Upozornění pro uživatele Asahi Linuxu: Neaktualizujte macOS na verzi 27 Golden Gate! Apple změnil detekci spouštěcích oddílů. Po aktualizaci oddíl s Asahi Linuxem nevidí. Snad je to jenom chyba.
Na webu konference Den IPv6, která se konala 4. června v Národní technické knihovně v pražských Dejvicích, jsou nyní k dispozici všechny prezentace (v PDF) a jejich videozáznamy. Organizátory konference byly i letos sdružení CESNET, CZ.NIC a NIX.CZ.
Byla vydána nová verze 9.1.0 správce sbírky fotografií digiKam (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení (NEWS). Vypíchnout lze vylepšené vyhledávání nebo podporu Pixel Motion Photos. Nejnovější digiKam je ke stažení také jako balíček ve formátu AppImage. Stačí jej stáhnout, nastavit právo ke spuštění a spustit.
Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 3. a 4. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. Příjem témat poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a následně sestavení programu.
Byla vydána nová verze 2.4.68 svobodného multiplatformního webového serveru Apache (httpd). Řešeno je mimo jiné 13 zranitelností.
Apple na své vývojářské konferenci WWDC26 (Worldwide Developers Conference, keynote) představil řadu novinek. Vypíchnout lze novou generaci Apple Intelligence a zbrusu novou Siri, která dostala název Siri AI. Kvůli Aktu o digitálních trzích (DMA) však funkce Siri AI nebudou v systémech iOS 27 a iPadOS 27 k dispozici uživatelům v Evropské unii.
Byla vydána nová verze 1.18.0 distribučního frameworku Flatpak (Wikipedie), tj. technologie umožňující distribuovat aplikace v podobě jednoho instalačního souboru na různé linuxové distribuce a jejich různá vydání. Přehled novinek na GitHubu. Vypíchnout lze podporu rozhraní /dev/kfd pro výpočty na kartách AMD (AMDKFD).
aMule (Wikipedie), tj. multiplatformní klient pro peer-to-peer sdílení souborů pro sítě eD2k and Kademlia, byl po více než pěti letech od vydání poslední verze 2.3.3, vydán v nové major verzi 3.0.0 (GitHub). S novou webovou stránkou a dokumentací.
Byly vyhlášeni vítězové a zveřejněny vítězné zdrojové kódy (YouTube, GitHub) již 29. ročníku soutěže International Obfuscated C Code Contest (IOCCC), tj. soutěže o nejnepřehlednější (nejobfuskovanější) zdrojový kód v jazyce C.
Evropská komise předložila evropský balíček pro technologickou suverenitu, tedy soubor opatření, která mají posílit kapacity EU v oblasti polovodičů, umělé inteligence, cloudu a open source. To Evropě pomůže stát se lídrem v oblasti umělé inteligence, posílit její digitální autonomii a vytvářet podmínky pro udržitelnější digitální budoucnost.
Ze vseho nejdriv bych zkusil: chown -R user:group ~
chown -R lucie ~, pripadne chown -R lucie:users ~. Hlavne ten chown spust jako uzivatel lucie.
Na oba příkazy mi to začne projíždět zřejmě veškeré soubory co jsou nainstalovány. Trvá to dlouho a píše to že: changing ownerschip of (určitý soubor) Operation not promitted. Viděla jsem tam i spoustu souborů s KDE i GNOME.No bodejt, chown je operace, kterou ma z bezpecnostnich duvodu povolen jen root. Nechapu, jak nekdo muze radit, abys chown provadela pod tim uzivatelem, za ktereho se prihlasujes
Spust to jako root a melo by to fakcit
Doporucuji to vratit zpet pomoci chown -R root /root pod rootem.
Chown normalne funguje pod jakymkoliv uzivatelem...chown -R lucie /home/lucie, pripadne jiny adresar, zalezi, jaky mas nastaveny jako domovsky. A dlouho to trvat pravdepodobne bude, jestli tam toho mas tolik.
S tim adresářem to nevim... rozdělila jsem si disk, na jednom mam Win, na druhém asi nic a na třetím swap. Adresářovou strukturu vytvořenou nemam, nebo o ní nevim. Tak to je asi v pytli. Asi si poradim všechno smazat
cat /etc/passwd | grep lucie, mel by byt druhy od konce (ne to, co zacina /bin). Pripadne taky kdyz se prihlasis jako lucie a zadas pwd. Ale na zbytek uz doporucuju tohle, pripadam si jak ucitelka
Instalace je hračka, ale spustit KDE je vyšší dívčí
mkdir /home/lucie #nebo cokoliv jineho
adduser -d /home/lucie -g users lucie #grupa je ve slacku def. users
passwd lucie #nastaveni hesla
chown lucie:users /home/lucie
Potom se zkusit prihlasit jako lucie, bezi-li Xka (vidite krizek) zadate startx
Sice mi nějak ta "lucie" nefungovala, ale napsala jsem: adduser lucinka -/home/lucinka -g users lucinka, to "chown už jsem nedávala a na příkaz startx jako uživatel lucinka se mi rozběhlo KDE, nějaké jedoduché nastavení a hups, už mam grafiku
A to už jsem to zoufale chtěla odinstalovat a obrečet. Ještě jednou díky
No ty jsi chytrak. A priradi uzivatelske prava vsemu, co najde v rootNa to jsem nekoukal, resil jsem pouze pristupova prava, ne adresar ...
Chown normalne funguje pod jakymkoliv uzivatelem...Od kdy?? A v jaky distribuci??? Vis, jaka to je dira do systemu?
A to jsem při instalaci zaškrtla všechno, aby mi nic nechybělo...
Tiskni
Sdílej: