Asterinas (GitHub) je v Rustu napsané jádro operačního systému poskytující s jádrem Linux kompatibilní ABI. Vydána byla verze 0.18.0. První distribucí postavenou nad jádrem Asterinas je Asterinas NixOS. Nejedná se o oficiální projekt NixOS a nemá nic společného s NixOS Foundation.
Podrobně byla rozebrána kritická zranitelnost v nf_tables (CVE-2026-23111). Další lokální eskalace práv na Linuxu. V upstreamu byla zranitelnost již v únoru opravena. Ve zdrojovém kódu stačilo odstranit 1 vykřičník.
Evropská komise (EK) nařídila americké společnosti Meta, že musí znovu umožnit bezplatný přístup konkurenčním obecně zaměřeným asistentům umělé inteligence (AI) k WhatsAppu a tento přístup musí zachovat až do ukončení antimonopolního šetření. Opatření je dočasné a má zabránit vážnému a nevratnému poškození konkurence na rychle rostoucím trhu s obecnými AI asistenty. Meta uvedla, že se proti rozhodnutí odvolá.
Společnost Anthropic představila AI modely Claude Fable 5 a Claude Mythos 5. Claude Fable 5 je první model třídy Mythos určený pro běžné použití.
Byla vydána nová stabilní verze 3.24.0, tj. první z nové řady 3.24, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Na čem pracují vývojáři v Rustu napsaného mikrokernelového unixového operačního systému Redox OS (Wikipedie)? Byl publikován přehled vývoje za květen. Vypíchnout lze nový scheduler EEVDF nebo port desktopového prostředí Xfce na Redox OS.
Upozornění pro uživatele Asahi Linuxu: Neaktualizujte macOS na verzi 27 Golden Gate! Apple změnil detekci spouštěcích oddílů. Po aktualizaci oddíl s Asahi Linuxem nevidí. Snad je to jenom chyba.
Na webu konference Den IPv6, která se konala 4. června v Národní technické knihovně v pražských Dejvicích, jsou nyní k dispozici všechny prezentace (v PDF) a jejich videozáznamy. Organizátory konference byly i letos sdružení CESNET, CZ.NIC a NIX.CZ.
Byla vydána nová verze 9.1.0 správce sbírky fotografií digiKam (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení (NEWS). Vypíchnout lze vylepšené vyhledávání nebo podporu Pixel Motion Photos. Nejnovější digiKam je ke stažení také jako balíček ve formátu AppImage. Stačí jej stáhnout, nastavit právo ke spuštění a spustit.
Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 3. a 4. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. Příjem témat poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a následně sestavení programu.
), jen Elinks mě zlobí.
V Konsoli i virtuálních terminálech používám kódování Unicode (nabodeníčky fungují, písma se zdají být všude jinde v pořádku), v Elinksu mám nastaven systémový jazyk (pro jistotu: vpravo od něj se vypisuje text cs a ani změna natvrdo na češtinu se ve výsledku neprojeví) a v Nastavení terminálu je povolena volba UTF-8 I/O (v konfiguračním souboru Elinksu je mj. i řádek set terminal.xterm.utf_8_io = 1). Výsledek bohužel ani zdaleka neodpovídá stavu, který bych si představoval:
unicode_start se mi podařilo sjednotit výsledky v Konsoli a virtuálních terminálech, teď už mám otazníčky všude
if [ $TERM = "linux" ]; then
unicode_start
fi
Funguje to v rámci možností, protože elinks neumí počítat délku UTF-8 znaků (UTF-8 I/O zapnuté mám). Takže nabídky i stránky se rozhazují, protože pro něj 1 bajt = 1 znak.
unicode_start jsem před chvilkou zkoušel, s ním právě dostanu místo diakritiky otazníky, viz #1
unicode_start pokud jde o VT. Ukaž výstup příkazu locale
~/.zshrc, výsledek zůstává stejný – všude (tedy v Konsoli i VT) jsou místo písmen s diakritikou stále otazníky.
# locale LANG= LC_CTYPE="cs_CZ.UTF-8" LC_NUMERIC="cs_CZ.UTF-8" LC_TIME="cs_CZ.UTF-8" LC_COLLATE="cs_CZ.UTF-8" LC_MONETARY="cs_CZ.UTF-8" LC_MESSAGES="cs_CZ.UTF-8" LC_PAPER="cs_CZ.UTF-8" LC_NAME="cs_CZ.UTF-8" LC_ADDRESS="cs_CZ.UTF-8" LC_TELEPHONE="cs_CZ.UTF-8" LC_MEASUREMENT="cs_CZ.UTF-8" LC_IDENTIFICATION="cs_CZ.UTF-8" LC_ALL=cs_CZ.UTF-8
# grep UNICODE /etc/rc.conf | grep -v "#" UNICODE="yes" # cat /etc/conf.d/keymaps | grep -v "#" KEYMAP="us" SET_WINDOWKEYS="no" EXTENDED_KEYMAPS="" DUMPKEYS_CHARSET=""Používám americké rozložení klávesnice – vím, trochu obskurní kombinace.
KEYMAP="cz" SET_WINDOWKEYS="yes" EXTENDED_KEYMAPS="" DUMPKEYS_CHARSET="iso-8859-2"Musí to být nějaká drobnost - mám tu UTF-8 na třech Gentoo strojích a není problém.
DUMPKEYS_CHARSET, SET_WINDOWKEYS raději ne – před chvílí jsem to v rámci experimentů zkusil a klávesnice zešílela tak decentně, že jsem byl rád, když jsem se dostal do VT a nastavil to zpět
DUMPKEYS_CHARSET u mě také způsobuje šílenství klávesnice a naprosto nepopsatelné chování.
slang nainstalovaný nemám, ncurses jsou zkompilovány z USE flagem unicode – mám jej v globálním seznamu USE flagů.
manem, u něj vypadá výstup přibližně takto.
Všechny ostatní programy ale fungují bez problému, nebo jsem alespoň žádné další problémové neobjevil.
man u mě chodí špatně taky. Vlastně ne.
alias man='LC_ALL=en_US man'Asi by se to dalo vyřešit lépe, ale takhle mi to stačí
Tiskni
Sdílej: