Byla vydána nová verze 26.6.25 svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) postaveného nad multimediálním frameworkem MLT. Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.
Apple bez varování odstranil ze svého obchodu sociální síť VKontaktě i další aplikace skupiny VK, jako je VK Music nebo VK Video [Novinky.cz].
V dubnu loňského roku představený poštovní klient Notion Mail bude 22. září ukončen.
Konference OpenAlt 2026 hledá přednášející. Proběhne o víkendu 7. a 8. listopadu na půdě Fakulty informačních technologií VUT v Brně. Témata konference jsou: Otevřený a svobodný software, IoT a Hnutí tvůrců, Vzdělávání, Bezpečnost a soukromí, Otevřená společnost, komunity a data, OpenMobility a další.
Společnosti OpenAI a Broadcom oznámily čip optimalizovaný pro AI pojmenovaný Jalapeño.
Deno (Wikipedie), běhové prostředí (runtime) pro JavaScript, TypeScript a WebAssembly, bylo vydáno v nové verzi 2.9. Hlavní novinkou je deno desktop pro převod Deno projektu na desktopovou aplikaci. Jedná se o alternativu k frameworkům Electron nebo Tauri.
Od zítra jsou Datové schránky oficiálně na nové adrese datovka.gov.cz. Adresa mojedatovaschranka.cz zůstává funkční do 27. srpna 2026, následně budou uživatelé automaticky přesměrováni na datovka.gov.cz.
Dolphin (Wikipedie), tj. open source multiplatformní emulátor herních konzolí GameCube a Wii od Nintenda, byl vydán ve verzi 2606. S podporou Game Boy Playeru.
Vasudeva Kamath představil utilitu debvulns, alternativu k nativní utilitě debsecan, pro výpis zranitelností v Debianu. Navíc má především možnost výstupu ve strukturovaných formátech JSON a CSV. V plánu je exportér pro Prometheus.
Oficiální český státní eshop s elektronickými dálničními známkami nově najdete na edalnice.gov.cz. Doména gov.cz jasně potvrzuje, že jste na oficiálním státním webu [𝕏].
Takze je to vyuzivane. Krome toho mam nainstalovane jen jedno LILO a to v /dev/hda8, coz je / toho slacku. V /boot (/dev/hda1) mam vsechny kernely a prislusne System.map. Chybove hlasky se mi zadne neobjevuji, systemy se spousteji dle ocekavani, tak to asi funguje (mam to tak asi 3 tydny).
Nejsem systémák, bože!!
Ale díky za kompliment (?).
Ad hudba, video: Nejsem bohužel ani muzikant nebo profesionální střihač. LILO jsem nastavoval několikrát a všechno si můžu načíst. Ale jak se stříhá video, to se nikde nedočtu. A ani to není můj obor zájmu. Když tomu rozumíš a máš zmapovanou scénu, tak sedni a piš. Dělají to tak všichni autoři (IMHO). To nemyslím nijak ve zlém.
PS. Kontaktuj mě, chtěl bych se tě něco zeptat. (Nebo se zaregistruj, pls.)
--vo
--vo
Vlastimil Ott
Mimochodem: Ty chybové kódy jsou popsány v souboru/usr/doc/lilo_verze/README, našel jsem ti ten tvůj:
0x01 "Illegal command". This shouldn't happen, but if it does, it may
indicate an attempt to access a disk which is not supported by the
BIOS. See also "Warning: BIOS drive 0x
Jeste bych snad dodal (pokud jsem to neprehledl), ze lilo je take nutne spustit i pote, co zmenite soubor napr. /boot/vmlinuz (vetsinou pri rekompilaci jadra atd.) aniz by jste treba editovali /etc/lilo.conf
Je to z toho duvodu, ze po spusteni prikazu lilo se nejen znovu nacte lilo.conf , aktualizuje MBR a "menu", ale take se napr. zmeni /boot/map - a to podle /boot/vmlinuz (popr. jineho souboru, ktery mate uveden za image=)
Pokud to neudelate, lilo nacte spatnou mapu a dostanete (misto nabootovani) maximalne kernel panic
That's allad)/boot/map existuje, protoze lilo narozdil od grubu nezna zadny filesystem. /boot/vmlinuz mu nic nerekne a tak musi mit nejakou absoulutni adresu umisteni jadra.
To je take jeden z duvodu, proc nekteri lide pouzivaji grub ... proste casto zapominaji napsat lilo ...
THAT'S ALL !!
Hodně toho najdeš v manuálových stránkách - man lilo, man lilo.conf by mělo stačit?
Tiskni
Sdílej: