Svobodný a otevřený multiplatformní editor EPUB souborů Sigil (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 2.5.0. Stejně tak doprovodný vizuální EPUB XHTML editor PageEdit (GitHub).
Na základě národního atribučního procesu vláda České republiky označila Čínskou lidovou republiku za zodpovědnou za škodlivou kybernetickou kampaň proti jedné z neutajovaných komunikačních sítí Ministerstva zahraničních věcí ČR. Tato škodlivá aktivita, která trvala od roku 2022 a zasáhla instituci zařazenou na seznam české kritické infrastruktury, byla provedena kyberšpionážní skupinou APT31, veřejně spojovanou se zpravodajskou službou Ministerstvo státní bezpečnosti (MSS).
Google Chrome 137 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 137.0.7151.55 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 11 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Byl vydán AlmaLinux OS 10 s kódovým názvem Purple Lion. Podrobnosti v poznámkách k vydání. Na rozdíl od Red Hat Enterprise Linuxu 10 nadále podporuje x86-64-v2.
Byl vydán Mozilla Firefox 139.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 139 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Byly publikovány výsledky průzkumu mezi uživateli Blenderu uskutečněného v říjnu 2024. Zúčastnilo se více než 7000 uživatelů. Téměř 93 % z nich například používá uživatelské rozhraní v angličtině.
Lukáš Růžička v článku RamaLama aneb vyháníme lamy na vlastní louku na MojeFedora.cz představuje open source nástroj RamaLama umožňující spouštět jazykové modely v izolovaných OCI kontejnerech, a to bezpečně, bez potřeby mít root přístup k počítači, s podporou GPU či CPU a bez zbytečných obtížností kolem.
Byl vydán Sublime Text 4 Build 4200. Sublime Text (Wikipedie) je proprietární multiplatformní editor textových souborů a zdrojových kódů. Ke stažení a k vyzkoušení je zdarma. Pro další používání je nutná licence v ceně 99 dolarů. Spolu se Sublime Merge je cena 168 dolarů.
Multiplatformní open source voxelový herní engine Luanti byl vydán ve verzi 5.12.0. Podrobný přehled novinek v changelogu. Původně se jedná o Minecraftem inspirovaný Minetest v říjnu loňského roku přejmenovaný na Luanti.
Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 25.5. Přehled novinek v Changelogu.
Mam takovy problemek, ktery si nedokazu vysvetlit.
Kdyz poslu email pres SMTP server mail.kaneko.cz na kanicky@atlas.cz tak to bouncne zpatky, jak je to ve vypisu.
Kdyz to udelam vice versa, tak vse projde. Muzete nekdo vysvetlit? Jak takovou vec otestovat a prijit, kde je chyba?
Vim, ze to spamcop blokoje, ale jak to, ze kdyz odeslu pres ten samy SMTP server, ale z jineho mista na mape sveta, tak vse projde?
----- Původní zpráva ----- Od: "Mail Delivery Subsystem" MAILER-DAEMON@200-user9.scnet.cz Komu: dane@kaneko.cz Odesláno: 16. října 2006 15:07 Předmět: Returned mail: see transcript for details > The original message was received at Mon, 16 Oct 2006 15:05:01 +0200 > from 30-user10.scnet.cz [83.69.41.30] > > ----- The following addresses had permanent fatal errors ----- > kanicky@atlas.cz > (reason: 550 5.7.0 Your server IP address is in the SpamCop database, bye) > kanicky@cmail.cz > (reason: 554 Service unavailable; Client host [83.69.40.200] blocked using bl.spamcop.net; Blocked - see http://www.spamcop.net/bl.shtml?83.69.40.200) > > ----- Transcript of session follows ----- > ... while talking to mx1.mail-atlas.net.: >>>> DATA > <<< 550 5.7.0 Your server IP address is in the SpamCop database, bye > 550 5.1.1 kanicky@atlas.cz... User unknown > 451 4.4.1 reply: read error from mx1.mail-atlas.net. > ... while talking to franta.isp.contactel.cz.: >>>> DATA > <<< 450 Service unavailable; Client host [83.69.40.200] blocked using bl.spamcop.net; Blocked - see http://www.spamcop.net/bl.shtml?83.69.40.200 > kanicky@cmail.cz... Deferred: 450 Service unavailable; Client host [83.69.40.200] blocked using bl.spamcop.net; Blocked - see http://www.spamcop.net/bl.shtml?83.69.40.200 > <<< 554 Error: no valid recipients > ... while talking to relay.contactel.cz.: >>>> DATA > <<< 554 Service unavailable; Client host [83.69.40.200] blocked using bl.spamcop.net; Blocked - see http://www.spamcop.net/bl.shtml?83.69.40.200 > 554 5.0.0 Service unavailable > <<< 554 Error: no valid recipients
Jak jsem psal, vim ze ten server je na BL. Problem je ze to je nejaky server po ceste, neni muj a vubec nevim, co s tim ma spolecneho? Proto se ptam na vysvetleni?
Uvedu priklad/p>
Zajima me to proto, protoze mail.kaneko.cz je muj server a nevim, jestli tam neni zadrhel.
Jak jsem uvedl, neodesilam mail z 83.69.40.200. Takze proc se to blokuje?
Dobry den pane Jirsak. IP mojeho SMTP serveru je 193.93.72.xx
Prave se divim, protoze jsem si myslel, ze ta komunikace funguje tak, ze muj SMTP vezme zpravu a posila ji primo na mail server, ktery najde podle domeny emailu. Pak jsem tedy zmaten co ten holomek 83.69.40.200 tam dela?
IP mojeho SMTP serveru je 193.93.72.xxTo je adresa serveru, který přijímá poštu pro doménu kaneko.cz. Opravdu přes něj ale poštu i odesíláte? Jakým způsobem odesíláte ten e-mail, který se vrací s chybou? Pokud z e-mailového klienta, záleží na tom, jaký SMTP server máte nastavený v něm. Pokud byste používal smart relay v Postfixu (tj. e-maily by se nedoručovaly přímo, ale předávaly se "chytřejšímu serveru"), měl byste v Postfixu použitou konfigurační volbu
relayhost
. Pokud tuto volbu nepoužíváte, musí se e-maily ze serveru doručovat přímo. Pak není jiná cesta, jak by se e-mail dostal na 83.69.40.200, než že se tam pošle jinou cestou, ne přes váš server (buď konfigurací vašeho e-mailového klienta, nebo nějaká transparentní proxy nebo firewall, nebo virus).
Samozrejme u klienta je nastaven SMTP server mail.kaneko.cz.
U Postfixu jste na to kapnul. Ano mam mam tam konfiguracni volbu relayhost =
. Za rovna se nic neni. Doporucil byste mi jak a co je vhodne nastavit? Predem diky.
permit_my_networks
). Tak se podívejte do logu Postfixu, tam by mělo být vidět odkud a kam se připojuje. Ale pokud není nastaven relayhost, měl by se připojit přímo na počítač dle MX DNS záznamu, takže pak by mohl být problém jedině v podvrženém DNS…
Primo permit_my_networks
tam nemam, ale mam tam mynetworks = 127.0.0.0/8
, coz je asi to co myslite.
Jinak zkusim vysledovat z logu, kam a jak se to pripojuje.
<220 … ESMTP Postfix >HELO test <250 … >MAIL FROM:dane @ kaneko.cz <250 OK >RCPT TO:kanicky @ atlas.cz <250 OK >DATA <354 End data with <CR><LF>.<CR><LF> >Subject: test1 Testovaci e-mail . <250 OK >QUITTo samé můžete zkusit přímo na mail server Atlasu. První je simulace komunikace klienta s vaším serverem, to druhé je komunikace vašeho serveru se serverem Atlasu. Mezery kolem zavináčů vynechte, je to jen antispam
Pane Jirsak. Dekuji za pomoc. Problem jsem zrejme nasel. Otcuv Outlook Express, nebere to co ma zapsane pro dany ucet v kolonce pro SMTP server, tudis to posila pres neco jineho. Na tomto stale pracuji.
Zjistil jsem to tak, jak jste poradil. Sledoval jsem log v tu chvili, kdy odesilal testovaci email, server to nezaznamenal. Pak jsem si tedy udelal stejny testovaci ucet na mem Debianu v Thunderbirdu, nastavil SMTP a vse projelo spravne pres SMTP mail.kaneko.cz.
Jak jsem se zminil, stale jeste nevim, kde je problem na otcove machine, ale dulezite je, ze problem je jiz odhalen.
Diky moc za pomoc.
Tiskni
Sdílej: