O víkendu probíhá konference OpenAlt 2025 (Stream). Na programu je spousta zajímavých přednášek. Pokud jste v Brně, stavte se. Vstup zdarma.
Josef Průša představil novou velkoformátovou uzavřenou CoreXY 3D tiskárnu Prusa CORE One L a nový open source standard chytrých cívek OpenPrintTag i s novou přepracovanou špulkou.
Na GOG.com běží Autumn Sale. Při té příležitosti je zdarma hororová počítačová hra STASIS (ProtonDB: Platinum).
Ubuntu 25.10 má nově balíčky sestavené také pro úroveň mikroarchitektury x86-64-v3 (amd64v3).
Byla vydána verze 1.91.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo druhou veřejnou soutěž v programu TWIST, který podporuje výzkum, vývoj a využití umělé inteligence v podnikání. Firmy mohou získat až 30 milionů korun na jeden projekt zaměřený na nové produkty či inovaci podnikových procesů. Návrhy projektů lze podávat od 31. října do 17. prosince 2025. Celková alokace výzvy činí 800 milionů korun.
Google v srpnu oznámil, že na „certifikovaných“ zařízeních s Androidem omezí instalaci aplikací (včetně „sideloadingu“) tak, že bude vyžadovat, aby aplikace byly podepsány centrálně registrovanými vývojáři s ověřenou identitou. Iniciativa Keep Android Open se to snaží zvrátit. Podepsat lze otevřený dopis adresovaný Googlu nebo petici na Change.org.
Byla vydána nová verze 18 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. S podporou Development Containers. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Cursor (Wikipedie) od společnosti Anysphere byl vydán ve verzi 2.0. Jedná se o multiplatformní proprietární editor kódů s podporou AI (vibe coding).
Google Chrome 142 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 142.0.7444.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 20 bezpečnostních chyb. Za nejvážnější z nich bylo vyplaceno 50 000 dolarů. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
). Takže tohle je schůdné řešení.
Stejně schůdné je použít i Linux server a Linux klienty s autentizací proti LDAP adresáři.
Otázkou je, na co všechno máte licence. V prostředí s Windows klienty bych se Windows server použít nebál, ale provozovat Linuxové klienty proti Windows serveru je podle mně dost zbytečné, i když to jde.
Já osobně bych to viděl na Debian server a Debian klienty s LDAP databází.
O těch tenkých klientech nemám páru. Ty šestistovky jsou na dnešní linuxový desktop celkem pomalé (leda nějaký IceWM, xfce nebo něco podobného), takže tam by to asi stálo za úvahu.
Jestli nainstalujete na 600MHz počítače linuxovej desktop (a kor Ubuntu), tak vás uživatelé sežerou za živa, protože to bude oproti w2k neskutečně pomalý. Zvláště, budou-li se používat aplikace jako Firefox a OpenOffice (nepíšete, co se na těch počítačích má vlastně dělat...), který jsou na linuxu oproti windows řádově pomalejší.
Jinak co se týče tenkých klientů - spravuju takovouto síť kde je ~25 klientů na jednom Core2duo 2.4GHz, 4GB RAM serveru na 100MB síti a je to velice dobře použitelný. (Tzn. není zde prakticky žádný rozdíl oproti "klasickému" linuxovému desktopu). S Windows se to ale samozřejmě díky katastrofálně pomalým linuxovým verzím "killer apps" (OO, firefox) srovnávat nedá.
S OO nic neuděláte, nic jinýho prakticky použitelnýho není a i tak budou dostatečný problémy s kompatabilitou, ale zkuste popřemejšlet, jestli by nešlo použít "čistě KDE" řešení - Konqueror, Kmail (a vůbec celé KDE) - oproti Firefoxu/Thunderbirdu to bude nesrovnatelně svižnější.
A taky si ji můžete nainstalovat formou balíku na Debianu.
Pro nastavení OpenLDAP serveru a klientů: http://www.linux.com/articles/114074.
Pro nastavení Samby s LDAP autentizací: http://times.usefulinc.com/2005/09/25-ldap.
Podle tohoto jsem postupoval já a funguje to. Měl jsem sice napoprvé nějaké problémy, ale to bylo kvůli nepochopení určitých věcí, když jsem si o tom zjistil víc, tak to bylo ok. A o LDAP má Zdeněk Burda dobré materiály včetně návrhu takové referenční sítě s LDAP, sdílením přes NFS atd. - stačí pohledat.
Tiskni
Sdílej: