abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 12:44 | Nová verze

Po AlmaLinuxu byl v nové stabilní verzi 10.1 vydán také Rocky Linux. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:00 | Zajímavý software

Open source reimplementace počítačových her Tomb Raider I a Tomb Raider II spolu s dalšími vylepšeními a opravami chyb TRX byla vydána ve verzi 1.0. Jedná se o sloučení projektů / enginů TR1X a TR2X do jednoho TRX. Videoukázka na YouTube.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:00 | IT novinky

Společnost Seznam.cz spouští konverzační nástroj založený na umělé inteligenci Seznam Asistent. Asistent využívá vlastní jazykový model SeLLMa a dočasně i komerční modely od OpenAI provozované v evropských datacentrech prostřednictvím Microsoft Azure. Dlouhodobým cílem Seznamu je provozovat Asistenta výhradně na interních jazykových modelech a ve vlastních datových centrech.

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 11:55 | Zajímavý software

Software LibrePods osvobozuje bezdrátová sluchátka AirPods z ekosystému Applu. Exkluzivní funkce AirPods umožňuje využívat na Androidu a Linuxu. Díky zdokumentování proprietárního protokolu AAP (Apple Accessory Protocol).

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 05:00 | Nová verze

Byl vydán AlmaLinux OS 10.1 s kódovým názvem Heliotrope Lion. S podporou Btrfs. Podrobnosti v poznámkách k vydání.

včera 04:33 | Komunita

Placená služba prohledávání zprostředkovatelů dat a automatického odstraňování uniklých osobních údajů Mozilla Monitor Plus bude 17. prosince ukončena. Bezplatná monitorovací služba Mozilla Monitor bude i nadále poskytovat okamžitá upozornění a podrobné pokyny k omezení rizik úniku dat. Služba Mozilla Monitor Plus byla představena v únoru loňského roku.

24.11. 22:44 | Nová verze

Waydroid (Wikipedie, GitHub) byl vydán v nové verzi 1.6.0. Waydroid umožňuje spouštět aplikace pro Android na běžných linuxových distribucích. Běhové prostředí vychází z LineageOS.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    24.11. 15:44 | Nová verze

Příspěvek na blogu Raspberry Pi představuje novou kompletně přepracovanou verzi 2.0 aplikace Raspberry Pi Imager (YouTube) pro stažení, nakonfigurování a zapsání obrazu operačního systému pro Raspberry Pi na SD kartu. Z novinek lze vypíchnout volitelnou konfiguraci Raspberry Pi Connect.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    24.11. 11:22 | Nová verze

Memtest86+ (Wikipedie), svobodný nástroj pro kontrolu operační paměti, byl vydán ve verzi 8.00. Přináší podporu nejnovějších procesorů Intel a AMD nebo také tmavý režim.

24.11. 10:55 | Nová verze

Programovací jazyk Racket (Wikipedie), tj. jazyk z rodiny jazyků Lisp a potomek jazyka Scheme, byl vydán v nové major verzi 9.0. Hlavní novinku jsou paralelní vlákna (Parallel Threads).

Jaké řešení používáte k vývoji / práci?
     (35%)
     (46%)
     (19%)
     (18%)
     (22%)
     (15%)
     (23%)
     (16%)
     (17%)
    Celkem 401 hlasů
     Komentářů: 17, poslední 19.11. 21:57
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

Vložit další komentář
    4.11. 20:18 sdfsdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Emulátor terminálu a zoom obsahu
    Pro st, tohle muze pomoct - https://st.suckless.org/patches/xrandrfontsize/, a popravde by asi nebylo ani slozity si patch napsat.
    4.11. 20:32 Want

Dík za tip. Někdo možná ocení. Mně ten stterm (jak se ten balík jmenuje v repu Debianu), přišel použitelný víceméně jako xterm.

Spíš bych ocenil možnost zoomování u tmuxu, ale to nejde z principu. V prostředí X by u mne vítězil terminator, kdyby u něj existovala možnost odpojit sezení a připojit si ho odjinud. Teda. Ona existuje, když se použije Xpra.

4.11. 20:18 Xerces
    Ghostty se asi do repa nedostane dřív než se stabilizuje a dostane do repa ziglang.
    4.11. 20:34 drnest | skóre: 13 | blog: Dřinu nechte strojům
    O tom xfce4-terminalu jsem to netušil. Ale u mě to má default zkratku Shift+Ctrl+kolečko. Je na to volba MiscMouseWheelZoom v konfiguračním souboru.
    4.11. 22:04 Want

Díky za poznámku. Díky ní jsem náhodou narazil na klávesovou zkratku o které jsem také nevěděl - Levý Alt + kolečko zoomuje u XFCE4 v místě nad kterým je kurzor celou plochu.

5.11. 10:36 RealJ | skóre: 8
    "Klíčové pro mne je, že podporuje zmenšení i zvětšení obsahu okna přes kolečko" - takhle se pozna profesional...
    5.11. 11:02 Wart
    +1
    5.11. 14:02 Aleš Kapica | skóre: 52 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Oprašuj si ten svůj wordpress Žako, když nemáš potuchy k čemu je to dobré a nedělej vlny.
    6.11. 18:42 a ty
    jsi profesional? kdyz nekdo ma koule rikat o sobe expert, … Kazdemu vyhovuje neco jineho, me taky treba nebavy prehmatavat dve klavesy, kdyz zrovna drzim mys. Povez, pouzivas mys?
    6.11. 18:47 Wart
    Profík nesundá ruce z klávesnice, na co furt klikáš jako postiženej opičák?
    6.11. 07:52 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Jestli „zoom obsahu“ znamená zvětšení písma, tak XTerm definuje sedm stupňů velikostí, které se z klávesnice přepínají klávesami Shift+Keypad_Plus and Shift+Keypad_Minus. Případně z kontextové nabídky Ctrl+pravé tlačítko.
    6.11. 08:56 Want
    Moje klávesnice nemá keypad.
    6.11. 09:33 Wart
    Blb lopata se SŠ si neumí namapovat klávesy
    6.11. 15:04 Aleš Kapica | skóre: 52 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Globální přemapování kláves není řešení hlupáku.
    6.11. 16:18 Wart
    Doslova je lopato plešatá.
    6.11. 18:18 karkar | skóre: 12 | blog: Kartrolling
    tvl ty seš nízkej jak hayato... Nechápu čím nebo spíš co ti tohle uspokojuje.
    7.11. 21:30 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    RTFM:

Besides mouse problems, there are also keyboards with inconvenient layouts. Some lack a numeric keypad, making it hard to use the shifted keypad plus and minus bindings for switching between font sizes. You can work around that by assigning the actions to more readily accessed keys:

*VT100*translations:      #override \n\
                   Ctrl <Key> +:       larger-vt-font() \n\
                   Ctrl <Key> -:       smaller-vt-font()
    7.11. 22:12 Want
    Neumim a nechci se ničemu učit.
    8.11. 01:56 jejda | skóre: 27 | blog: jejda
    Ty tři řádky akorát nakopíruješ do ~/.Xresources potom to načteš jako: xrdb -load ~/.Xresources a je to.
    8.11. 16:21 Want
    Moc složitý, kdybych chtěl, tak si koupím jinačí klávesnici, ale já jsem s tou svou spokojený. Stála mě dva litry.
    6.11. 09:05 Want
    Jinak xterm používám nejčastěji. Xfce4-terminal pak tam, kde má monitor moc vysoké rozlišení, ať nemžourám na blechy.
    6.11. 18:23 no ale
    Nechci trolit, ale kdyz oznacim konsole jako fuj protoze ma fuj zavislosti a vyhovuje mi xfce-term ktery ma taky fuj zavislosti, tak mi to neda, protoze nikde vys neni o preferovani s xfce, … ocekaval bych od ctyricatnika dospelejsi vyjadreni;)

Kdyz jsi psal o konsoli jako fuj, mel jsem stejny nazor ale protoze zavislosti na molochovi, uplatnuji stejna pravidla pro kazdeho. Promin za vstup, nedalo mi to;)
    7.11. 01:07 Want

Pokud jsi to stále ještě nepochopil, tak mně vadí KDE a vše co si ho vynucuje. Preferuji GTK aplikace, protože na rozdíl od věčně rozbitých KDE fungují a neotravují.

Jo a nejsem čtyřicátník. I když by to bylo fajn.

7.11. 09:21 karkar | skóre: 12 | blog: Kartrolling
    +1
    🇹🇬 avatar 13.11. 00:52 🇹🇬 | skóre: 37 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭

nejvíc nejhorší je že plasma 7 prej už nechce podporovat xorg/xlibre protože bude wayland only, nóó takže se to buďto bude muset forknout noa nebo hledat něco podobnýho, s kde to je dobudoucna asi špatný :D :/ :D :/

stasi se probouzí 🕵️🇩🇪 indové říděj🚚🇮🇳 plavba🍉🛶
    13.11. 11:26 Aleš Kapica | skóre: 52 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    No tak se alespoň ukáže, jak velkou popularitu má KDE. Nicméně v Debianu je xwayland, takže by to mělo být asi celkem fuk, ne?
    8.11. 20:35 Heretik 《小魔神》
    Pro mne, tmux v rxvt-unicode je univerzální terminál už... 15 let.

Na všech platformách, které používám.

A připomínám, .Xdefaults když potřebujete něco ovlivnit trvale, třeba výchozí font v rxvt. Nebo extra velký kurzor pro HDPI monitor.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.