Byly publikovány výsledky průzkumu mezi uživateli Blenderu uskutečněného v říjnu a listopadu 2025. Zúčastnilo se více než 5000 uživatelů.
V dokumentově orientované databázi MongoDB byla nalezena a v upstreamu již opravena kritická bezpečností chyba CVE-2025-14847 aneb MongoBleed.
Při úklidu na Utažské univerzitě se ve skladovacích prostorách náhodou podařilo nalézt magnetickou pásku s kopií Unixu V4. Páska byla zaslána do počítačového muzea, kde se z pásky úspěšně podařilo extrahovat data a Unix spustit. Je to patrně jediný známý dochovaný exemplář tohoto 52 let starého Unixu, prvního vůbec programovaného v jazyce C.
FFmpeg nechal kvůli porušení autorských práv odstranit z GitHubu jeden z repozitářů patřících čínské technologické firmě Rockchip. Důvodem bylo porušení LGPL ze strany Rockchipu. Rockchip byl FFmpegem na porušování LGPL upozorněn již téměř před dvěma roky.
K dispozici je nový CLI nástroj witr sloužící k analýze běžících procesů. Název je zkratkou slov why-is-this-running, 'proč tohle běží'. Klade si za cíl v 'jediném, lidsky čitelném, výstupu vysvětlit odkud daný spuštěný proces pochází, jak byl spuštěn a jaký řetězec systémů je zodpovědný za to, že tento proces právě teď běží'. Witr je napsán v jazyce Go.
Yazi je správce souborů běžící v terminálu. Napsán je v programovacím jazyce Rust. Podporuje asynchronní I/O operace. Vydán byl v nové verzi 25.12.29. Instalovat jej lze také ze Snapcraftu.
Od soboty do úterý probíhá v Hamburku konference 39C3 (Chaos Communication Congress) věnovaná také počítačové bezpečnosti nebo hardwaru. Program (jiná verze) slibuje řadu zajímavých přednášek. Streamy a záznamy budou k dispozici na media.ccc.de.
Byl představen nový Xserver Phoenix, kompletně od nuly vyvíjený v programovacím jazyce Zig. Projekt Phoenix si klade za cíl být moderní alternativou k X.Org serveru.
XLibre Xserver byl 21. prosince vydán ve verzi 25.1.0, 'winter solstice release'. Od založení tohoto forku X.Org serveru se jedná o vůbec první novou minor verzi (inkrementovalo se to druhé číslo v číselném kódu verze).
Wayback byl vydán ve verzi 0.3. Wayback je "tak akorát Waylandu, aby fungoval Xwayland". Jedná se o kompatibilní vrstvu umožňující běh plnohodnotných X11 desktopových prostředí s využitím komponent z Waylandu. Cílem je nakonec nahradit klasický server X.Org, a tím snížit zátěž údržby aplikací X11.
Pentium 166MMX 32MB RAM (EDO), HDD 1.6GB (cca 1.2MB systém a 256MB swap) připojení na inet: eth0 128/256 Kb/s do lokální sítě eth1 10Mb/s (na 100/10Mb switch) SQUID - jako proxy-cache Bind - dns-cacheTento server by umožňoval přístup do internetu pro 4 stanice. Děkuji za rady.
...právě mi šlo o to,aby tam běželo vše co jsem napsal. On totiž tento servřík má vystřídat dosavadní server - PentiumIII 800MHz, 452MB RAM aby mohl být použít na něco lepšího. Přeci jen takový stroj jen na 4 stanice je moc.
Na podobném počítači jsem provozoval prakticky totéž asi 2 roky. S několika drobnými rozdíly. Neběžel mi na tom Squid, ale naopak jsem provozoval MySQL + Apache + PHP + Samba a bylo v tom 48MB RAM. Ethernet karty jsem použil původně 10Mbit, později vyměnil za 100Mbit, HDD v tom byl 1,7GB.
Na jiném místě jsem zažil ke stejnému účelu použitou 486DX2/66 s 24MB RAM. Ta byla určená opravdu jen jako dial-up server/router/firewall, ale taky bez Squida, ten běžel na vnitřním serveru s AMD K6/500MHz a 64MB RAM a 2x 20GB HDD v softw. RAID 1.
Od kamaráda jsem slyšel vyprávět, že používali k přístupu na internet (64kbit) mírně přetaktovanou 386DX40@50Mhz. Nevím jakou měli RAM, odhaduju minimálně 8MB a neběželo tam vlastně skoro nic (maximálně minimalistická instalace, jádro řady 2.2.x ...), krom routování a firewallu postaveném na ipchains. Prý to fungovalo docela obstojně až do okamžiku, kdy se někdo přihlásil a spustil top, který vyžral asi 90% veškerého výkonu i RAM počítače a síťový provoz prakticky ustal.
Vaše konfigurace určitě je použitelná, ale bude to chtít mírně minimalistická nastavení, ovšem žádný extrém.
64MB RAM SIMM a 2x1GB HDD do soft RAIDu (strip), ten pocitac provozuju v Xkach, jede na nem apache, mysql, XFce, gVim, opera a je to v pohode pouzitelne. Myslim ze mem pouzivani ten pocitac zatezuje voc nez nejakej squid pro 4PC, takze bych se toho opravdu nebal.
Tiskni
Sdílej: