abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 15:22 | Komunita

Google zveřejnil seznam 1272 projektů (vývojářů) od 185 organizací přijatých do letošního, již jednadvacátého, Google Summer of Code. Plánovaným vylepšením v grafických a multimediálních aplikacích se věnuje článek na Libre Arts.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:22 | Nová verze

Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

včera 18:00 | Nová verze

Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.5.

včera 01:22 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:55 | Zajímavý projekt

PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.

vlk | Komentářů: 0
    7.5. 19:44 | Nová verze

Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

7.5. 17:33 | Nová verze

Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.

7.5. 05:33 | Komunita

Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.

Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    7.5. 03:55 | Komunita

sudo-rs, tj. sudo a su přepsáné do programovacího jazyka Rust, nahradí v Ubuntu 25.10 klasické sudo. V plánu je také přechod od klasických coreutils k uutils coreutils napsaných v Rustu.

6.5. 22:11 | Nasazení Linuxu

Fedora se stala oficiální distribucí WSL (Windows Subsystem for Linux).

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (57%)
     (1%)
     (8%)
     (22%)
     (4%)
     (2%)
     (2%)
     (1%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 26, poslední včera 09:58
    Rozcestník

Dotaz: emerge portage = problém, chyba

21.8.2006 11:07 Mufíček2 | skóre: 10 | blog: Muficek | Hradec Králové
    emerge portage = problém, chyba
    Přečteno: 172×
    Dobrý den,,
    prosím o radu, jak docílit aktualizace portage.

Dnes jsem se rozhodl, že si opět zaktualizuju své domácí Gentoo (naposledy jsem aktualizoval před měsícem).

Zadávám své oblíbené:
    gw ~ # emerge --sync

...to proběhlo v pořádku a na konci mě upozornil, že mám ještě udělat 'emerge portage'. Tak OK, uděláme tedy 'emerge portage'
    gw ~ # emerge -pv portage

These are the packages that would be merged, in order:

Calculating dependencies... done!
    [ebuild     U ] sys-apps/portage-2.1-r2 [2.1-r1] USE="-build -doc" LINGUAS="-pl" 0 kB

Total size of downloads: 0 kB
    gw ~ #

gw ~ # emerge portage
    Calculating dependencies... done!
    >>> Emerging (1 of 1) sys-apps/portage-2.1-r2 to /
    >>> checking ebuild checksums
    !!! A file listed in the Manifest could not be found: '/usr/portage/sys-apps/portage/portage-2.1.1_pre5-r3.ebuild'
    gw ~ #

No, a teď nevím co s tím.
    Prosím, poraďte, děkuji.
    MOTTO: Ať žije Microsoft. Ale jinde, třeba na Marsu. - převzato z http://www.alt-f4.cz/

Odpovědi

21.8.2006 11:19 finn | skóre: 43 | blog: finnlandia | 49° 44´/13° 22´
    Rozbalit Rozbalit vše Re: emerge portage = problém, chyba
    Chvíli počkej a pak zkus syncnout portage znovu.
    Užívej dne – možná je tvůj poslední.
    David Watzke avatar 21.8.2006 11:24 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Zkus
    # a=/usr/portage/sys-apps/portage/Manifest
    # grep -v portage-2.1.1_pre5-r3 $a > $a~
    # mv $a~ $a
    Zkrátka se zdá, že někdo smazal portage-2.1.1_pre5-r3.ebuild a neodstranil ho z Manifestu, ale u mně to je v pohodě...
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    David Watzke avatar 21.8.2006 11:24 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    s/mně/mě/
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    David Watzke avatar 21.8.2006 11:30 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Ne, to je nesmysl, raději zkus
    # FEATURES=digest emerge portage
    Snad to v tý zastaralý verzi Portage, co tam máš teď, už funguje...
    Chloop avatar 21.8.2006 11:41 Chloop | skóre: 14 | blog: Chlupi_blog
    Zjisti jestli máš poslední verzi pycryto. Pokud ano a problémy přetrvávají, tak proveď: ebuild /cesta/k/portage/ebuildu digest. Tím portage přepočítá všechny kontrolní součty a pak emergni poslední verzi.
    All we need: "Peace, Love & Linux"
    21.8.2006 11:55 mseed | skóre: 21 | blog: FastLinux
    Sosni si portage snapshot a rozbal ho, pak by to melo byt ok.
    21.8.2006 12:00 Mufíček2 | skóre: 10 | blog: Muficek | Hradec Králové
    Už jsem to vyřešil.

Mnou aplikovaný postup: :-)
    1. počkal jsem cca 30minut
    2. znovu jsem provedl 'emerge --sync'
    3. znovu jsem provedl 'emerge portage'

Potom už bylo vše OK.
    Kde tedy byla chyba ? Nevím, ale soudruzi z NDR asi někde
    nějakou tu chybu určitě udělali :-)
    MOTTO: Ať žije Microsoft. Ale jinde, třeba na Marsu. - převzato z http://www.alt-f4.cz/

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.