.0.6-16.4.20060mdk nainstalovaný. Stáhnu libnss3-1.5-161rl.i586.rpm, to chce ještě libnspr4-devel-1.0.2-10.1.102mdk.i586.rpm a to nenainstaluju ... hláška
nesplněné libnspr4[== 2:1.0.2-10.1.102mdk]Tak se vracím krok zpět, hledán jinde
libnspr4-devel. Nejde ani libnspr4-devel-1.4-1mdk.i586.rpm - odpověď nesplněné libnspr4[== 1.4-1mdk].
urpmi.removemedia -a urpmi.addmedia mdk ftp://sunsite.mff.cuni.cz/OS/Linux/Dist/Mandrake/mandrake/official/current/i586/media/main with media_info /synthesis.hdlist.cz urpmi.addmedia --update upd ftp://sunsite.mff.cuni.cz/OS/Linux/Dist/Mandrake/mandrake/official/updates/current/main_updates urpmi.addmedia --update cooker ftp://sunsite.mff.cuni.cz/OS/Linux/Dist/Mandrake/mandrake/devel/cooker/i586/media/main urpmi.addmedia --update contrib ftp://sunsite.mff.cuni.cz/OS/Linux/Dist/Mandrake/mandrake/devel/cooker/cooker/media/contriba skuste to opat (za predpokaldu, ze mate 32 bit system).
Jo, máte pravdu, rpm jsem řešil tak, že jsem používal rpmseek, rbm.pbone.net a jinak sourceforge. Tak půjdu studovat.
Tiskni
Sdílej: