Svobodný operační systém ReactOS (Wikipedie), jehož cílem je kompletní binární kompatibilita s aplikacemi a ovladači pro Windows, slaví 30. narozeniny.
Společnost Raspberry Pi má nově v nabídce flash disky Raspberry Pi Flash Drive: 128 GB za 30 dolarů a 256 GB za 55 dolarů.
Technologie Skip pro multiplatformní mobilní vývoj, která umožňuje vývojářům vytvářet iOS a Android aplikace z jediné Swift a SwiftUI kódové základny, se s vydáním verze 1.7 stala open source.
Na GitHubu byl zveřejněn algoritmus "Pro vás" sociální sítě 𝕏.
Byla vydána nová major verze 34.0.0 webového prohlížeče Pale Moon (Wikipedie) vycházejícího z Firefoxu. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Win8DE je desktopové prostředí pro Wayland, inspirované nechvalně proslulým uživatelským rozhraním Metro z Windows 8. Nabízí dlaždicové rozhraní s velkými tlačítky a jednoduchou navigací, optimalizované pro dotyková zařízení. Cílem projektu je přetvořit design operačního systému Windows 8 do funkčního a minimalistického rozhraní vhodného pro každodenní použití na Linuxu.
Laboratoře CZ.NIC vydaly Datovku 4.28.0 a Mobilní Datovku 2.6.0. Hlavní novinkou je ukládání rozpracovaných datových zpráv do konceptů. Datovka je svobodné multiplatformní aplikace pro přístup k datovým schránkám a k trvalému uchovávání datových zpráv v lokální databázi.
Unix Pipe Game je vzdělávací karetní hra zaměřená na děti a rodiče, která děti učí používat unixové příkazy prostřednictvím interaktivních úkolů. Klíčovým prvkem hry je využití symbolu | pro pipeline neboli 'rouru', který umožňuje propojit výstupy a vstupy jednotlivých unixových příkazů, v tomto případě vytištěných na kartičkách. Předpokládá se, že rodič má alespoň nějaké povědomí o unixových příkazech a jejich provazování pomocí |.
… více »PCIem je linuxový framework, který vytváří virtuální zařízení PCIe pomocí technik, které umožňují hostitelskému operačnímu systému rozpoznat tyto syntetické 'neexistující' karty jako fyzické zařízení přítomné na sběrnici. Framework PCIem je primárně zamýšlen jako pomůcka pro vývoj a testování ovladačů bez nutnosti použít skutečný hardware. Dle tvrzení projektu si fungování PCIem můžeme představit jako MITM (Man-in-the-Middle), který se nachází mezi ovladači a kernelem.
Byla nalezena vážná bezpečnostní chyba v telnetd z balíčku GNU InetUtils. Týká se verzí GNU InetUtils od 1.9.3 z 12. května 2015 až po aktuální 2.7 z 14. prosince 2025. Útočník může obejít autentizaci a získat root přístup, jelikož telnetd nekontroluje předaný obsah proměnné prostředí USER a pokud obsahuje "-f root"…
teda né že bych se v tom vyznal jinde 
ale vážně, můžete někdo doporučit, jakou Javu je dobré používat? Ptám se proto, že:
- si chci osahat IDE Eclipse, ale to se mi na čisté instalaci openSUSE 10.3 64-bit odmítlo rozjet, byť jsem jej bral z repozitářů
- potřebuji pod FireFoxem používat Java applety
V repozitářích vidím verzi 1.5 a 1.6 od Sunu a to 32 i 64-bit. Pak nějakou Java-cacao. Tu když jsem chtěl dát pryč, tak to s sebou chtělo vzít i Open Office.. Případně mohou spolu různé verze koexistovat? Díky[petr@soban ~]$ java -version java version "1.7.0" IcedTea Runtime Environment (build 1.7.0-b21) IcedTea 64-Bit Server VM (build 1.7.0-b21, mixed mode)
- pro sichr - použít 32-bit Firefox a dát pryč 64 verzi?
- repozitáře obsahují Sun web plugin skutečně jen ve 32-bit verzi. Měl jsem za to,že na Sunu se dožadují 1.5, ale to asi jen zapomněli přepsat. Konec konců rozjelo se mi i to eclipsí IDE na JRE 1.6 byť se dožadovali 1.5
- IcedTea v openSUSE žel není. Už jsem si s ním hrál, ale nezvládalo to jeden applet, bez kterého se nehnu (je od IBM a známý, co jej Java živí se o něm vyjádřil dost nevybíravě
)
ale že už to je doba, co existuje 64bit a pořád to je vzrůšo.. 
Eclipse SDK 3.3.0 64bit JRE Sun 1.6 64bit FireFox 2.0.0.12 32bit Sun web plugin 1.5 32bit=> FF 64bit na čisté instalaci openSUSE 10.3 64bit považuji za zlomyslnost
a výpis abautu FF také:
Mozilla/5.0 (X11; U; Linux x86_64; en-US; rv:1.8.1.12) Gecko/20080203 SUSE/2.0.0.12-5.1 Firefox/2.0.0.12 Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686 (x86_64); en-US; rv:1.8.1.12) Gecko/20080203 SUSE/2.0.0.12-5.1 Firefox/2.0.0.12takto pohromadě do jde, ale každé zvlášť mne dost mátlo..
Tiskni
Sdílej: