Podrobně byla rozebrána kritická zranitelnost v nf_tables (CVE-2026-23111). Další lokální eskalace práv na Linuxu. V upstreamu byla zranitelnost již v únoru opravena. Ve zdrojovém kódu stačilo odstranit 1 vykřičník.
Evropská komise (EK) nařídila americké společnosti Meta, že musí znovu umožnit bezplatný přístup konkurenčním obecně zaměřeným asistentům umělé inteligence (AI) k WhatsAppu a tento přístup musí zachovat až do ukončení antimonopolního šetření. Opatření je dočasné a má zabránit vážnému a nevratnému poškození konkurence na rychle rostoucím trhu s obecnými AI asistenty. Meta uvedla, že se proti rozhodnutí odvolá.
Společnost Anthropic představila AI modely Claude Fable 5 a Claude Mythos 5. Claude Fable 5 je první model třídy Mythos určený pro běžné použití.
Byla vydána nová stabilní verze 3.24.0, tj. první z nové řady 3.24, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Na čem pracují vývojáři v Rustu napsaného mikrokernelového unixového operačního systému Redox OS (Wikipedie)? Byl publikován přehled vývoje za květen. Vypíchnout lze nový scheduler EEVDF nebo port desktopového prostředí Xfce na Redox OS.
Upozornění pro uživatele Asahi Linuxu: Neaktualizujte macOS na verzi 27 Golden Gate! Apple změnil detekci spouštěcích oddílů. Po aktualizaci oddíl s Asahi Linuxem nevidí. Snad je to jenom chyba.
Na webu konference Den IPv6, která se konala 4. června v Národní technické knihovně v pražských Dejvicích, jsou nyní k dispozici všechny prezentace (v PDF) a jejich videozáznamy. Organizátory konference byly i letos sdružení CESNET, CZ.NIC a NIX.CZ.
Byla vydána nová verze 9.1.0 správce sbírky fotografií digiKam (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení (NEWS). Vypíchnout lze vylepšené vyhledávání nebo podporu Pixel Motion Photos. Nejnovější digiKam je ke stažení také jako balíček ve formátu AppImage. Stačí jej stáhnout, nastavit právo ke spuštění a spustit.
Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 3. a 4. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. Příjem témat poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a následně sestavení programu.
Byla vydána nová verze 2.4.68 svobodného multiplatformního webového serveru Apache (httpd). Řešeno je mimo jiné 13 zranitelností.
Zdravím fšecky!
Už jsem vyzkoumal, jak připojit Windows oddíly NTFS tak, aby na ně šlo ukládat... nicméně, raděj je nechci mít stále připojené s možností "write".
Chci to vyřešit skriptem (mým prvním), který bude volán z příkazové řádky (třeba příkazem pripoj_wxp) a provede:
zatím jsem vytvořil toto:
#!/bin/bash
umount /dev/hda2
modprobe fuse
mount -t ntfs-3g /dev/hda2 /mnt/ntfs -o gid=users
mc
umount /dev/hda2
rmmod fuse
mount -t ntfs /dev/hda2 /mnt/ntfs -o gid=users
poradí mi někdo...
(předem dík, Mirek
)
mc && umount /dev/hda2 by mělo spustit mc a po jeho skončení provést umount
mc tak mi vypíše dva chybné příkazy - nelze odpojit,protože je používán a pak že nelze připojit,protože už je připojen - tedy vše za mc běží, ale neprovede se a skončí chybou...
To samé je když spustím mc s mount zároveň - dojde k chybě - nelze připojit,protože už je připojen (hláška o nemožnosti odpojit se nezobrazí, protože odpojení se tedy udělá "samo" po ukončení mc)
Asi to vyřeším dvěmi skripty: pripoj_wxp a odpoj_wxp - první provede všechny body a skončí bodem 4 - spuštěním mc. Druhý skript pak provede odpojení, unload a připojení jako "read-only"
Tedy pokud ještě někdo nevymyslí něco lepšího a nenapíše mi to sem
mc - pomocí nějž tam něco hodím. Jinak v mc nepracuji (máme přece KDE
)
Ad předešlý... Tu hlášku to vyhodilo i když tam po zavření mc nic nepřistupovalo. (předpokládám tedy že se pokusil o unmount už po spuštění mc) Už je to ale jedno - vyřešil jsem to rozdělěním skriptu, jak jsem napsal výše + doplněním o kontrolu "skrytého" přístupu na oddíl.
Díky fšem zúčastněným
Mirek ergo ChemiQ
Pro zájemce - můj weblog
Jinak ty data co tam jsou sou v poradku a pouzivam to uz rok a pul.
Ale s tim MC sem zjistil, ze normalne kdyz dam prikaz, pak spustim mc a pak dalsi prikaz, tak ten dalsi se spusti az po ukonceni toho mc. Jak je to ale s tim remountem to nevim, nemam tu ten pocitac s NTFS.
/dev/hda2 /mnt/ntfs ntfs-3g ro,users,gid=users,auto 0 0No a potom udělej něco takovéhoto:
# přepřipojíme jako read-write mount /mnt/ntfs -o remount,rw # tady dělej co se ti zlíbí, třeba pusť to mc mc # přepřipojíme jako read-only mount /mnt/ntfs -o remount,ro
#!/bin/bash
umount /mnt/ntfs
modprobe fuse
mount -t ntfs-3g /dev/hda2 /mnt/ntfs -o gid=users
mc
OLDPWD=`pwd`
cd /
umount /mnt/ntfs
rmmod fuse
mount -t ntfs /dev/hda2 /mnt/ntfs -o gid=users
cd "${OLDPWD}"
příště mi jej ještě trochu prosím "popiš a vysvětli"... dík