abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 03:55 | Komunita

sudo-rs, tj. sudo a su přepsáné do programovacího jazyka Rust, nahradí v Ubuntu 25.10 klasické sudo. V plánu je také přechod od klasických coreutils k uutils coreutils napsaných v Rustu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 22:11 | Nasazení Linuxu

Fedora se stala oficiální distribucí WSL (Windows Subsystem for Linux).

včera 13:22 | IT novinky

Společnost IBM představila server IBM LinuxONE Emperor 5 poháněný procesorem IBM Telum II.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:55 | Nová verze

Byla vydána verze 4.0 multiplatformního integrovaného vývojového prostředí (IDE) pro rychlý vývoj aplikaci (RAD) ve Free Pascalu Lazarus (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Využíván je Free Pascal Compiler (FPC) 3.2.2.

včera 00:33 | Komunita

Podpora Windows 10 končí 14. října 2025. Připravovaná kampaň Konec desítek (End of 10) může uživatelům pomoci s přechodem na Linux.

Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    5.5. 23:22 | Pozvánky

Již tuto středu proběhne 50. Virtuální Bastlírna, tedy dle římského číslování L. Bude L značit velikost, tedy více diskutujících než obvykle, či délku, neboť díky svátku lze diskutovat dlouho do noci? Bude i příští Virtuální Bastlírna virtuální nebo reálná? Nejen to se dozvíte, když dorazíte na diskuzní večer o elektronice, softwaru, ale technice obecně, který si můžete představit jako virtuální posezení u piva spojené s učenou

… více »
    bkralik | Komentářů: 1
    5.5. 22:33 | IT novinky

Dle plánu dnes končí služba Skype. Uživatelé mohou pokračovat v Microsoft Teams.

5.5. 21:44 | IT novinky

Český statistický úřad rozšiřuje Statistický geoportál o Datový portál GIS s otevřenými geografickými daty. Ten umožňuje stahování datových sad podle potřeb uživatelů i jejich prohlížení v mapě a přináší nové možnosti v oblasti analýzy a využití statistických dat.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    5.5. 12:33 | Zajímavý projekt

Kevin Lin zkouší využívat chytré brýle Mentra při hraní na piano. Vytváří aplikaci AugmentedChords, pomocí které si do brýlí posílá notový zápis (YouTube). Uvnitř brýlí běží AugmentOS (GitHub), tj. open source operační systém pro chytré brýle.

5.5. 12:11 | Pozvánky

Jarní konference EurOpen.cz 2025 proběhne 26. až 28. května v Brandýse nad Labem. Věnována je programovacím jazykům, vývoji softwaru a programovacím technikám.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (57%)
     (1%)
     (8%)
     (21%)
     (4%)
     (2%)
     (3%)
     (1%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 541 hlasů
     Komentářů: 22, poslední 5.5. 10:06
    Rozcestník

Vložit další komentář
    11.5.2004 07:25 THR
    Rozbalit Rozbalit vše Abíčko a papírové časopisy
    Abíčko vychází na CD-ROMu jako příloha PCWORLDu. Aspoň tak je to uvedeno v něm samotném. Proč nevychází také jako příloha LINUX+? Vždyť LINUX+ uvádí, že abclinuxu je jeho mediální partner (řečeno marketingovou mluvou). Problém s poplatněním??
    11.5.2004 08:27 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Abíčko a papírové časopisy
    Problem je, ze Software Media pokazde zapomene jej pribalit na CD, domluveni jsme uz od lonskeho leta. :-( Radeji jim to pripomenu.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    11.5.2004 19:40 martin
    doufam ze ted uz tam bude
    12.5.2004 06:56 THR
    To by bylo fajn. A kdyby v nějakém čísle vyšel archív všech abíček tak by to bylo ještě lepší. Všichni je sice máme už postahované, ale i tak. Na těch jejich dvou plackách je místa dost.
    11.5.2004 20:23 Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše aprilove blaboly
    Ze nemam cist radobyvtipne magaziny 1.4. uz jsem se naucil. Ze redaktori techto serveru nemaji kouska slusnosti s a svoje aprilove blaboly druheho neodstrani uz jsem si zvyk. Ale aby se tyhle nesmysly vydavaly jeste ve sbornicich ci souhrnech jakym je abicko, to uz je vrchol.

Pokud chcete videt, jak lze napsat dlouhodobe neskodnej aprilovej clanek, jdete se poucit na http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=42 (mimochodem taky o linuxu)

Opravdu nechapu, proc jsem musel stahovat PDFko abych misto informacniho clanku nalezl vice nez mesic stary vtip :o(
    11.5.2004 21:07 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: aprilove blaboly
    Já jsem vybíral články do Abíčka.

Zmiňovaný článek na priroda.cz mi přijde tak naivní, že snad ani nemohlo být účelem, aby čtenář uvěřil. To není případ článku o viru. Vtip spočívá v tom, že čtenář uvěří. Okamžitě se ale v online verzi objevily komentáře čtenářů, které vše uvedly na pravou míru. V pdf verzi nejsou, ale je tam poznámka, že článek vyšel 1. dubna 2004. Nevidím důvod, proč neotisknout kvalitní článek jenom proto, že je to fabulace (navíc řádně označená).

Samozřejmě beru tento názor, stejně jako každý jiný, na vědomí.

BTW. Nejsem autorem článku a neslušnost si představuju jinak. Takže osobní výpady ignoruju - svědčí to pro změnu o některých čtenářích...
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    12.5.2004 22:04 Pavel
    Problem nemam s tim, ze bych snad uveril. (obsahu, nadpis mne prinutil stahovat PDF) Po precteni par vet jsem si vybavil, ze uz jsem toto jednou cetl (ne prvniho, pozdeji, a tak mne neodstraneni toho clanku vlastne pripravilo o cas dvakrat)

Pokud za osobni vypad povazujete oznaceni za blabol, tak se omlouvam. Nemel jsem na mysli hodnoceni kvality tohoto konkretniho clanku, spise jsem se snazil vyjadrit svoji nespokojenost s chovanim redakci, ktere mne jim pravidelne poskozuji. Zarazeni do pdf verze abc povazuji za velkou chybu, ktera tento jinak pomerne cenny zdroj informaci degraduje.

Ke clanku na priroda.cz: prave proto, ze mehrozi uvedeni ctenare v omyl, nevadi mi ze tento clanek nebyl druheho stazen. Proto jsem ho uvedl za priklad. Pokud by ale tento server vydaval nejaky svuj sbornik, nema tam co delat.
    12.5.2004 23:08 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    a tak mne neodstraneni toho clanku vlastne pripravilo o cas dvakrat)

Proč stahujete pdf verzi, když víte, že jste ty články už četl? Odpovím si sám: předpokládám že proto, že chcete mít nejlepší články za uplynulý měsíc 'pěkně zabalené'. To je účel Abíčka. Zmíněný článek patřil mezi nejlepší.

Nemel jsem na mysli hodnoceni kvality tohoto konkretniho clanku, spise jsem se snazil vyjadrit svoji nespokojenost s chovanim redakci, ktere mne jim pravidelne poskozuji.

Asi jste nepochopil, že já nejsem autorem článku, ten je tam ostatně řádně uveden; já v tomto případě jsem ona zmíněná redakce. Vůbec nerozumím, čím vás redakce (v tomto případě já) poškozuje...? V Abíčku nenajdete nic, co byste nečetl na portále během uplynulého měsíce! Pokud vás mrzí náklady na stažení cca 1,2 MB velkého dokumentu, tak si kupte např. PCWORLD (za více peněz, než vynaložíte za stažení ;-)), nebo si Abíčko prostě nestahujte a čtěte online verze!

Zarazeni do pdf verze abc povazuji za velkou chybu, ktera tento jinak pomerne cenny zdroj informaci degraduje.

Proč chyba? Proč to Abíčko degraduje?

prave proto, ze mehrozi uvedeni ctenare v omyl, nevadi mi ze tento clanek nebyl druheho stazen

Z mého pohledu je takový článek, který měl být - předpokládám - mystifikující, prostě špatný. Mystifikace má být odhalena v posledním možném okamžiku. Uznávám, že čtenář má právo zjistit, že byl napálen, ale má se tak stát co nejpozději - jinak je efekt článku nulový a článek je tedy zbytečný!

Můžete kritizovat kvalitu článku, můžete namítnout, že je Abíčko špatně dělané, že články vybírám špatně... V tomto případě jste ale nepochopil vtip. Nebo jste se nechal napálit a štve vás to...;-)
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    13.5.2004 08:32 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Nechapu vasi stiznost. Jak vas redakce pravidelne poskozuje? Budte laskave specificky. Predpokladam, ze vydani jednoho *dobreho* apriloveho zertiku se nerovna slovu pravidelne. Co dalsiho tedy mate na mysli?

A pokud vam vadi, ze na abicku vychazeji i clanky, ktere nejsou suchoparnym vyctem faktu ci soupisem prepinacu programu, tak to mate smulu. Rozhodne si nemyslim, ze uzivatele Linuxu jsou nudni suchari, kteri se nechteli bavit. A i kdyby ano, pak budeme bojovat za to, aby poznali zivot iz te veselejsi stranky.

Pokud vam to vadi, preji hezkou zabavou pri cteni z /dev/random.
    14.5.2004 08:58 ruda
    Klid. Napsany je fakt dobre a nevidim duvod proc by tam byt nemel.Krasne a odborne cloveka zmatne:-)
    14.5.2004 20:09 pavel
    Nebyla myslena POUZE redakce abclinuxu.

Nespokojenost s ponechavanim (nikoliv psanim) aprilovych clanku i mimo 1.4 jsem vyjadril, vy jste muj nazor rekneme vzali na vedomi a rozhodli se ponechat stavajici praxi.

Kvuli tomu abc cist neprestanu, jen ho nebudu brat tak vazne, jak bych jinak mohl. Svet se kvuli tomu nezbori.

Pro Vlastimila Otta: Samozrejme chapu ze nejste autorem a pri prvnim cteni (nekdy PO 1.4) mi to plne doslo rekneme nekde u emulace outlooku. Pokud na neco skocim o aprilu, dokazu se tomu (obykle) zasmat. Mesic a pul pote mi to vtipne neprijde.
    13.5.2004 08:11 *Mirda* | skóre: 24 | Sedlčany

Nikdo vas k nicemu nenutil!

To ze clanky vychazi upravene v PDF je dobra vule a snaha spravcu ABC bez naroku na honorar. To ze se v nem vyskytne text ktery vas nezajima je pouze fakt. Nikomu jinemu to nic neprinese ani neuskodi.

Kdyz uz jste se zminil o slusnosti, tak by bylo chvalihodne vznaset kritiku vlastnim celym jmenen.

Tady na ABC je odveden velky kus prace a snahy, ktera je videt, tak nevidim duvod k takoveto bezpredmetne anonimni buzeraci!

NO FLAME!

14.5.2004 20:20 pavel
    acb povazuji rovnez za velmi vydarene, jinak bych sem ostatne ani nechodil

anonymita mi vyhovuje - pripoustim ze prvni reakce byla az hruba (mel jsem vztek, protoze jsem v tu chvili to PDF opravdu stahoval POUZE z obavy, ze jsem prehledl neco nebezpecneho), ale i tak ve svem textu nevidim zadna obvineni, za kterymi bych se musel stavet svym jmenem.
    15.5.2004 12:48 Petr Jakubec
    Pokusim se zabranit tomu, aby z Pavla delal nekdo notorickeho skarohlida, nerozumiciho vtipu.

Clanek o viru me pobouril, (lepe receno nas...) uz jen z toho duvodu ze jej ctu az nekdy v kvetnu, tedy naprosto nepripraven na april. Dalsi duvod je ten, ze abc jsem povazoval za profi cteni, ktere se lisi od zive.cz. Zaposledni precetlo si ho i me vedeni, a ja to musel vysvetlovat. (cela firma je na linuxu)

Predesilam, ze clanek jako takovy je fakt VYBORNY! veskera "vina" pada na hlavu tomu co abc sestavoval. mel jste si uvedomit pane Ott, ze abc je silne spozdene za takovymi pitomostmi jako je april!

I mne to tedy mrzi, hlavne proto, ze si budu muset dat pozor uz i na vas server. skoda, dalsi prace navic. Duvera je vec neobnovitelna lusknutim prstu. Petr Jakubec.
    17.5.2004 08:08 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Sedmdesát čtyři stránek kvalitního čtení o Linuxu, včetně recenze nebezpečného viru Lirpa.X1, který zasáhl linuxové desktopy 1.4.2004.

Tenhle titulek mi prijde dost vymluvny, vam ne?

Jinak uznavam, ze uvnitr Abicka mel byt clanek lepe rozlisen jako mystifikace. Ta poznamka na konci clanku byla asi prilis kratka. Kazdopadne Abicko je vyber tech nejlepsich clanku za minuly mesic, proto do nej ten clanek jednoznacne patri.

to mi teda vymluvne neprislo. h0wgh.
    "I had absolutely nothing and I threw it all away." A. J. Rimmer, "Cassandra", Red Dwarf
    17.5.2004 20:35 PJ
    Ok. Budu to pristebrat jako sbornik. Mel jsem za to, ze ABC je vice samostatne / ci lepe: je samostatnym projektem vaseho serveru, ktery se jaksi opira o www.abclinuxu.cz ... nikoli jej kopiruje.

PS: ABY NEDOSLO K MYLCE: Nemyslim, ze tady nekdo zpochybnuje kvality abc. Alespon ja ne! myslim ze se snazime zmenit, nebo alspon ukazat jine uhly pohledu, na vyber clanu do abc. PJ
    18.5.2004 12:12 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Na zacatku jsme meli jine ambice, nicmene v soucasne podobe jde opravdu jen o hezky nasazeny vyber clanku.
    21.5.2004 12:03 Čech Antonín | skóre: 17 | blog: CzechTony
    ABC si stahuju pravidelne a taham ho s sebou v PDA mezi lidi co nemaji net. Vzdy v nem hledam rady a tipy jak neco zprovoznit, vylepsit. Hledam v nem pomoc. Az se budu chtit pobavit, stahnu si srandokaps. Tot muj nazor na vlozeni apriloveho clanku do kvetnoveho, jinak vyborneho, ABC.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.