MALUS je kontroverzní proprietarní nástroj, který svým zákazníkům umožňuje nechat AI, která dle tvrzení provozovatelů nikdy neviděla původní zdrojový kód, analyzovat dokumentaci, API a veřejná rozhraní jakéhokoliv open-source projektu a následně úplně od píky vygenerovat funkčně ekvivalentní software, ovšem pod libovolnou licencí.
Příspěvek na blogu Ubuntu upozorňuje na několik zranitelností v rozšíření Linuxu o mandatorní řízení přístupu AppArmor. Společně jsou označovány jako CrackArmor. Objevila je společnost Qualys (technické detaily). Neprivilegovaný lokální uživatel se může stát rootem. Chyba existuje od roku 2017. Doporučuje se okamžitá aktualizace. Problém se týká Ubuntu, Debianu nebo SUSE. Red Hat nebo Fedora pro mandatorní řízení přístupu používají SELinux.
Byla vydána nová verze 19 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Bitwig Studio (Wikipedie) bylo vydáno ve verzi 6. Jedná se o proprietární multiplatformní (macOS, Windows, Linux) digitální pracovní stanici pro práci s audiem (DAW).
Společnost Igalia představila novou linuxovou distribuci (framework) s názvem Moonforge. Jedná se o distribuci určenou pro vestavěné systémy. Vychází z projektů Yocto a OpenEmbedded.
Google Chrome 146 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 146.0.7680.71 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 29 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
D7VK byl vydán ve verzi 1.5. Jedná se o fork DXVK implementující překlad volání Direct3D 3 (novinka), 5, 6 a 7 na Vulkan. DXVK zvládá Direct3D 8, 9, 10 a 11.
Bylo vydáno Eclipse IDE 2026-03 aneb Eclipse 4.39. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.
Ze systému Slavia pojišťovny uniklo přibližně 150 gigabajtů citlivých dat. Jedná se například o pojistné dokumenty, lékařské záznamy nebo přímou komunikaci s klienty. Za únik může chyba dodavatelské společnosti.
Sněmovna propustila do dalšího kola projednávání vládní návrh zákona o digitální ekonomice, který má přinést bezpečnější on-line prostředí. Reaguje na evropské nařízení DSA o digitálních službách a upravuje třeba pravidla pro on-line tržiště nebo sociální sítě a má i víc chránit děti.
Ze vseho nejdriv bych zkusil: chown -R user:group ~
chown -R lucie ~, pripadne chown -R lucie:users ~. Hlavne ten chown spust jako uzivatel lucie.
Na oba příkazy mi to začne projíždět zřejmě veškeré soubory co jsou nainstalovány. Trvá to dlouho a píše to že: changing ownerschip of (určitý soubor) Operation not promitted. Viděla jsem tam i spoustu souborů s KDE i GNOME.No bodejt, chown je operace, kterou ma z bezpecnostnich duvodu povolen jen root. Nechapu, jak nekdo muze radit, abys chown provadela pod tim uzivatelem, za ktereho se prihlasujes
Spust to jako root a melo by to fakcit
Doporucuji to vratit zpet pomoci chown -R root /root pod rootem.
Chown normalne funguje pod jakymkoliv uzivatelem...chown -R lucie /home/lucie, pripadne jiny adresar, zalezi, jaky mas nastaveny jako domovsky. A dlouho to trvat pravdepodobne bude, jestli tam toho mas tolik.
S tim adresářem to nevim... rozdělila jsem si disk, na jednom mam Win, na druhém asi nic a na třetím swap. Adresářovou strukturu vytvořenou nemam, nebo o ní nevim. Tak to je asi v pytli. Asi si poradim všechno smazat
cat /etc/passwd | grep lucie, mel by byt druhy od konce (ne to, co zacina /bin). Pripadne taky kdyz se prihlasis jako lucie a zadas pwd. Ale na zbytek uz doporucuju tohle, pripadam si jak ucitelka
Instalace je hračka, ale spustit KDE je vyšší dívčí
mkdir /home/lucie #nebo cokoliv jineho
adduser -d /home/lucie -g users lucie #grupa je ve slacku def. users
passwd lucie #nastaveni hesla
chown lucie:users /home/lucie
Potom se zkusit prihlasit jako lucie, bezi-li Xka (vidite krizek) zadate startx
Sice mi nějak ta "lucie" nefungovala, ale napsala jsem: adduser lucinka -/home/lucinka -g users lucinka, to "chown už jsem nedávala a na příkaz startx jako uživatel lucinka se mi rozběhlo KDE, nějaké jedoduché nastavení a hups, už mam grafiku
A to už jsem to zoufale chtěla odinstalovat a obrečet. Ještě jednou díky
No ty jsi chytrak. A priradi uzivatelske prava vsemu, co najde v rootNa to jsem nekoukal, resil jsem pouze pristupova prava, ne adresar ...
Chown normalne funguje pod jakymkoliv uzivatelem...Od kdy?? A v jaky distribuci??? Vis, jaka to je dira do systemu?
A to jsem při instalaci zaškrtla všechno, aby mi nic nechybělo...
Tiskni
Sdílej: