Microsoft představil Azure Linux 4.0 a Azure Container Linux. Na konferenci Open Source Summit North America 2026 organizované konsorciem Linux Foundation a sponzorované také Microsoftem. Azure Linux 4.0 vychází z Fedora Linuxu. Azure Container Linux je založen na projektu Flatcar. Azure Linux (GitHub, Wikipedie) byl původně znám jako CBL-Mariner.
Nové číslo časopisu Raspberry Pi zdarma ke čtení: Raspberry Pi Official Magazine 165 (pdf).
Byla vydána verze 9.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a informačním videu.
Firefox 151 podporuje Web Serial API. Pro komunikaci s různými mikrokontroléry připojenými přes USB nebo sériové porty už není nutné spouštět Chrome nebo na Chromiu postavené webové prohlížeče.
Byla vydána nová stabilní verze 8.0 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 148. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu.
Ve FreeBSD byla nalezena a opravena zranitelnost FatGid aneb CVE-2026-45250. Jedná se o lokální eskalaci práv. Neprivilegovaný uživatel se může stát rootem.
Společnost Flipper Devices oznámila Flipper One. Zcela nový Flipper postavený od nuly. Jedná se o open-source linuxovou platformu založenou na čipu Rockchip RK3576. Hledají se dobrovolníci pro pomoc s dokončením vývoje (ovladače, testování, tvorba modulů).
Vývojáři Wine oznámili vydání verze 2.0 knihovny vkd3d pro překlad volání Direct3D na Vulkan. Přehled novinek na GitLabu.
Společnost Red Hat oznámila vydání Red Hat Enterprise Linuxu (RHEL) 10.2 a 9.8. Vedle nových vlastností a oprav chyb přináší také aktualizaci ovladačů a předběžné ukázky budoucích technologií. Vypíchnout lze CLI AI asistenta goose. Podrobnosti v poznámkách k vydání (10.2 a 9.8).
Organizace Apache Software Foundation (ASF) vydala verzi 30 integrovaného vývojového prostředí a vývojové platformy napsané v Javě NetBeans (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu. Instalovat lze také ze Snapcraftu a Flathubu.
. Asi mam neco spatne nastaveny.
.
Pokud by jsi to chtel jinak, tak by vsechny routery po ceste museli umet routovat verejne IP, coz by bylo velke plejtvani adresama.Tohle tvrzení mi přijde jako naprostý nesmysl. Nevidím souvislost mezi schopností směrovat globální adresy a plýtváním jimi.
Nemelo yb se to michat.A co dělá NAT jiného než že míchá veřejné a privátní adresy? Tohle pro mě není argument. Navíc, nikdo tě nenutí přidělovat každému subnet s adresou sítě a broadcastu. Sám jsem to teďka řešil. Stačí při routování přemýšlet a dá se šetřit i bez infrastruktury na privátních adresách (za předpokladu, že má každý router přidělenou aspoň jednou veřejnou adresu, což pro někoho už plýtváním být může). Jediný případ, kdy mi přijde aspoň částečně smysluplnější řešení se symetrickým NATem, je když mám celou infrastrukturu na privátních adresách a někdo si vzpomene, že by chtěl veřejnou (a ty veřejné adresy jsou spíše výjimečné). Ten proxy ARP z FAQ vypadá taky docela zajímavě.
Jediný případ, kdy mi přijde aspoň částečně smysluplnější řešení se symetrickým NATem, je když mám celou infrastrukturu na privátních adresách a někdo si vzpomene, že by chtěl veřejnou (a ty veřejné adresy jsou spíše výjimečné).Coz je vetsina, proto se to taky tak hodne pouziva.
Ten proxy ARP z FAQ vypadá taky docela zajímavě.Jenze tyhle hratky s MAC adresama selhavaji prave v tom pripade, kdyz mas po ceste nejakej dalsi router. Coz je temer vzdycky. Pokud chces mit verejnou IP primo za NAT routerem, uz je vetsinou vhodnejsi mit za tim NAT routerem bezny subnet verejnych adres a ty mit primo na cilovych kompech a tenhle subnet nenatovat vubec. Zdenek
Coz je vetsina, proto se to taky tak hodne pouziva.To mi přijde jako velmi odvážné tvrzení. Popravdě jsem měl vždycky za to, že většina internetových přípojek bývala s veřejnou IP a en bez ní. Ale jestli se "malí wifi poskytovatelé" s několika málo veřejnými adresami rozmohli už natolik...
Jenze tyhle hratky s MAC adresama selhavaji prave v tom pripade, kdyz mas po ceste nejakej dalsi router.A mě se z toho popisu v FAQ právě zdálo, že to jde udělat přes libovolný počet routerů. že stačí na nich mít povolený proxy arp a nějaký ten statický záznam v arp tabulce. I kdyby, tak ještě pořád samozřejmě zůstává klasické řešení s routováním "na zařízení" a ne "na drát".
Tiskni
Sdílej: