Z upstreamu GNOME Mutter byl zcela odstraněn backend X11. GNOME 50 tedy poběží už pouze nad Waylandem. Aplikace pro X11 budou využívat XWayland.
Byl publikován plán na odstranění XSLT z webových prohlížečů Chrome a Chromium. S odstraněním XSLT souhlasí také vývojáři Firefoxu a WebKit. Důvodem jsou bezpečnostní rizika a klesající využití v moderním webovém vývoji.
Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.3.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Organizace Open Container Initiative (OCI) (Wikipedie), projekt nadace Linux Foundation, vydala Runtime Specification 1.3 (pdf), tj. novou verzi specifikace kontejnerového běhového prostředí. Hlavní novinkou je podpora FreeBSD.
Nový open source router Turris Omnia NG je v prodeji. Aktuálně na Allegro, Alternetivo, Discomp, i4wifi a WiFiShop.
Na YouTube a nově také na VHSky byly zveřejněny sestříhané videozáznamy přednášek z letošního OpenAltu.
Jednou za rok otevírá společnost SUSE dveře svých kanceláří široké veřejnosti. Letos je pro vás otevře 26. listopadu v 16 hodin v pražském Karlíně. Vítáni jsou všichni, kdo se chtějí dozvědět více o práci vývojářů, prostředí ve kterém pracují a o místní firemní kultuře. Můžete se těšit na krátké prezentace, které vám přiblíží, na čem inženýři v Praze pracují, jak spolupracují se zákazníky, partnery i studenty, proč mají rádi open source a co
… více »Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za říjen (YouTube).
Jeff Quast otestoval současné emulátory terminálu. Zaměřil se na podporu Unicode a výkon. Vítězným emulátorem terminálu je Ghostty.
Amazon bude poskytovat cloudové služby OpenAI. Cloudová divize Amazon Web Services (AWS) uzavřela s OpenAI víceletou smlouvu za 38 miliard USD (803,1 miliardy Kč), která poskytne majiteli chatovacího robota s umělou inteligencí (AI) ChatGPT přístup ke stovkám tisíc grafických procesů Nvidia. Ty bude moci využívat k trénování a provozování svých modelů AI. Firmy to oznámily v dnešní tiskové zprávě. Společnost OpenAI také nedávno
… více »
net.ipv4.ip_forward = 1
a ak maju obe PC nastavenu default GW na router tak to musi ist - teoreticky by este mohol byt problem s firewallom
From 10.0.11.1 icmp_seq=25 Destination Host Unreachable, ted jsem povolil a po ping neukaze nic.. proste to stoji..
dsl: verejna ip server: 10.0.10.1/24 lan1: 10.0.11.1/24 lan2: 10.0.12.1/24ted mi nejde pripojit na server, takze nemuzu poslat route.. mimochodem, muzu mit maskaradu (pro pristup na net) zaroven mezi (dsl a lan1) a (dsl a lan2) ?
Server: eth0: 10.0.10.1/24
eth1: 10.0.11.1/24
eth2: 10.0.12.1/24
PC1: eth0: 10.0.11.1/24 -> eth1 serveru
PC2: eth0: 10.0.12.1/24 -> eth2 serveru
Mimo jiné v tomto případě nemáš více jak 254 IP adres, takže by jsi měl používat rozsah 192.168.xxx.xxx, takže ho uvedu i v tomto příkladu.
Server: eth0: viz tvoje konfigurace připojení k internetu
eth1: 192.168.0.1/24
eth2: 192.168.0.2/24
PC1: eth0: 192.168.0.10/24
PC2: eth0: 192.168.0.20/24
Předtím jsem ti radil změnit masky na 16 tj:
Server: eth0: 10.0.10.1/16
eth1: 10.0.11.1/16
eth2: 10.0.12.1/16
PC1: eth0: 10.0.11.1/16
PC2: eth0: 10.0.12.1/16
Tím by jsi dostal všechny PC do stejné sítě a bylo by vše OK.
Tak si pingněte ze serveru na LAN-A se zdrojovou IP LAN-B ... pingnete, nepingnete?
Uzel vidíme na serveru. Na tom sarveru máte IP wan/dsl, IP LAN-A GW a IP LAN-B GW. Tak si pingněte ze serveru na LAN-A (..X.2) ze zdrojovou IP GW LAN-B (..Y.1) ... právě pro ověření, zda se ty dva rozsahy vidí nebo nevidí. Dokud to nepůjde, tak ani z počítačů to nerozchodíte.
man ping
...
-I interface address
Set source address to specified interface address. Argument may be numeric IP address or name of
device. When pinging IPv6 link-local address this option is required.
Čistě linuxovej router jsem ještě neviděl ... :-/, u "normálního" bych čekal, že má na interfejsech nějaký ajpiny a pokud jsou na těch dvou interfejsech, co jdou k LAN, nějaký rozsahy, tak si z LAN-A musim pingnout na interfejs od LAN-B na serveru.
Brána je vždycky "next hop". Vždyť jste psal, že na pc je IP x.2 a na serveru x.1? Tak brána by měla být to x.1.
dsl: verejna ip server: 10.0.10.1/24 lan1: 10.0.11.1/24 lan2: 10.0.12.1/24na PC v Lan 1 jsem nastavil GW na 10.0.10.1 a na PC v lan 2 jsem nastavil taky GW 10.0.10.1 .. stejne se nedostanu z lan 1 do lan 2...
Něco o statickém routování je ve faq, mimo to předpokládam, že u připojených interfejsů, LAN, se na tom routeru nastavovat routování nemusí? To už byste poznal třeba přes traceroute.
Tiskni
Sdílej: