Příspěvek na blogu Ubuntu upozorňuje na několik zranitelností v rozšíření Linuxu o mandatorní řízení přístupu AppArmor. Společně jsou označovány jako CrackArmor. Objevila je společnost Qualys (technické detaily). Neprivilegovaný lokální uživatel se může stát rootem. Chyba existuje od roku 2017. Doporučuje se okamžitá aktualizace. Problém se týká Ubuntu, Debianu nebo SUSE. Red Hat nebo Fedora pro mandatorní řízení přístupu používají SELinux.
Byla vydána nová verze 19 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Bitwig Studio (Wikipedie) bylo vydáno ve verzi 6. Jedná se o proprietární multiplatformní (macOS, Windows, Linux) digitální pracovní stanici pro práci s audiem (DAW).
Společnost Igalia představila novou linuxovou distribuci (framework) s názvem Moonforge. Jedná se o distribuci určenou pro vestavěné systémy. Vychází z projektů Yocto a OpenEmbedded.
Google Chrome 146 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 146.0.7680.71 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 29 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
D7VK byl vydán ve verzi 1.5. Jedná se o fork DXVK implementující překlad volání Direct3D 3 (novinka), 5, 6 a 7 na Vulkan. DXVK zvládá Direct3D 8, 9, 10 a 11.
Bylo vydáno Eclipse IDE 2026-03 aneb Eclipse 4.39. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.
Ze systému Slavia pojišťovny uniklo přibližně 150 gigabajtů citlivých dat. Jedná se například o pojistné dokumenty, lékařské záznamy nebo přímou komunikaci s klienty. Za únik může chyba dodavatelské společnosti.
Sněmovna propustila do dalšího kola projednávání vládní návrh zákona o digitální ekonomice, který má přinést bezpečnější on-line prostředí. Reaguje na evropské nařízení DSA o digitálních službách a upravuje třeba pravidla pro on-line tržiště nebo sociální sítě a má i víc chránit děti.
Meta převezme sociální síť pro umělou inteligenci (AI) Moltbook. Tvůrci Moltbooku – Matt Schlicht a Ben Parr – se díky dohodě stanou součástí Meta Superintelligence Labs (MSL). Meta MSL založila s cílem sjednotit své aktivity na poli AI a vyvinout takovou umělou inteligenci, která překoná lidské schopnosti v mnoha oblastech. Fungovat by měla ne jako centralizovaný nástroj, ale jako osobní asistent pro každého uživatele.
/sbin/ifconfig
?
bash: /sbin/ifconfig is deprecated use ip instead
/sbin/ip address link eth0
/sbin/ifconfig vypíše asi sedm řádků a na druhém je napsáno IP: 127.0.0.1No jenomze nas zajima vsech sedm radku, to, co jsi tu poslal, je na nic, tahle adresa je tzv. localhost.
system-config-network jsem zkoušel a když přidám připojení a kliknu Aktivovat, tak to napíše chybu, že to nemůže najít ovladač. Ehm, Zkusil jsem RealTek Ethernet. Mám motherboard: Asus P5B-VM. Stáhl jsem už ten ovladač, jenže nevím jak ho nainstalovat, nikdy jsem to v linuxu nedělal.No, mam pocit, ze uz ti to je stejne jedno, ale kdyby te to nahodou jeste zajimalo, tak tady pridej vic informaci (hlavne asi bude zkusenejsi, nez ja, zajimat, co za soubor jsi stahl).
Mám takové mlhavé tušení, že síťovka na této základní desce nebyla ještě podporována v původním kernelu FC6, ale v updatovaném už jo. Takže by stálo za pokus nahrát tam ručně novější kernel z updates:
kernel-2.6.20-1.2944.fc6.i686.rpm
Rozhodně netahat žádné podezřelé ovladače kdovíodkud.
lspci a podle toho jakou identifikaci ti to vrátí pak zvol postup pro správnou síťovku. A nebo se znovu zeptej.
tar vzxf r1000_vX.YZ.tgz nebo jinak *
ujistit se, že máš kernel sources (balíček), pokud ne tak je také stáhnout *
příhlásit se jako root do konzole/terminálu - buď sudo nebo su * vstoupit do vytvořeného adresáře:
cd r1000xxxx
a dál:
make clean modules
make install
depmod -a
pak už jen kartu nakonfiguroavat (je to všechno v readme)
a pokud by se tak nestalo samo tak natáhnou modul (tj. nedřív lsmod pro výpis, nebo rovnou modprobe -r r1000
modprobe r1000
popřípadě ho zapsat pro permanentní natažení )
PS je mnohem jednodušší si prostě stáhnout nový kernel 2.6.20xx a zkusit ho, instaluje se pak přes yum, yum localinstall jméno balíčku.rpm. Ovladač v jádře je r8169 a měl by tvoji kartu zvládnou i když jen na 100Mbitu. (což mám odsud)
PSS možná vůbec nejjednodušší by bylo stáhnout si jigdo a s ním pak fedora re-spin. Tím získáš kernel 2.6.20 a internet by se měl spustit po instalaci. * Re-spin - je aktuální FC6 se všemi současnými balíčky. Závěrem: prozatím jsem tenhle způsob nikdy nepoužil, je celkem nový, takže .. negarantováno.
Tiskni
Sdílej: