abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    včera 15:00 | Zajímavý článek

Byl publikován přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie) za uplynulé dva měsíce. Servo zvládne už i Gmail. Zakázány jsou příspěvky generované pomocí AI.

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    9.5. 17:22 | Nová verze

Raspberry Pi Connect, tj. oficiální služba Raspberry Pi pro vzdálený přístup k jednodeskovým počítačům Raspberry Pi z webového prohlížeče, byla vydána v nové verzi 2.5. Nejedná se už o beta verzi.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    9.5. 15:22 | Komunita

Google zveřejnil seznam 1272 projektů (vývojářů) od 185 organizací přijatých do letošního, již jednadvacátého, Google Summer of Code. Plánovaným vylepšením v grafických a multimediálních aplikacích se věnuje článek na Libre Arts.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 19:22 | Nová verze

Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

8.5. 18:00 | Nová verze

Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.5.

8.5. 01:22 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 00:55 | Zajímavý projekt

PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.

vlk | Komentářů: 0
    7.5. 19:44 | Nová verze

Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

7.5. 17:33 | Nová verze

Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.

7.5. 05:33 | Komunita

Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.

Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (57%)
     (1%)
     (8%)
     (22%)
     (4%)
     (2%)
     (3%)
     (1%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 580 hlasů
     Komentářů: 26, poslední 8.5. 09:58
    Rozcestník

Vložit další komentář
    1.11.2007 18:50 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Integrace Google do linuxového destopu
    Ta cena je krásná a hned bych to za to bral. Mám něco na podobném HW a Google se u mne také podezřele rozlézá a *Ubuntu je tu doma :-)

Jen se mi nepodařilo zjistit, jestli za gOS stojí Google nebo je to nezávislý projekt.
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    Milan Lajtoš avatar 1.11.2007 22:13 Milan Lajtoš | skóre: 22 | blog: /blog/babraq
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Integrace Google do linuxového destopu
    Nakonci na hlavnej stranke:
    gOS is not affiliated with Google or their partners.
    “Every great achievement was once considered impossible.”
    pushkin avatar 1.11.2007 19:01 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Everex Green gPC: Ubuntu s programy Google
    Moc peknej screenshot, zelena se nam nejak prosazuje ;-)
    Prcek avatar 1.11.2007 19:28 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Ale to je asi tak vsechno co na tech strankach je - jinak to maji nejaky nedodelany...
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    1.11.2007 19:32 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Ideální počítadlo na domácí servřík a občasné brouzdadlo.
    unknown_ avatar 1.11.2007 19:36 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
    ňák sem mi to nepodařilo stáhnout, no ...
    1.11.2007 19:44 . | skóre: 8 | blog: ,
    musi koupit za tech 200dolaru
    unknown_ avatar 1.11.2007 19:47 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
    aha, měl sem pocit, že tam je free verze bez kodeků :-(
    1.11.2007 20:11 helb
    gos-live-1.0_386.iso … pokud jste tedy myslel tohle
    1.11.2007 20:14 helb
    Hm, nějaká zrada - stáhlo to pár bajtů a (asi) konec.
    unknown_ avatar 2.11.2007 22:00 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
    dík
    1.11.2007 20:14 . | skóre: 8 | blog: ,
    hm zajimavy ze jsi nasel :-) C7-D a 512MB paměti s cenou pod $200. mrzout priste uz pis hezky :-/
    1.11.2007 23:03 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Někomu by to mohlo připadat jako reklama, ale zkuste si postavit levnější sestavu :-) Dodám jen, že deska i CPU jsou pasivně chlazeny a jediná aktivní komponenta je disk. No a systémový větrák.
    1.11.2007 23:30 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Tak né že bych ti nevěřil, ale v obsažených komponentách mají jako desku uvedenou Intel BLKD201GLYL, LITTLE VALLEY, mini-ITX a na fotkách, co jsem našel, fofrník je (na procíku).
    1.11.2007 23:37 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    S tím Little Valley máš pravdu, ale chlazení je řešeno jinak než to má ve výchozím stavu výrobce. Viz obálka PC Magazine z tohoto měsíce, kde byl testovaný. Je to ten měděný motýl vpravo dole.
    1.11.2007 23:46 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Tak to jsou kabrňáci, pěkné.
    1.11.2007 23:33 Jirka | skóre: 36
    Tohle mám jako domácí server. A druhý takový polo-domácí server (dokonce i se stejnou skříní, akorát v bílé barvě - btw. je děsná, dokonce i za ty prachy) jsem složil nedávno.

Ta Little Valley je docela dobrá věcička. Plánuji si z toho udělat počítač k LCD televizi. Jen je škoda, že miniITX skříně jsou tak drahé a ovladač na tu SiS Mirage v Linuxu blbne a musel bych použít vesa driver. :-/

Kdyby Intel udělal něco takového se SATA řadičem a s integrovanou grafikou od ATI nebo nVidie (s alespoň DVI nebo HDMI výstupem) a s PCIe sběrnicí, za adekvátní cenu (podobné téhle), tak neváhám ani na chvíli.
    1.11.2007 23:53 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Kolik to tak spapká elektřtiny na idle?
    2.11.2007 01:12 Jirka | skóre: 36
    Nevím, osobně jsem neměřil. Ale podle http://www.pirec.info/2007/08/30/intel-little-valley-d201gly-review/ je to (s připojenými zařízeními - disk, paměť):
    # Idle power consumption (W): 43,71 W
    # Load power consumption(W): 51,23 W

A papírově 27 W.

Osobně jsem z tohoto počinu Intelu nadšený. Jen kdyby procesor uměl stepping (jakože asi umí, když je to Yonah, ale bude to jen zablokováno z obchodních důvodů), SATA a byla integrována lepší grafická karta s rozumným výstupem.
    3.11.2007 10:48 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozhodně je ta deska zajímavý a levný kousek HW.

Největším problémem jsou levné miniITX skříně a "pasivní" zdroje.
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    3.11.2007 11:04 Jirka | skóre: 36
    S těmi skříněmi a zdroji je to bohužel pravda. Navíc, pokud bych chtěl opravdu pěknou skříň, tak se nedoplatím. Ty "levné" (které se dají koupit na našem trhu) jsou totiž taky pěkně hnusné. (dle mého vkusu)
    Daniel Kvasnička ml. avatar 3.11.2007 09:39 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Komu se to nedari stahnout tak vezte, ze link na ISO z jejich webu zmizel, je tam jen torrent a ten jede v pohode: http://thinkgos.com/files/gos-live-1.0_386.torrent

Nabootoval jsem to a byl jsem celkem mile prekvapen. Trosku jsem cekal, ze to bude jen sw nahazeny na hromadu a hezke ikonky, ale vypada to, ze si dali celkem zalezet, aby to bylo koherentni. Myslim, ze pro opravdu malo narocneho uzivatele s velkou vazbou na G sluzby je to skvela vec (je to v zakladu normalka Ubuntu, takze z repos se tam nejspis da nainstalovat i dalsi SW, co by clovek normalne potreboval).
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.