abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    25.7. 19:55 | IT novinky

Americký výrobce čipů Intel propustí 15 procent zaměstnanců (en), do konce roku by jich v podniku mělo pracovat zhruba 75.000. Firma se potýká s výrobními problémy a opouští také miliardový plán na výstavbu továrny v Německu a Polsku.

Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    25.7. 17:33 | Komunita

MDN (Wikipedie), dnes MDN Web Docs, původně Mozilla Developer Network, slaví 20 let. V říjnu 2004 byl ukončen provoz serveru Netscape DevEdge, který byl hlavním zdrojem dokumentace k webovým prohlížečům Netscape a k webovým technologiím obecně. Mozille se po jednáních s AOL povedlo dokumenty z Netscape DevEdge zachránit a 23. července 2005 byl spuštěn MDC (Mozilla Developer Center). Ten byl v roce 2010 přejmenován na MDN.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:55 | Nová verze

Wayback byl vydán ve verzi 0.1. Wayback je "tak akorát Waylandu, aby fungoval Xwayland". Jedná se o kompatibilní vrstvu umožňující běh plnohodnotných X11 desktopových prostředí s využitím komponent z Waylandu. Cílem je nakonec nahradit klasický server X.Org, a tím snížit zátěž údržby aplikací X11.

25.7. 13:33 | Nová verze

Byla vydána nová verze 6.18 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Nově se lze k síti Tor připojit pomocí mostu WebTunnel. Tor Browser byl povýšen na verzi 14.5.5. Thunderbird na verzi 128.12.0. Další změny v příslušném seznamu.

24.7. 14:33 | IT novinky

Meta představila prototyp náramku, který snímá elektrickou aktivity svalů (povrchová elektromyografie, EMG) a umožňuje jemnými gesty ruky a prstů ovládat počítač nebo různá zařízení. Získané datové sady emg2qwerty a emg2pose jsou open source.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.7. 14:22 | Nová verze

Byla vydána (𝕏) nová verze 25.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 25.7 je Visionary Viper. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

24.7. 13:33 | IT novinky

Před 40 lety, 23. července 1985, společnost Commodore představila první počítač Amiga. Jednalo se o počítač "Amiga od Commodore", jenž byl později pojmenován Amiga 1000. Mělo se jednat o přímou konkurenci počítače Apple Macintosh uvedeného na trh v lednu 1984.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    24.7. 06:00 | IT novinky

T‑Mobile USA ve spolupráci se Starlinkem spustil službu T-Satellite. Uživatelé služby mohou v odlehlých oblastech bez mobilního signálu aktuálně využívat satelitní síť s více než 650 satelity pro posílání a příjem zpráv, sdílení polohy, posílání zpráv na 911 a příjem upozornění, posílání obrázků a krátkých hlasových zpráv pomocí aplikace Zprávy Google. V plánu jsou také satelitní data.

Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.7. 21:55 | Komunita

Společnost Proxmox Server Solutions stojící za virtualizační platformou Proxmox Virtual Environment věnovala 10 000 eur nadaci The Perl and Raku Foundation (TPRF).

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.7. 21:22 | Bezpečnostní upozornění

Byla vydána nová verze 2.4.65 svobodného multiplatformního webového serveru Apache (httpd). Řešena je bezpečnostní chyba CVE-2025-54090.

Kolik tabů máte standardně otevřeno ve web prohlížeči?
     (29%)
     (25%)
     (5%)
     (4%)
     (4%)
     (1%)
     (3%)
     (27%)
    Celkem 135 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 20:08
    Rozcestník

Dotaz: Obnovení dat na ext2

19.3.2007 05:39 jirka | skóre: 21 | blog: pepa
    Obnovení dat na ext2
    Přečteno: 367×
    Zdravím, mám tu velkej problém...
    Dělal jsem místo na disku a omylem jsem si smáznul loopback oddíl s celým adresářem /usr, kterej měl asi 5giga. Je to na partišně v ext2, od doby smazání se na to nic nezapisovalo (snad,byla ještě připojená, když došlo ke smazání a systém jel dál, poznal jsem to až po restartu). e2undel ani nucleus pod widlema nic nenajdou.

Takhle to bylo připojeno:
    /dev/hda1 / (ext2)
    /dev/hda2 /data (ext2)
    /data/loopfile /usr (reiserfs)

Nějaké nápady, nebo je to už ztraceno?Díky:-(

Odpovědi

19.3.2007 08:06 nhy | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Data v ř*ti...
    mc dokaze obnovit zmazane data z ext2
    19.3.2007 09:19 ikarlos | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše mc
    mc to sice někdy dokáže, ale neobnoví názvy souborů a adresáře, takže v nejlepším případě bude mít v lost+found několik giga souborů označaných 41fa5got154615 apod. Možná to dotyčného nakopne správným směrem -> backups
    NbS avatar 19.3.2007 09:33 NbS | skóre: 26 | blog: Linux jako Linux ... vsude je neco jako /etc | Prague
    Rozbalit Rozbalit vše Re: mc
    asi tak, ja to rikam vsem a furt, zalohovat zalohovat a zase zalohovat, pak se deje hovno, deje se hovno a deje se hovno a jsem po ranu sprostej, jsem sprostej, jsem sprostej, protoze jsem dostal blbej ukol ...

pro predstavu u sebe doma smazim 3kousky dvd se zalohou kazdej patek a rozhodne me tisicovka (ani nez za rok) vyjde za ten klid k nezaplaceni
    Pan Bily byli bily strop, aby byl bily ... (Opravdu si myslite, ze je to spravne) ?
    Dalibor Smolík avatar 19.3.2007 11:27 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Nojo, zálohovat :-), u někoho to není nic platné.
    Já jsem připojil foťák na sda1, v mc zobrazil fotky a chtěl jsem je zkopírovat na disk. Zazvonil mi telefon, já ještě stihl stisknout F8 místo F5 a potvrdit a fotky byly ... však víte kde :-) :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    19.3.2007 10:13 jirka | skóre: 21 | blog: pepa
    Přes mc to ještě večer testnu, ale obávám se, že byl právě v tý smazaný partišně, takže to tam budu muset nějak nabastlit. To smazaný byl jeden velký soubor, takže pokud ho to nerozseká, měl by jít v Lost+Found snadno najít. Někdy v minulosti jsem asi zadal chmod a=rwx pro veškerej obsah adresáře /data a včera v rámci úklidu mě to nezastavilo. Nj,moje blbost, zálohovaný mám akorát data, systém neee:-( Tak díky všem, buď to vyjde, nebo se bude přeinstalovávat.
    19.3.2007 12:53 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Pokud odešlo pouze /usr a data máš zálohovaná, tak to není žádný průser, ne?
    19.3.2007 13:38 jirka | skóre: 21 | blog: pepa
    Vzhledem k tomu, jak jsem si ten systém za půl roku vyladil, tak mě to docela s..e.
    19.3.2007 12:49 White Raven | skóre: 10 | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnovení dat na ext2
    Neviem, či ti pomôže toto, ale za pokus to stojí - http://www.stud.tu-ilmenau.de/~mojo/undelete.html
    19.3.2007 19:58 jirka | skóre: 21 | blog: pepa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnovení dat na ext2
    Tak díky všem za snahu, ten soubor je nenávratně pryč, našlo se hafo nepotřebných souborů, ale po tom velkým nezbylo ani stopy. Asi na to místo systém dál zapisoval, když byl neexistující oddíl pořád připojen. Takže se de instalovat znova.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.