WLED je open-source firmware pro ESP8266/ESP32, který umožňuje Wi-Fi ovládání adresovatelných LED pásků se stovkami efektů, synchronizací, audioreaktivním módem a Home-Assistant integrací. Je založen na Arduino frameworku.
Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.8.
Herní studio Hangar 13 vydalo novou Mafii. Mafia: Domovina je zasazena do krutého sicilského podsvětí na začátku 20. století. Na ProtonDB je zatím bez záznamu.
Operátor O2 má opět problémy. Jako omluvu za pondělní zhoršenou dostupnost služeb dal všem zákazníkům poukaz v hodnotě 300 Kč na nákup telefonu nebo příslušenství.
Společnost OpenAI představila GPT-5 (YouTube).
Byla vydána (𝕏) červencová aktualizace aneb nová verze 1.103 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.103 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.
Americký prezident Donald Trump vyzval nového generálního ředitele firmy na výrobu čipů Intel, aby odstoupil. Prezident to zdůvodnil vazbami nového šéfa Lip-Bu Tana na čínské firmy.
Bylo vydáno Ubuntu 24.04.3 LTS, tj. třetí opravné vydání Ubuntu 24.04 LTS s kódovým názvem Noble Numbat. Přehled novinek a oprav na Discourse.
Byla vydána verze 1.89.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Americká technologická společnost Apple uskuteční v USA další investice ve výši sta miliard dolarů (2,1 bilionu korun). Oznámil to ve středu šéf firmy Tim Cook při setkání v Bílém domě s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Trump zároveň oznámil záměr zavést stoprocentní clo na polovodiče z dovozu.
Už podruhé se mi stal v Archu obdobný problém. Konkrétně nyní mi pacman
při pokusu o upgrade hlásí:
error: unresolvable dependencies: dbus: requires expat>=2.0 fontconfig: requires expat>=2.0 libwmf: requires expat>=2.0 neon: requires expat>=2.0 perlxml: requires expat>=2.0 wxgtk: requires expat>=2.0
Nebylo by na tom nic divného, pokud bych neměl expat
ve verzi 2.0.0-1
Nevíte někdo, co s tím?
pacman -Syu
(za predpokladu ze je testing repozitar povolen v pacman.conf v etc). Pise ti to prave proto, ze nevi nic o novych verzich z testing repozitare.
To vím (asi jsem to měl uvést), že mi to zlobí u balíčků z testing repozitáře. Testing MÁM povolen. pacman -Syu
právě v tomto případě pohoří a nic nenainstaluje ani nepřeinstaluje. Abych se někam dostal, musím u balíčků, které mají problém, provést downgrade na current verzi.
Mohu se ještě zeptat? Pokud mám povoleny repozitáře current, extra, je repozitář testing ignorován. Pro instalaci z něj je musím dočasně zakázat. Je tohle dáno obecně, nebo to lze někde přenastavit? Možná by právě tohle uvedený problém vyřešilo.
testing je jakozto nestabilni zakazan standartdne a povoluji si jej uzivatele sami...
Pokud je vsak testing povolen, maji z nej - jakozto nejnovejsi verze - balicky vzdy prednost pred ostatnini (at uz jsou v extra nebo current)Cely stav muzes napravit tim, ze zakazes testing, rucne "downgrade" expat na 1.9.5 a pak to pojede bez problemu. Nebo si muzes balicek expact dat do ignore listu prikazemIgnorePkg = balicek u ktereho chci zakazat jeho aktualizaci
a povolit testing - budes aktualizovat novinky, ale expact se neupgraduje na 2.0. Balicek muzes pak povolit, az bude v current nebo extra (a vsechny zavisle veci na nem tam budou taky) a nebude ti zlobit update z testing.Tohle se stava, kdyz je na zrcadlo odkud tahas z testingu nekatualizovane (nebo se aktualizuje treba o 1 den pozadu ) a pak se stane, ze nejsou k dispozici nove balicky.
Ale je mozne ze chba je jinde naz na zrcadle...pacman -S expact
(az zakazes testing)... pacman.conf
, ale nemá. Mimochodem, expat downgradeovat nemusím - potřeba bylo provést downgrade u těch ostatních balíčků, kterým vadila "nízká verze" balíčku expat.
pacman -Q expat
mi nahlásí správnou verzi. Jeho nepřítomnost v repozitáři by snad ale vadit neměla - přece si musí kontrolovat, zda je balíček nainstalován, a ne, zda je dostupný. Možná mám ale zkreslené představy
Tiskni
Sdílej: