MALUS je kontroverzní proprietarní nástroj, který svým zákazníkům umožňuje nechat AI, která dle tvrzení provozovatelů nikdy neviděla původní zdrojový kód, analyzovat dokumentaci, API a veřejná rozhraní jakéhokoliv open-source projektu a následně úplně od píky vygenerovat funkčně ekvivalentní software, ovšem pod libovolnou licencí.
Příspěvek na blogu Ubuntu upozorňuje na několik zranitelností v rozšíření Linuxu o mandatorní řízení přístupu AppArmor. Společně jsou označovány jako CrackArmor. Objevila je společnost Qualys (technické detaily). Neprivilegovaný lokální uživatel se může stát rootem. Chyba existuje od roku 2017. Doporučuje se okamžitá aktualizace. Problém se týká Ubuntu, Debianu nebo SUSE. Red Hat nebo Fedora pro mandatorní řízení přístupu používají SELinux.
Byla vydána nová verze 19 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Bitwig Studio (Wikipedie) bylo vydáno ve verzi 6. Jedná se o proprietární multiplatformní (macOS, Windows, Linux) digitální pracovní stanici pro práci s audiem (DAW).
Společnost Igalia představila novou linuxovou distribuci (framework) s názvem Moonforge. Jedná se o distribuci určenou pro vestavěné systémy. Vychází z projektů Yocto a OpenEmbedded.
Google Chrome 146 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 146.0.7680.71 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 29 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
D7VK byl vydán ve verzi 1.5. Jedná se o fork DXVK implementující překlad volání Direct3D 3 (novinka), 5, 6 a 7 na Vulkan. DXVK zvládá Direct3D 8, 9, 10 a 11.
Bylo vydáno Eclipse IDE 2026-03 aneb Eclipse 4.39. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.
Ze systému Slavia pojišťovny uniklo přibližně 150 gigabajtů citlivých dat. Jedná se například o pojistné dokumenty, lékařské záznamy nebo přímou komunikaci s klienty. Za únik může chyba dodavatelské společnosti.
Sněmovna propustila do dalšího kola projednávání vládní návrh zákona o digitální ekonomice, který má přinést bezpečnější on-line prostředí. Reaguje na evropské nařízení DSA o digitálních službách a upravuje třeba pravidla pro on-line tržiště nebo sociální sítě a má i víc chránit děti.
)emerge portage
mi to vypíše toto:find /etc -iname ._cfg????_*
/etc/._cfg0000_make.conf.example
/etc/._cfg0000_dispatch-conf.conf
emerge -eDNu system a emerge -eDNu world. Myslim...
Tools such as dispatch-conf, cfg-update, and etc-update are also available to aid in the merging of these files. They provide interactive merging and can auto-merge trivial changes.Takže spusť
# etc-updateKaždopádně to jak ti failuje kompilace GCC s tím absolutně nesouvisí. Nemáš přetaktovanej procesor (poznáš tak, že když to zkusíš znova, tak to selže na jinym místě)?
# etc-update a posléze znovu emerge portage.
- kromě dvou posledních řádků .....(ty tam nejsou)
delat pokazde po emerge "cokoliv", etc-update.
Bez toho jsem mel vetsinou furu problemu
etc-update jsem spustil.
ifconfig eth1 up dhcpcd eth0Nyní to řekne, že čas vypršel....
)
dns_domain_lo="doma" config_eth0=( "dhcp" ) dhcp_eth0="nodns nontp nonis" config_eth1=( "dhcp" ) dhcp_eth1="nodns nontp nonis"Zkoušel jsem to i bez toho "nodns nontp nonis".

# route add default gw 192.168.124.129 SIOCADDRT: Network is unreachablezatím jsem nepřšel na to, proč je to mimo rozsah - sítě, která ještě nemá přiřazený ip adresu, masku...
route -n Směrovací tabulka v jádru pro IP Adresát Brána Maska Přízn Metrik Odkaz Užt Rozhraní 192.168.0.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0 192.168.0.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 0 0 0 eth1 0.0.0.0 192.168.0.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth1 0.0.0.0 192.168.0.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0toto je na fčním systému.....
route add default gw 192.168.0.1nejede...Napovi nekdo? prosim
ip route show vám tabulku vypíše jak? Nějaká routovací pravidla (ip rule show) nepoužíváte?
Vždycky jsem používat statickou ip. Ale nyní mám nový rauter s podporou wifi a jede to přes dhcp.#ip route show 192.168.0.0/24 dev eth0 proto kernel scope link src 192.168.0.182 192.168.0.0/24 dev eth1 proto kernel scope link src 192.168.0.158 default via 192.168.0.1 dev eth1 default via 192.168.0.1 dev eth0 #ip rule show 0: from all lookup 255 32766: from all lookup main 32767: from all lookup defaultPříkaz
ip na gentoo nefunguje - asi není nainst. patřičný balíček.

Tiskni
Sdílej: