V přihlašovací obrazovce LightDM KDE (lightdm-kde-greeter) byla nalezena a již opravena eskalace práv (CVE-2025-62876). Detaily v příspěvku na blogu SUSE Security.
Byla vydána nová verze 7.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Tor Browser byl povýšen na verzi 15.0.1. Další novinky v příslušném seznamu.
Česká národní banka (ČNB) nakoupila digitální aktiva založená na blockchainu za milion dolarů (20,9 milionu korun). Na vytvořeném testovacím portfoliu, jehož součástí jsou bitcoin, stablecoiny navázané na dolar a tokenizované depozitum, chce získat praktickou zkušenost s držením digitálních aktiv. Portfolio nebude součástí devizových rezerv, uvedla dnes ČNB v tiskové zprávě.
Apple představil iPhone Pocket pro stylové přenášení iPhonu. iPhone Pocket vzešel ze spolupráce značky ISSEY MIYAKE a Applu a jeho tělo tvoří jednolitý 3D úplet, který uschová všechny modely iPhonu. iPhone Pocket s krátkým popruhem se prodává za 149,95 dolarů (USA) a s dlouhým popruhem za 229,95 dolarů (USA).
Byla vydána nová stabilní verze 7.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 142. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu.
Společnost Epic Games vydala verzi 5.7 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.
Intel vydal 30 upozornění na bezpečnostní chyby ve svých produktech. Současně vydal verzi 20251111 mikrokódů pro své procesory.
Byla vydána říjnová aktualizace aneb nová verze 1.106 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.106 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.
Canonical pro své zákazníky, předplatitele Ubuntu Pro, prodloužil podporu Ubuntu LTS z 12 let na 15 let (Legacy add-on). Týká se verzí od 14.04 (Trusty Tahr).
Homebrew (Wikipedie), správce balíčků pro macOS a od verze 2.0.0 také pro Linux, byl vydán ve verzi 5.0.0. Nově je oficiálně podporován Linux ARM64/AArch64. Na stránce Homebrew Formulae lze procházet seznamem balíčků. K dispozici jsou také různé statistiky.
Zde je clanek, ktery by ti snad mel pomoci. Osobne jsem to nezkousel, protoze dual boot nepouzivam.
Michal
Martin
Pavel
Par postrehu:
Ke zde zminememu clanku jak to resit jsem se nedostal. Snad tedy bude spravnou volbou.
Pri instalaci Fedory instalator !!!hlasi chybu!!! v poctu cilindru (ci ceho) a take rika, ze problem lze ignorovat, ale nemusi jit spravne bootovat jine systemy. Tedy rika presne to co se stane.
GRUB nainstalovany do MBR bezel bez problemu, fedora startovala bez problemu, jen po zvoleni volby "other" po ktere se melo predat rizeni windows xp se dal nedelo nic.
Nova instalace windows xp nic nevyresila
Partition magic hlasil chybu #110 (problemy s geometrii), nevidel na disku zadnou partition a nesel zformatovat. Proste byl totalne nepouzitelny.
Pokus nahradit distribuci fedory jinou nepomohl.
Pokus nahradit grub lilem nepomohl.
Pokus s pouzitim jineho zavadece nepomohl.
Pokusy se zmenami nastaveni disku v BIOSU nepomohly.
Situace se pohnula (ne k lepsimu) az po zruseni vsech partition z rescue konzole prikazem fdisk /dev/hda (byl to prvni a jediny disk v PC) a "d" deletovani partition.
--- Zkoncil jsem s kompletim preinstalovanim windows xp a dotycnemu, kteru jsem chtel Linux protlacit jsem predal radeji Live distribuci se slovy - situace jeste zda se jeste neuzrala.
Myslim ten clanek, na ktery je v tehle diskuzi odkaz by mohl problem vyresit.
Prostě problém je že už linux kašle na nějaké cilindry a pod a používá LBA a co fdisk zapíše o geometrii na HD je mu jedno.
Ovšem windowsům to jedno není a pokud nemají správnou geometrii v mbr tak se šprajcnou anebo pokud je špatná volba i v biosu.
Přesný popis s problémem geometrií je popsán v Jaderné noviny 265
Tak stejný problém s windows u velkých disků (160G) kdy třeba upravit windows zapnout BigLBA které je u win vyplé.
Prostě není nad linux
, kdybych neměl problémy s Win tak bych se asi o linuxu nikdy nedozvěděl protože bych neměl potřebu pátrat po čemkoli jiném.
[root@soban /home/petr]# /sbin/hdparm /dev/hdb /dev/hdb: ...... geometry = 65535/16/63, sectors = 234441648, start = 0 [root@soban /home/petr]# /sbin/hdparm /dev/hda /dev/hda: ...... geometry = 16383/255/63, sectors = 234441648, start = 0A teď mě řekni který je správný ? Prostě problém je v tom že jak jedna vec lže tak se začnou kupit chyby a je to. A jak se potom v těch lžích má vyznat program ? Řešením je nepoužívat C,H,S ovšem windows to pořád používá místo aby používal LBA
takže potom musíte ručně upravit C,H,S na smysluplné údaje.
) vědí co tam potřebují mít win. Já osobně používám v compu systémy tři (1x winXP a 2x Linux) a mám je úplně nezávislé. Prostě prohazuju šuplíky a na disku s Linuxem mám oddíl který sdílím pro všechny. Úplně bez problémů a bez rizika že něco zvojtím a přijdu o pracovní data. Disky jsem instaloval zvlášť a žádný systém jinému na disk nepotřebuje zapsat ani čárku. Ale tohle všechno je otázka spíš pro flame než technický problém.
.
Tiskni
Sdílej: