MALUS je kontroverzní proprietarní nástroj, který svým zákazníkům umožňuje nechat AI, která dle tvrzení provozovatelů nikdy neviděla původní zdrojový kód, analyzovat dokumentaci, API a veřejná rozhraní jakéhokoliv open-source projektu a následně úplně od píky vygenerovat funkčně ekvivalentní software, ovšem pod libovolnou licencí.
Příspěvek na blogu Ubuntu upozorňuje na několik zranitelností v rozšíření Linuxu o mandatorní řízení přístupu AppArmor. Společně jsou označovány jako CrackArmor. Objevila je společnost Qualys (technické detaily). Neprivilegovaný lokální uživatel se může stát rootem. Chyba existuje od roku 2017. Doporučuje se okamžitá aktualizace. Problém se týká Ubuntu, Debianu nebo SUSE. Red Hat nebo Fedora pro mandatorní řízení přístupu používají SELinux.
Byla vydána nová verze 19 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Bitwig Studio (Wikipedie) bylo vydáno ve verzi 6. Jedná se o proprietární multiplatformní (macOS, Windows, Linux) digitální pracovní stanici pro práci s audiem (DAW).
Společnost Igalia představila novou linuxovou distribuci (framework) s názvem Moonforge. Jedná se o distribuci určenou pro vestavěné systémy. Vychází z projektů Yocto a OpenEmbedded.
Google Chrome 146 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 146.0.7680.71 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 29 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
D7VK byl vydán ve verzi 1.5. Jedná se o fork DXVK implementující překlad volání Direct3D 3 (novinka), 5, 6 a 7 na Vulkan. DXVK zvládá Direct3D 8, 9, 10 a 11.
Bylo vydáno Eclipse IDE 2026-03 aneb Eclipse 4.39. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.
Ze systému Slavia pojišťovny uniklo přibližně 150 gigabajtů citlivých dat. Jedná se například o pojistné dokumenty, lékařské záznamy nebo přímou komunikaci s klienty. Za únik může chyba dodavatelské společnosti.
Sněmovna propustila do dalšího kola projednávání vládní návrh zákona o digitální ekonomice, který má přinést bezpečnější on-line prostředí. Reaguje na evropské nařízení DSA o digitálních službách a upravuje třeba pravidla pro on-line tržiště nebo sociální sítě a má i víc chránit děti.
Zdravím fšecky!
Už jsem vyzkoumal, jak připojit Windows oddíly NTFS tak, aby na ně šlo ukládat... nicméně, raděj je nechci mít stále připojené s možností "write".
Chci to vyřešit skriptem (mým prvním), který bude volán z příkazové řádky (třeba příkazem pripoj_wxp) a provede:
zatím jsem vytvořil toto:
#!/bin/bash
umount /dev/hda2
modprobe fuse
mount -t ntfs-3g /dev/hda2 /mnt/ntfs -o gid=users
mc
umount /dev/hda2
rmmod fuse
mount -t ntfs /dev/hda2 /mnt/ntfs -o gid=users
poradí mi někdo...
(předem dík, Mirek
)
mc && umount /dev/hda2 by mělo spustit mc a po jeho skončení provést umount
mc tak mi vypíše dva chybné příkazy - nelze odpojit,protože je používán a pak že nelze připojit,protože už je připojen - tedy vše za mc běží, ale neprovede se a skončí chybou...
To samé je když spustím mc s mount zároveň - dojde k chybě - nelze připojit,protože už je připojen (hláška o nemožnosti odpojit se nezobrazí, protože odpojení se tedy udělá "samo" po ukončení mc)
Asi to vyřeším dvěmi skripty: pripoj_wxp a odpoj_wxp - první provede všechny body a skončí bodem 4 - spuštěním mc. Druhý skript pak provede odpojení, unload a připojení jako "read-only"
Tedy pokud ještě někdo nevymyslí něco lepšího a nenapíše mi to sem
mc - pomocí nějž tam něco hodím. Jinak v mc nepracuji (máme přece KDE
)
Ad předešlý... Tu hlášku to vyhodilo i když tam po zavření mc nic nepřistupovalo. (předpokládám tedy že se pokusil o unmount už po spuštění mc) Už je to ale jedno - vyřešil jsem to rozdělěním skriptu, jak jsem napsal výše + doplněním o kontrolu "skrytého" přístupu na oddíl.
Díky fšem zúčastněným
Mirek ergo ChemiQ
Pro zájemce - můj weblog
Jinak ty data co tam jsou sou v poradku a pouzivam to uz rok a pul.
Ale s tim MC sem zjistil, ze normalne kdyz dam prikaz, pak spustim mc a pak dalsi prikaz, tak ten dalsi se spusti az po ukonceni toho mc. Jak je to ale s tim remountem to nevim, nemam tu ten pocitac s NTFS.
/dev/hda2 /mnt/ntfs ntfs-3g ro,users,gid=users,auto 0 0No a potom udělej něco takovéhoto:
# přepřipojíme jako read-write mount /mnt/ntfs -o remount,rw # tady dělej co se ti zlíbí, třeba pusť to mc mc # přepřipojíme jako read-only mount /mnt/ntfs -o remount,ro
#!/bin/bash
umount /mnt/ntfs
modprobe fuse
mount -t ntfs-3g /dev/hda2 /mnt/ntfs -o gid=users
mc
OLDPWD=`pwd`
cd /
umount /mnt/ntfs
rmmod fuse
mount -t ntfs /dev/hda2 /mnt/ntfs -o gid=users
cd "${OLDPWD}"
příště mi jej ještě trochu prosím "popiš a vysvětli"... dík