Byly zveřejněny informace o kritické zranitelnosti CVE-2026-64600 pojmenované RefluXFS (technické detaily) v XFS. Je tam již od verze Linuxu 4.11, tj. rok 2017. Jedná se o lokální eskalaci práv. Neprivilegovaný uživatel může editovat libovolný soubor, například klidně zrušit rootovské heslo v /etc/passwd. Videoukázka na Vimeo. V upstreamu je zranitelnost opravena.
OpenAI / ChatGPT má dnes výpadky (OpenAI Status, DownDetector).
Poskytovatel hostingu svobodných/open-source projektů Codeberg po hlasování na valné hromadě vydal stanovisko k využívání LLM. Kvůli vytěžování infrastruktury a rostoucím cenám hardwaru, ale také hrozbám pro spolupráci v komunitě se k LLM staví kriticky. Nebude poskytovat hosting projektů vytvářených LLM agenty.
Jack Dorsey představil (𝕏) open source týmovou komunikační platformu Buzz (GitHub) s cílem snížit závislost na Slacku a GitHubu.
Poštovní klient Thunderbird byl vydán v nové verzi 153 s kódovým názvem Meadow. Jedná se o ESR (Extended Support Release) vydání. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vylepšuje OAuth. Thundermail lze používat bez instalace doplňku.
AI tento rok naplno vtrhla do vývoje softwaru a výrazně ovlivňuje také open source projekty. Jiří Eischmann v příspěvku Jak mění AI open source na svém blogu rozebírá několik trendů, které v open source v poslední době v souvislosti s AI pozoruje, a jak tyto trendy svět otevřeného softwaru mění (Inflace projektů, Zahlcení kontroly, Klesající motivace zveřejňovat kód).
Evropská komise (EK) vyměřila americké internetové společnosti Google pokutu 890 milionů eur (21,5 miliardy Kč) za porušení unijního nařízení o digitálních trzích (DMA). Firma se podle unijní exekutivy provinila tím, že ve vyhledávači Google Search upřednostňovala vlastní služby a že podnikům ukládala omezení, která jim bránila nasměrovat spotřebitele k alternativním, často levnějším nákupním kanálům na platformě Google Play.
… více »Samsung na akci Galaxy Unpacked July 2026 (YouTube) představil své nové telefony Galaxy Z Fold8 Ultra, Fold8 a Flip8, hodinky Galaxy Watch Ultra2 a Watch9 a chytré brýle ve spolupráci s Gentle Monster a Warby Parker.
Po pěti letech vývoje vyšla česká počítačová hra Scarlet Deer Inn (ProtonDB). Scarlet Deer Inn je vyšívaná temná středověká pohádka. Zatímco život ve zdánlivě obyčejné vesnici se točí kolem běžných povinností a sousedských drbů, v podzemí se skrývají zlověstná tajemství.
Představen byl Raspberry Pi Touch Display 2 s uhlopříčkou 10 palců a rozlišením 1200 × 1920 pixelů. Cena je 80 dolarů.
Apr 27 13:21:48 titan kernel: ReiserFS: sda5: warning: sh-2029: reiserfs read_bitmaps: bitmap block (#12222464) reading failed Apr 27 13:21:48 titan kernel: ReiserFS: sda5: warning: jmacd-8: reiserfs_fill_super: unable to read bitmapmessages:
Apr 27 13:21:45 titan kernel: ReiserFS: sda5: found reiserfs format "3.6" with standard journal Apr 27 13:21:47 titan kernel: limit=97659072 Apr 27 13:21:47 titan kernel: attempt to access beyond end of device Apr 27 13:21:47 titan kernel: sda5: rw=0, want=439877640, limit=97659072 Apr 27 13:21:47 titan kernel: attempt to access beyond end of device Apr 27 13:21:47 titan kernel: sda5: rw=0, want=440139784, limit=97659072 Apr 27 13:21:47 titan kernel: attempt to access beyond end of devicepise to ze pokus o pristup je mimo konec zarizeni. coz mi jaksi nejde do hlavy. Proc to do tedka fungovalo. Harddisk je rozdelen na 2 oddily- 1. pimarni 200GB (jde v pohode), 2. 50GB (problemovy) a zbytek z 320GB disku je zatim nevyuzitych. kernel je vanila 2.6.18.4 a distribuce Slackware 10.1. Pri googleni na internetu jsem nalezl nejake komentare o tom ze se jedna a problem disku a ze je v haji. Pokud tedy tomu tak je nemate nejaky napad jak z tama dostat ty data? Zkousel sem
dd if=/dev/sda5 of=sda5_img.iso nebo dd_rescue -r -A /dev/sda5 sda5_img.iso ale vytvoreny image je nefunkcni pri mountovani mount -o loop -t reiserfs sda5_img.iso /mnt/iso/ se mi dostane hlasky
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/loop0,
missing codepage or other error
In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail or so
a v logachApr 27 14:07:27 titan kernel: 7659072 Apr 27 14:07:27 titan kernel: attempt to access beyond end of device Apr 27 14:07:27 titan kernel: loop0: rw=0, want=440401928, limit=97659072 Apr 27 14:07:27 titan kernel: attempt to access beyond end of device Apr 27 14:07:27 titan kernel: loop0: rw=0, want=440664072, limit=97659072syslog:
Apr 27 14:07:27 titan kernel: ReiserFS: loop0: warning: sh-2029: reiserfs read_bitmaps: bitmap block (#12222464) reading failed Apr 27 14:07:27 titan kernel: ReiserFS: loop0: warning: jmacd-8: reiserfs_fill_super: unable to read bitmapBudu vdecny za jakoukoliv radu. Na tom oddilu jsou komplet web soubory. Takze prekerni situace.
skus este pozriet na `fdisk -l`, ci sa ti nahodou nezmenili velkosti oddielov...
mount -o ro mne nenapadlo, testl jsem to ted ale bohuzel to same. reiserfsck --rebuild-tree jsem nedelal bo jsem se docetl ze muze pri nem dojit ke strate dat a ja ty data potrebuju jinak jsem v prd.... Velikost oddilu se nezmenila. Je stale stejna.
dd) a pak dát ten rebuild tree.
dd if=/dev/sda5 of=xxx.iso tak jsem nezalohoval oddil? Jak pak tedy muzu zalohovat oddil a pak jej otestovat jestli je funkcni? dekuji.
--fix-fixable, potom --rebuild-sb a až nakoniec --rebuild-tree, keďže ten mi naposledy z disku narobil hromadu neidentifikovateľných adresárov a súborov (všetky mali miesto názvu len nejaké číslo).
--rebuild-tree a vsechno konci tim, ze mam spustit rebuild tree. Tak moje zrejme posledni otazka-z te zalohy ty data pujdou tedy pouzit, kdyz je pak nahrnu spatky na ten disk prez dd i kdyz mi ted nejdou namountovat?
Tiskni
Sdílej: