abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    26.12. 18:44 | Komunita

Od soboty do úterý probíhá v Hamburku konference 39C3 (Chaos Communication Congress) věnovaná také počítačové bezpečnosti nebo hardwaru. Program (jiná verze) slibuje řadu zajímavých přednášek. Streamy a záznamy budou k dispozici na media.ccc.de.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.12. 13:22 | Zajímavý software

Byl představen nový Xserver Phoenix, kompletně od nuly vyvíjený v programovacím jazyce Zig. Projekt Phoenix si klade za cíl být moderní alternativou k X.Org serveru.

🇨🇽 | Komentářů: 7
    26.12. 13:11 | Nová verze

XLibre Xserver byl 21. prosince vydán ve verzi 25.1.0, 'winter solstice release'. Od založení tohoto forku X.Org serveru se jedná o vůbec první novou minor verzi (inkrementovalo se to druhé číslo v číselném kódu verze).

🇨🇽 | Komentářů: 0
    26.12. 03:33 | Nová verze

Wayback byl vydán ve verzi 0.3. Wayback je "tak akorát Waylandu, aby fungoval Xwayland". Jedná se o kompatibilní vrstvu umožňující běh plnohodnotných X11 desktopových prostředí s využitím komponent z Waylandu. Cílem je nakonec nahradit klasický server X.Org, a tím snížit zátěž údržby aplikací X11.

25.12. 14:44 | Nová verze

Byla vydána verze 4.0.0 programovacího jazyka Ruby (Wikipedie). S Ruby Box a ZJIT. Ruby lze vyzkoušet na webové stránce TryRuby. U příležitosti 30. narozenin, první veřejná verze Ruby 0.95 byla oznámena 21. prosince 1995, proběhl redesign webových stránek.

24.12. 02:11 | Komunita

Všem čtenářkám a čtenářům AbcLinuxu krásné Vánoce.

Ladislav Hagara | Komentářů: 30
    24.12. 02:00 | Nová verze

Byla vydána nová verze 7.0 linuxové distribuce Parrot OS (Wikipedie). S kódovým názvem Echo. Jedná se o linuxovou distribuci založenou na Debianu a zaměřenou na penetrační testování, digitální forenzní analýzu, reverzní inženýrství, hacking, anonymitu nebo kryptografii. Přehled novinek v příspěvku na blogu.

23.12. 18:33 | Nová verze

Vývojáři postmarketOS vydali verzi 25.12 tohoto před osmi lety představeného operačního systému pro chytré telefony vycházejícího z optimalizovaného a nakonfigurovaného Alpine Linuxu s vlastními balíčky. Přehled novinek v příspěvku na blogu. Na výběr jsou 4 uživatelská rozhraní: GNOME Shell on Mobile, KDE Plasma Mobile, Phosh a Sxmo.

23.12. 13:55 | Nová verze

Byla vydána nová verze 0.41.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 6.1 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

23.12. 12:44 | Nová verze

Byla vydána nová verze 5.5 (novinky) skriptovacího jazyka Lua (Wikipedie). Po pěti a půl letech od vydání verze 5.4.

Kdo vám letos nadělí dárek?
     (35%)
     (1%)
     (20%)
     (1%)
     (1%)
     (1%)
     (12%)
     (13%)
     (15%)
    Celkem 158 hlasů
     Komentářů: 18, poslední 24.12. 15:29
    Rozcestník

Dotaz: Nastaveni clamd

17.9.2007 09:39 Mirekh
    Nastaveni clamd
    Přečteno: 731×
    DD

Mel bych dotaz. Na svem PC jsem si minuly tyden prenistaloval FC5 vcetne clamav z repozitaru. Clamd i freshclanm jsem nastavil tak, aby se mi spoustel pri startu PC.

V logach clamav neni nic neobvykleho, ale dnes jsem zkusil dat clamscan -r /root/ a naslo mi to vira v mailu /Mail/Local Folders/Inbox: Email.Foolball-3 FOUND.

Muze mi nekdo rici jak ho mohl clamav "pustit" kdyz ho clamscan najde.

Nemam moc zkusenosti s viry pod linuxem (krome toho ze ho pouzivama na mail serveru spolus s amavis - tam funguje). Mam clamav spatne nastaveny ?

Da se clamav nastavit tak, aby kdyz uvidi vir aby vygeneroval najekou hlasku, nebo neco takoveho ? Nebo jak se vubec ma clamav chovat ?

Docela jsem v soku, ze mi v linuxu projde vir, aniz bych o tom vedel. Pritom postu jsem nijak neimportoval - zacal jsem s cistymi slozkami.

Odpovědi

17.9.2007 17:14 Ritchie | skóre: 27 | blog: Ritchie's | Berlin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nastaveni clamd
    Clamd je daemon, který čeká, až mu program pošle přes socket příkaz, co má dělat (třeba že má zkontrolovat daný soubor). Dokud žádný takový požadavek nepřijde, tak jen čeká a čeká a … Pokud jste očekával, že clamd bude kontrolovat otevírané soubory, tak to přesně nedělá. Viz man clamd.

Napište prosím, co si představujete pod spojením „uvidí vir“, zejména kam se má „dívat“. Podle toho lze navrhnout řešení.
    18.9.2007 11:36 Mirekh
    Dekuji za odpoved.

Aby mi clamd kontroloval soubory pri otevirani, to zrovna nepotrebuji (to uz je docela pozde).

Spise aby mi kontroloval soubory, ktere se dostavaji na PC. Napr. postou (to je zasadni vec) a kopirovani z jinych zarizeni (napr. usb-flash nebo CD/DVD).

To by mi celkem stacilo.
    18.9.2007 16:40 Ritchie | skóre: 27 | blog: Ritchie's | Berlin
    Nejlepším řešením je zahazovat zavirovanou poštu hned na serveru. Pokud ji chcete kontrolovat na desktopu, musíte si nastavit svého e-mailového klienta, aby příchozí e-maily zkontroloval přes clamd. V KMail je toto řešení předpřipraveno v menu Nástroje.

Pro kontrolu souborů stahovaných webovým prohlížečem dobře poslouží havp proxy, která opět využívá clamd.

Dosáhnout automatické kontroly kopírovaných souborů již tak triviální není a vyžaduje to pravděpodobně zásah do jádra. Mimochodem, při kopírování je zdrojový soubor otevřen pro čtení.

Riziko malware v Linux považuji za zanedbatelné. Mnohem více bych dbal o bezpečnostní aktualizace a nastavení daemonů a firewallu.
    18.9.2007 11:54 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
    a není to jen soubor pro kontrolu, že clam fakt funguje? - kdysi jsem byl vyděšenej pod mandrivou a ukázalo se, že je to testovací soubor
    18.9.2007 16:22 Devilkin | skóre: 17 | blog: domecek | Zlín
    Myslim, že zrovna pošta by se měla kontrolovat rovnou na serveru. Jinak je ale nutné si uvědomit, že nalezný vir je na 99.9% na Linux zcela neškodný, takže kontrolovat všechno co se kopíruje na PC mi přijde zbytečné. Já mám jeden sdílený adresař pro Win SW, který jednou za čas projedu nějakým lepším AV programem (např. NOD32) a dál to neřeším. Nevidím důvod, proč bych si měl zpomalovat PC.
    20.9.2007 15:15 Mirekh
    ...a kdyz tedy mate na vse odpoved, jak nastavit clamd aby kontroloval stahovane soubory.

Myslim tim napr. pres http.

Nebo se mam spolehat na to (jak se tady rika), ze viry nejsou v linuxu skodlive....

Pak tedy nevim , k cemu byl vyvinut pro linux prave clamav
    21.9.2007 13:33 Ritchie | skóre: 27 | blog: Ritchie's | Berlin
    ...a kdyz tedy mate na vse odpoved, jak nastavit clamd aby kontroloval stahovane soubory. Myslim tim napr. pres http.
    Odpověď najdete v mém předchozím příspěvku. Přečetl jste si jej vůbec?

Pak tedy nevim , k cemu byl vyvinut pro linux prave clamav
    Pro antivirovou kontrolu pošty na serveru, jako antivirová web-proxy…, vesměs jako ochrana stanic s Windows.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.