Příspěvek na blogu Ubuntu upozorňuje na několik zranitelností v rozšíření Linuxu o mandatorní řízení přístupu AppArmor. Společně jsou označovány jako CrackArmor. Objevila je společnost Qualys (technické detaily). Neprivilegovaný lokální uživatel se může stát rootem. Chyba existuje od roku 2017. Doporučuje se okamžitá aktualizace. Problém se týká Ubuntu, Debianu nebo SUSE. Red Hat nebo Fedora pro mandatorní řízení přístupu používají SELinux.
Byla vydána nová verze 19 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Bitwig Studio (Wikipedie) bylo vydáno ve verzi 6. Jedná se o proprietární multiplatformní (macOS, Windows, Linux) digitální pracovní stanici pro práci s audiem (DAW).
Společnost Igalia představila novou linuxovou distribuci (framework) s názvem Moonforge. Jedná se o distribuci určenou pro vestavěné systémy. Vychází z projektů Yocto a OpenEmbedded.
Google Chrome 146 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 146.0.7680.71 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 29 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
D7VK byl vydán ve verzi 1.5. Jedná se o fork DXVK implementující překlad volání Direct3D 3 (novinka), 5, 6 a 7 na Vulkan. DXVK zvládá Direct3D 8, 9, 10 a 11.
Bylo vydáno Eclipse IDE 2026-03 aneb Eclipse 4.39. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.
Ze systému Slavia pojišťovny uniklo přibližně 150 gigabajtů citlivých dat. Jedná se například o pojistné dokumenty, lékařské záznamy nebo přímou komunikaci s klienty. Za únik může chyba dodavatelské společnosti.
Sněmovna propustila do dalšího kola projednávání vládní návrh zákona o digitální ekonomice, který má přinést bezpečnější on-line prostředí. Reaguje na evropské nařízení DSA o digitálních službách a upravuje třeba pravidla pro on-line tržiště nebo sociální sítě a má i víc chránit děti.
Meta převezme sociální síť pro umělou inteligenci (AI) Moltbook. Tvůrci Moltbooku – Matt Schlicht a Ben Parr – se díky dohodě stanou součástí Meta Superintelligence Labs (MSL). Meta MSL založila s cílem sjednotit své aktivity na poli AI a vyvinout takovou umělou inteligenci, která překoná lidské schopnosti v mnoha oblastech. Fungovat by měla ne jako centralizovaný nástroj, ale jako osobní asistent pro každého uživatele.
Tlacitko funguje uz od instalace v pohode, ale wifi se mi rozchodit jeste nepovedlo..
Funguje to vyborne, akorat to neseje. To je u seciho stroje docela podstatna zavada, ne?
. U mýho nx6110 jede od instalace ovladačů přes ndiswrapper.
Ne to druhe je joke, ale proste je to tak trochu naladovy driver. S Debianim jadrem 2.6.18 mi tak nejak jel a to vcetne signalizace ledek, nicmene problem jsem mel se spojenim s Asusem WL500 Premium. Zajimave je, ze treba s Linksys WAP54G bezel celkem pouzitelne i kdyz k bezproblemovemu chodu to melo daleko. Po nekolikadennim zkouseni a experimentovani jsem se pres 2.6.21 dostal az k 2.6.23-rc8-mm2, kde pod novym stackem mac80211 s driverem b43 jede (ted to zaklepu na drevo) prozatim celkem spolehlive. Z casti na tom pravde podobne ma podil i to, ze driver b43 umi pracovat uz s firmware verze 4.x kdezto jaderny bcm43xx umi jen 3.x.
modprobe bcm43xxtak se modrá LED rozsvítila. Naopak při odebrání modulu rmmod bcm43xx se modrá LED zase zhasla. Jak již bylo napsáno výše, tak modul bcm43xx je hodně náladový a spíš nefunguje než funguje. Nakonec jsem zkončil u ndiswrapperu a vše pracuje tak jak má.
nejaka rada, kde sezenu ten ovladac? broadcom 1390 jako by se po nem slehla zem... :-/ k*a pak jen se teda staci jen soubory sys a inf s pres prikaz ndiswrapper -i driver.inf nainstalovat a melo by to fungovat?
10:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM94311MCG wlan mini-PCI (rev 01)
Na Kubuntu 7.04 jsem si zkompiloval ndiswrapper a jede to v pohodě.
sudo rmmod ndiswrapper -> zhasne sudo modprobe ndiswrapper -> rozsvítí sea místo knetwork manageru používám: http://wicd.sourceforge.net/
Tiskni
Sdílej: