abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    17.4. 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    17.4. 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 555 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Petitlacitkova usb mys od geniusu

    3.4.2004 14:34 croow
    Petitlacitkova usb mys od geniusu
    Přečteno: 268×
    Mam optickou petitlacitkovou mys s koleckem od geniusu. Mam RedHat9.0 a v ovladacich zarizenich (mysich) genius pres usb nebyl tak jsem si vybral jakoukoliv jinou mys s koleckem pres usb a vse funguje bezvadne. Ovsem na ymsi mam dve bocni tlacitka nevyuzita.. Existuje nejaky ovladac abych je rozchodil??

    Odpovědi

    3.4.2004 15:00 fish | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Petitlacitkova usb mys od geniusu
    Jestli existuje primo ovladac nevim, ale ja pouzivam ExplorerPS/2 (s ImPS/2 by to asi slo taky) a xmodmap+imwheel.

    Sekce v XF86Config-4:
    Section "InputDevice"
     Identifier "Configured Mouse"
     Driver "mouse"
     Option "CorePointer"
     Option "Device" "/dev/input/mice"
     Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
     Option "Emulate3Buttons" "true"
     Option "Buttons" "7"
     Option "ZAxisMapping" "6 7"
    EndSection
    
    Spusteni imwheel po startu X:
    xmodmap -e "pointer = 1 2 3 6 7 4 5"
    imwheel -k -b 0067
    
    V imwheelrc mam:
    ".*"
              None, Left, Alt_L|Left
              None, Right, Alt_L|Right 
    
    Postrani tlacitka pak posilaji sipku doleva/doprava, coz se funguje v mozille (a asi i jinde) jako back/forward
    3.4.2004 17:58 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Petitlacitkova usb mys od geniusu
    Neni opravdu zbytecne nastavovat kolecko na 6,7 a pak to pracne prehazovat zpatky pres xmodmap? :-D Proc tam rovnou nenechate Option "ZAxisMapping" "4 5"?
    3.4.2004 20:39 pp
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Petitlacitkova usb mys od geniusu
    No, vase zjednodusseni zni sice hezky a logicky a je to, svete div se, prvni vec, co jsem nedavno zkousel ve svem pripade. Kupodivu to nefungovalo, narozdil od reseni, ktere jsem nekde nasel na netu a ktere tez uvadi kolega vyse. Proto.
    3.4.2004 21:34 fish | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Petitlacitkova usb mys od geniusu
    Je to tak, ze :
    Mys posila kolecko jako 6 a 7, proto na ne musim nastavit ZAxisMapping
    Aplikace ale cekaji kolecko na 4 a 5, takze proto si to v xmodmap musim prehodit
    Kdybych dal ZAxisMapping na 4 a 5 a neprehodil to xmodmapem, budu skrolovat postranima tlacitkama a kolecko mi bude posilat eventy do imwheel
    3.4.2004 22:15 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Petitlacitkova usb mys od geniusu
    No mate pravdu. Mam dojem, ze by ta podpora mysi v Xkach chtela ponekud prepracovat, abychom se nemuseli drbat pres hlavu pravou rukou za levym uchem.

    Mimochodem, naprosto jsem neprisel na to, kam zminene dva prikazy (xmodmap a imwheel) nacpat tak, aby se provedly automaticky pri spusteni X/KDE, takze nakonec skoncily v ~/.kde/Autostart jako zastupce na spustitelny skript v home adresari uzivatele. Zadne standardni postupy jako Xmodmap, .xinitrc, .xsession ani nic dalsiho nefunguje. :-(

    Uprimne receno, vubec jsem nebyl schopen zjistit, jakym z mnoha chaotickych skriptu se nakonec vlastne X + KDE (pres kdm) spousti. Pri googlovani jsem zato nasel lidi s podobnym problemem tak odhadem nekolik set. (Pro uplnost xfree 4.3.0 a KDE 3.2.1.) Tohle je taky vyborne vyresene. :-(
    3.4.2004 22:56 fish | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Petitlacitkova usb mys od geniusu
    Ja to mam v /etc/kde3/kdm/Xsetup. Urcite by se dalo najit cistsi reseni, ale me to takhle staci ;-)
    3.4.2004 23:51 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Petitlacitkova usb mys od geniusu
    Takovy adresar bohuzel nevedeme... :-D Mel bych tu leda /etc/X11/xdm/XSetup_0 kde se nejak sachuje s kdmrc, ale uz nejak nemam silu to dnes zkouset, tenhle skript jsem ostatne taky nejak moc nepochopil...
    4.4.2004 00:52 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Petitlacitkova usb mys od geniusu
    KDE nejde spoustet z .xinitrc?
    #!/bin/sh
    
    xmodmap -e "pointer = 1 2 3 6 7 4 5"
    imwheel -k -b 0067
    
    startkde
    
    A v nabidce *dm vybrat jako session "xinirc" nebo "custom" nebo jak se to muze jmenovat. Tak to aspon funguje s cimkoliv jinym, tak proc ne s KDE. Kdyby to nefungovalo, tak je jeste moznost upravit si skript startkde.
    4.4.2004 01:36 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Petitlacitkova usb mys od geniusu
    KDE, resp. kdm se mi spousti pri nabootovani automaticky (runlevel 5). Zadne xinitrc nebo .xinitrc ani nic jineho nefunguje. Abych se quli takove kravovine vrtal po vsech certech, to me ani nenapadne, uz me to prestalo bavit. Vyzkousel jsem i ten skript XSetup_0 a tam se to spustit taky neda. Problem jsem vyresil jinak, vytvaret zastupce skriptu v KDE je sice prasarna, ale holt se neda nic delat, to je jedine funkcni reseni, na ktere jsem prisel.

    Pokud nejsou programatori xfree schopni osetrit takovou prkotinu, jako aby existovalo JEDNO misto, kam mohu umistit prikazy provadene pri spusteni a ty Xka si ten soubor milostive racily precist a provest prislusne prikazy, tak si o nich muzu leda tak cosi velmi nelichotiveho pomyslet. :-(

    Ciste pro zajimavost, napr. zde se tento problem resi uz pres rok a na zadne standardni umisteni nikdo neprisel. A netyka se to jenom KDE, to same s Gnome. Takovych diskusi jsou na Googlu k nalezeni stovky. Opravdu to povazuju za smutne... :-(

    4.4.2004 19:20 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Petitlacitkova usb mys od geniusu
    Prave ze pri startu se vam zadne KDE nespousti, jenom kdm (size z KDE muzete ten kdm trochu ovladat, ale to je vedlejsi). Vytvorte si ve svem $HOME skript .xinitrc a zkuste si X spustit z konzole (startx -- :n, kde n je nezaporne cele cislo nekolidujici s jiz spustenymi X servery). Pokud to bude fungovat [*] (tzn spusti se to, co je v .xinitrc) tak zbyva primet kdm, aby ten soubor bral na vedomi. To by melo jit tak, ze se v nabidce "Session type" misto "KDE" nebo "GNOME" vybere neco jako "xinitrc" nebo "custom". Je pravda ze v nekterych verzich kdm / distribucich Linuxu / konstelacich hvezd zadna takova volba defaltne neni, ale napriklad v Gentoo v gdm ta volba je a funguje (pouzivam ve skole), takze snad bude i Gentoo v kdm.

    [*] Pokud to nebude fungovat, tak bych si hodne hlasite stezoval na Gentoo foru ;-)

    PS: Programatori Xfree s timhle nemaji nic spolecneho.
    6.4.2004 18:43 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Petitlacitkova usb mys od geniusu
    Tento postup se mi vubec nepodarilo zprovoznit, Xka se spustily a hned zase ukoncily bez jakekoliv chyby na obrazovce nebo v logu... To co bylo v .xinitrc se sice provedlo, ale jaksi mi to nebylo moc platne. :-D

    Jinak reseni nalezene po dvou dnech patrani, ktery skript kam odkazuje (je to skutecne "prehledne", pripomnelo mi to pohadku o slepicce a kohoutkovi):

    $KDEDIR/share/config/kdm/Xstartup je ten spravny soubor, kam zapsat prikazy, ktere se maji provest pri spusteni.
    6.4.2004 19:52 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Petitlacitkova usb mys od geniusu
    A nezapomel jste do toho .xinitrc napsat startkde? Jestli jste tam dal jenom ty prikazy pro mys tak se nedivte :-)
    8.4.2004 07:02 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Petitlacitkova usb mys od geniusu
    Tak spatne na tom jeste nejsem... :-D Asi jsem to spatne popsal, KDE se proste zacyklilo a Xka se ukoncily. Nechapu, no nic, to uz je jedno.
    26.8.2004 17:45 Libor Klepac | skóre: 45 | Mýto
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Petitlacitkova usb mys od geniusu
    nema to nahodou byt .xsession? .xinitrc je myslim pro startx nebo xinit
    Urine should only be green if you're Mr. Spock.
    Valoun avatar 4.4.2004 18:28 Valoun | skóre: 30 | blog: Psavec | Středočeský kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Petitlacitkova usb mys od geniusu
    To vypada zajimave, mozna to vyzkousim. Mam take petitlacitkovou mys s koleckem od Geniusu. Mam nastavnene
     Driver "mouse"
     Option "Protocol"    "ImPS/2"
     Option "Device" "/dev/input/mice"
     Option "ZAxisMapping" "4 5"
     Option "Buttons" "6"
    
    a at nastavuju v "Buttons" cokoliv,chova se mys stale stejne, neboli bocni tlacitka odpovidaji prostrednimu a pravemu.
    Vyhoda je, ze nemusim mackat kolecko, takze si ho tolik nenicim.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.