Příspěvek na blogu Ubuntu upozorňuje na několik zranitelností v rozšíření Linuxu o mandatorní řízení přístupu AppArmor. Společně jsou označovány jako CrackArmor. Objevila je společnost Qualys (technické detaily). Neprivilegovaný lokální uživatel se může stát rootem. Chyba existuje od roku 2017. Doporučuje se okamžitá aktualizace. Problém se týká Ubuntu, Debianu nebo SUSE. Red Hat nebo Fedora pro mandatorní řízení přístupu používají SELinux.
Byla vydána nová verze 19 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Bitwig Studio (Wikipedie) bylo vydáno ve verzi 6. Jedná se o proprietární multiplatformní (macOS, Windows, Linux) digitální pracovní stanici pro práci s audiem (DAW).
Společnost Igalia představila novou linuxovou distribuci (framework) s názvem Moonforge. Jedná se o distribuci určenou pro vestavěné systémy. Vychází z projektů Yocto a OpenEmbedded.
Google Chrome 146 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 146.0.7680.71 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 29 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
D7VK byl vydán ve verzi 1.5. Jedná se o fork DXVK implementující překlad volání Direct3D 3 (novinka), 5, 6 a 7 na Vulkan. DXVK zvládá Direct3D 8, 9, 10 a 11.
Bylo vydáno Eclipse IDE 2026-03 aneb Eclipse 4.39. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.
Ze systému Slavia pojišťovny uniklo přibližně 150 gigabajtů citlivých dat. Jedná se například o pojistné dokumenty, lékařské záznamy nebo přímou komunikaci s klienty. Za únik může chyba dodavatelské společnosti.
Sněmovna propustila do dalšího kola projednávání vládní návrh zákona o digitální ekonomice, který má přinést bezpečnější on-line prostředí. Reaguje na evropské nařízení DSA o digitálních službách a upravuje třeba pravidla pro on-line tržiště nebo sociální sítě a má i víc chránit děti.
Meta převezme sociální síť pro umělou inteligenci (AI) Moltbook. Tvůrci Moltbooku – Matt Schlicht a Ben Parr – se díky dohodě stanou součástí Meta Superintelligence Labs (MSL). Meta MSL založila s cílem sjednotit své aktivity na poli AI a vyvinout takovou umělou inteligenci, která překoná lidské schopnosti v mnoha oblastech. Fungovat by měla ne jako centralizovaný nástroj, ale jako osobní asistent pro každého uživatele.

ip_ct_tcp_timeout_syn_recv, jakmile zjistím, jak to aktivovat v jádře:
The ip_ct_tcp_timeout_syn_recv variable sets the timeout value for the SYN-RECEIVED (also known as SYN-RCVD or SYN-RECV) state as defined in RFC 793. The SYN-RECEIVED state is entered from the LISTEN or SYN-SENT state once the server receives a SYN packet and then replies with a SYN/ACK packet. The SYN-RECEIVED state is left for the ESTABLISHED state once the server receives the final ACK packet in the 3-way handshake.
ip_ct_tcp_timeout_syn_recv je z tcp-window-tracking - součástí patch-o-matic, jenomže pro jádro 2.4.x.find /proc/ ručně a padlo mi do oka to, co jsem zmiňoval již dříve:
-.. kdysi jsem někde četl o nastavení timeoutů jednotlivých TCP stavů (snad někde v /proc) ...Celou dobu jsem to měl doslova pod nosem - v
/proc/sys/net/ipv4/netfilter/ při modprobnutém nf_conntrack_ipv4:
ip_conntrack_buckets ip_conntrack_tcp_be_liberal ip_conntrack_tcp_timeout_last_ack ip_conntrack_checksum ip_conntrack_tcp_loose ip_conntrack_tcp_timeout_max_retrans ip_conntrack_count ip_conntrack_tcp_max_retrans ip_conntrack_tcp_timeout_syn_recv ip_conntrack_generic_timeout ip_conntrack_tcp_timeout_close ip_conntrack_tcp_timeout_syn_sent ip_conntrack_icmp_timeout ip_conntrack_tcp_timeout_close_wait ip_conntrack_tcp_timeout_time_wait ip_conntrack_log_invalid ip_conntrack_tcp_timeout_established ip_conntrack_udp_timeout ip_conntrack_max ip_conntrack_tcp_timeout_fin_wait ip_conntrack_udp_timeout_streamTakže snad je to konečně dořešeno.
Na úrovni UDP žádné není, tak jedině zjistit jakým paketem se hra "loučí" se serverem a tento paket hře "podstrčit" se zdrojovou adresou klienta. Případně zjistit jestli existuje i paket kterým server klienta "vykopává" ze hry...
/proc/sys/net/ipv4/netfilter/ip_conntrack_udp_timeout..
taky mě zaráží /proc/sys/net/ipv4/netfilter/ip_conntrack_udp_timeout..To je podle mne kvůli NATu a sledování spojení. Netfilter musí vědět, co s UDP pakety, které přicházejí např. od herního serveru k hráči – musí vědět, jak je přeNATovat na vnitřní IP a kam je poslat. Na to má nějakou tabulku sledovaných spojení, a tohle je timeout, po jaké době od posledního paketu se záznam z tabulky vymaže.
Tiskni
Sdílej: