MALUS je kontroverzní proprietarní nástroj, který svým zákazníkům umožňuje nechat AI, která dle tvrzení provozovatelů nikdy neviděla původní zdrojový kód, analyzovat dokumentaci, API a veřejná rozhraní jakéhokoliv open-source projektu a následně úplně od píky vygenerovat funkčně ekvivalentní software, ovšem pod libovolnou licencí.
Příspěvek na blogu Ubuntu upozorňuje na několik zranitelností v rozšíření Linuxu o mandatorní řízení přístupu AppArmor. Společně jsou označovány jako CrackArmor. Objevila je společnost Qualys (technické detaily). Neprivilegovaný lokální uživatel se může stát rootem. Chyba existuje od roku 2017. Doporučuje se okamžitá aktualizace. Problém se týká Ubuntu, Debianu nebo SUSE. Red Hat nebo Fedora pro mandatorní řízení přístupu používají SELinux.
Byla vydána nová verze 19 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Bitwig Studio (Wikipedie) bylo vydáno ve verzi 6. Jedná se o proprietární multiplatformní (macOS, Windows, Linux) digitální pracovní stanici pro práci s audiem (DAW).
Společnost Igalia představila novou linuxovou distribuci (framework) s názvem Moonforge. Jedná se o distribuci určenou pro vestavěné systémy. Vychází z projektů Yocto a OpenEmbedded.
Google Chrome 146 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 146.0.7680.71 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 29 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
D7VK byl vydán ve verzi 1.5. Jedná se o fork DXVK implementující překlad volání Direct3D 3 (novinka), 5, 6 a 7 na Vulkan. DXVK zvládá Direct3D 8, 9, 10 a 11.
Bylo vydáno Eclipse IDE 2026-03 aneb Eclipse 4.39. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.
Ze systému Slavia pojišťovny uniklo přibližně 150 gigabajtů citlivých dat. Jedná se například o pojistné dokumenty, lékařské záznamy nebo přímou komunikaci s klienty. Za únik může chyba dodavatelské společnosti.
Sněmovna propustila do dalšího kola projednávání vládní návrh zákona o digitální ekonomice, který má přinést bezpečnější on-line prostředí. Reaguje na evropské nařízení DSA o digitálních službách a upravuje třeba pravidla pro on-line tržiště nebo sociální sítě a má i víc chránit děti.
Před dvěma lety jsem zvolil právě tento notebook, jako vhodný pro moje použití: rozumná cenová kategorie, váha, integrovaná intelí grafika dostatečná na programování embedded systémů, psaní článků, prezentace přednášek atd, procesor s VT. Důležité bylo, že byl bez Windows - ty na notebooku opravdu nechci a nepoužívám a tak jsem rozhodnutý hlasovat svou peněženkou za vymícení povinnosti platit MS. Dále jsem věřil, že Keith Packard placený Intelem uvede open-source drivery do pořádku. Šlo to trošku pomaleji než jsem čekal, ale 2.10 je již solidní. Integrovaná grafika také zaručuje menší spotřebu.
Digitální výstup videa na externí monitorpro mě však byl tím rozhodujícím prvkem. Preferuji malý laptop na nošení a přednášky, ale rovnou jsem si k němu koupil monitor ACER 1600x1200 - na práci je wide spíš bez užitku. Oželel jsem i docking a smířil se s tím, že sériový port je na laptopech již minulostí a pustil se do rekonstrukce našich programátorů a SW na FTDI a jiná USB připojení.
Bohužel HDMI nikdy pořádně nechodilo. Objevovaly se výpadky signálu. MSI Taiwan i EU mlžilo, servis v Pentě moc nevěděl. Až po dvou letech se mi podařilo těsně před koncem záruky zajistit výměnu základní desky. Teď mi již měsíc chodí (po dvou letech neúspěšného trápení se a pokusů s BIOSem, ovladači atd) notebook celkem podle mých představ a budu moc rád, když vydrží co nejdéle, protože ekvivalentní funkčnost, rozměry, pevnost rámu, VT, volbu bez OS/Linux moc u dnešních modelů nenacházím.
Posílám odkaz na fórum Notebook.cz, kde se HDMI problém také řešil. Pokud máte notebook ještě v záruce, vyžadujte výměnu základní desky. Minimálně ve dvou případech to problémy s HDMI vyřešilo. Jsem přesvědčen, že starší revize desky má buď návrhovou chybu nebo osazenou verzi chipsetu vykazující nějaká Errata.
http://notebooky-forum.notebook.cz/viewtopic.php?t=7699&postdays=0&postorder=asc&start=30
Jediné, co mi zatím nechodí, je uspávání. Ironií osudu je, že v době nákupu jsem měl na desktopu se stejným chipsetem odzkoušené, že suspend to RAM dokonale chodí. U MSI asi pěkně zbabrali ACPI.
Tiskni
Sdílej: