Sovereign Tech Agency (Wikipedie), tj. agentura zabezpečující financování svobodného a otevřeného softwaru německou vládou, podpoří GFortran částkou 360 000 eur.
Microsoft hodlá zrušit zhruba tři procenta pracovních míst. Microsoft na konci loňského června zaměstnával kolem 228.000 lidí. Tři procenta z tohoto počtu představují téměř 7000 pracovních míst.
V říjnu loňského roku provedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) místní šetření u společnosti Seznam.cz. Krajský soud v Brně tento týden konstatoval, že toto šetření bylo nezákonné.
Branch Privilege Injection (CVE-2024-45332, Paper) je nejnovější bezpečnostní problém procesorů Intel. Intel jej řeší ve včerejším opravném vydání 20250512 mikrokódů pro své procesory. Neprivilegovaný uživatel si například může přečíst /etc/shadow (YouTube).
Dle plánu byl vývoj Firefoxu přesunut z Mercurialu na Git. Oficiální repozitář se zdrojovými kódy je na GitHubu.
V terminálovém multiplexoru GNU Screen byly nalezeny a v upstreamu ve verzi 5.0.1 už opraveny bezpečnostních chyby CVE-2025-23395, CVE-2025-46802, CVE-2025-46803, CVE-2025-46804 a CVE-2025-46805. Podrobnosti na blogu SUSE Security Teamu.
Training Solo (Paper, GitHub) je nejnovější bezpečnostní problém procesorů Intel s eIBRS a některých procesorů ARM. Intel vydal opravnou verzi 20250512 mikrokódů pro své procesory.
Byla vydána nová verze 25.05.11 svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) postaveného nad multimediálním frameworkem MLT. Nejnovější Shotcut je již vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.
Svobodný elektronický platební systém GNU Taler (Wikipedie, cgit) byl vydán ve verzi 1.0. GNU Taler chrání soukromí plátců a zároveň zajišťuje, aby byl příjem viditelný pro úřady. S vydáním verze 1.0 byl systém spuštěn ve Švýcarsku.
Spolek OpenAlt zve příznivce otevřených řešení a přístupu na 209. brněnský sraz, který proběhne tento pátek 16. května od 18:00 ve studentském klubu U Kachničky na Fakultě informačních technologií Vysokého učení technického na adrese Božetěchova 2/1. Jelikož se Brno stalo jedním z hlavních míst, kde se vyvíjí open source knihovna OpenSSL, tentokrát se OpenAlt komunita potká s komunitou OpenSSL. V rámci srazu Anton Arapov z OpenSSL
… více »Chápeš to dobře. Těch 13:00 u vlaku (vlakové nádraží Kutná Hora hl.n.) jsem jenom navrhnul. Pokud někdo navrhe třeba sraz už ve 12:00, tak se bránit nebudu.
ohledně prohlídky města jsem schopen a velmi ochoten ti pomoct. nápady bych měl...
můžeme se domluvit přes email: pavel(tecka)jager(zavinac)post(tecka)cz.
Děkuju za ochotu. Velmi by se mi hodila pomoc v situaci, kdy někteří zájemci o prohlídku města by přijeli autobusem, někteří vlakem, někteří autem... Prostě já bych převzal pod svá křídla např. lidi z vlakovýho nádraží (Kutná Hora hl.n.) a ty třeba lidi z autobusáku. Pokud by to bylo možný, tak by to bylo fajn.
Ale vlastně nevím ani, jestli seš z Kutné Hory... Nechci tě zbytečně zatěžovat. Jinak nápady můžeš napsat klidně sem, protože si myslím, že by to mělo být veřejné.
Z Kutná Hora hl.n. (neplést s Kutná Hora město!) odjíždí rychlík 689 v 19:00. V Brně hl.n. by měl být v 21:42. Je to přímý spoj (bez přestupů).
Jsem ochoten případné zájemce dovést do Kutná Hora hl.n. Počítejte ale s tím, že kdybysme šli pěšky, tak to trvá z té restaurace, kde bude sraz, na to nádraží přibližně tak hodinu!
Když sem napíšeš, kdy a kde budeš v Kutné Hoře, tak na tebe počkám a provedu tě městem. Poznám tě podle červeného klobouku?
Já tě rád Kutnou Horou provedu. Jenom se musíme blíže domluvit.
Jinak jestli chceš, tak ti pošlu na tvůj e-mail svoje telefonní číslo na můj mobil. To proto, abysme se mohli domluvit "aktuálně" (tedy i tehdy, když třeba budeš už ve vlaku...).
Penzion Barbora. Je to de facto stejná budova jako restaurace, kde se bude konat sraz. Což je určitě výhodný.
Taky bych to rád věděl.
Taky bych to rád věděl.Já myslel, že tomu šéfuješ... Restaurace je zamluvená?
Restaurace je zamluvená. Co se týká procházky městem, tak se přizpůsobím.
Byls první, kdo se vytasil s konkrétním časem a místem, a tak to bude podle tebe. :) Takže na tebe budu čekat v 13:00 na hlavním nádraží v Kutné Hoře. Ostatní ať se přizpůsobí! Jak tě poznám?
Pokud budeš chtít, můžu ti svůj mobil poslat na tvýho e-maila.
Mám tvoje číslo a svoje jsem ti poslal na tvůj e-mail.
Chce to silnou osobnostJsem osobnost silná zejména v pase, takže na vás počkám v restauraci
Kdybych se náhodou trochu opozdil kvůli "turistům", tak v té restauraci jsou zamluvené dva stoly (po přibližně 6 lidech) na moje jméno.
Sraz v restauraci je v 15:00. Kdybych se tedy opozdil s "turisty", tak jsou tam zamluvené dva stoly na moje jméno.
Vencourovi se omlouvaj za nepřítomnost. Velkej Vencour zas jednou zasociálněl. Dostal takové nějaké potíže bytí.
Tiskni
Sdílej: