Vojtěch Polášek představil Vojtux, tj. linuxovou distribuci pro zrakově postižené uživatele. Vychází ze spinu Fedory 43 s desktopovým prostředím MATE. Konečným cílem je, aby žádný Vojtux nebyl potřeba a požadovaná vylepšení se dostala do upstreamu.
Byla vydána (Mastodon, 𝕏) druhá RC verze GIMPu 3.2. Přehled novinek v oznámení o vydání. Podrobně v souboru NEWS na GitLabu.
Nové číslo časopisu Raspberry Pi zdarma ke čtení: Raspberry Pi Official Magazine 160 (pdf).
Izrael od února zakáže dětem používat v prostorách základních škol mobilní telefony. Podle agentury AFP to uvedlo izraelské ministerstvo školství, které zdůraznilo negativní dopady, které na žactvo používání telefonů má. Izrael se tímto krokem přidává k rostoucímu počtu zemí, které dětem ve vzdělávacích zařízeních přístup k telefonům omezují.
Internetová společnost Google ze skupiny Alphabet pravděpodobně dostane příští rok pokutu od Evropské komise za nedostatečné dodržování pravidel proti upřednostňování vlastních služeb a produktů ve výsledcích vyhledávání. V březnu EK obvinila Google, že ve výsledcích vyhledávání upřednostňuje na úkor konkurence vlastní služby, například Google Shopping, Google Hotels a Google Flights. Případ staví Google proti specializovaným
… více »Byl oznámen program a spuštěna registrace na konferenci Prague PostgreSQL Developer Day 2026. Konference se koná 27. a 28. ledna a bude mít tři tracky s 18 přednáškami a jeden den workshopů.
Na webu československého síťařského setkání CSNOG 2026 je vyvěšený program, registrace a další informace k akci. CSNOG 2026 se uskuteční 21. a 22. ledna příštího roku a bude se i tentokrát konat ve Zlíně. Přednášky, kterých bude více než 30, budou opět rozdělené do tří bloků - správa sítí, legislativa a regulace a akademické projekty. Počet míst je omezený, proto kdo má zájem, měl by se registrovat co nejdříve.
Máirín Duffy a Brian Smith v článku pro Fedora Magazine ukazují použití LLM pro diagnostiku systému (Fedora Linuxu) přes Model Context Protocol od firmy Anthropic. I ukázkové výstupy v samotném článku obsahují AI vygenerované nesmysly, např. doporučení přeinstalovat balíček pomocí správce balíčků APT z Debianu místo DNF nativního na Fedoře.
Projekt D7VK dospěl do verze 1.0. Jedná se o fork DXVK implementující překlad volání Direct3D 7 na Vulkan. DXVK zvládá Direct3D 8, 9, 10 a 11.
Byla vydána nová verze 2025.4 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení na blogu.
Ahoj
Mám unstable debiana jádro 2.6.8.1 patchnuté na 2.6.9.
Podle návodu na
http://home.comcast.net/~andrex/Debian-nVidia/installation.html
....Use module-assistant.............
jsem postupoval, při module-assistant auto-install nvidia
se mi napíše hláška: find: /etc/devfs/symlinks.d: není souborem ani adresářem
devfsd: No devfs on /dev, not starting.
Nakonec jsem dal dpkg-reconfigure xserver-xfree86 a našel tam nvidia, zvolil jsem ho. Při startx se mi vypíše toto:
(**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32 (==) NVIDIA(0): RGB weight 888 (==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor (==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0) (--) NVIDIA(0): Linear framebuffer at 0xE6000000 (--) NVIDIA(0): MMIO registers at 0xE4000000 (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA kernel module! (EE) NVIDIA(0): *** Aborting *** (II) UnloadModule: "nvidia" (II) UnloadModule: "vgahw" (II) Unloading /usr/X11R6/lib/modules/libvgahw.a (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration. Fatal server error: no screens found
Při instalaci z orig NVIDIA mi napíše že mám špatně nastavený zdroj kernel-source, ale nemám když změním kernel-path, nebo jak je ten parametr tak mi to při instalaci napíše hned, stávalo se mi to u MDK při různých verzí jádra :(( Můžete mi někdo helpnout??
/lib/modules/2.6.X/kernel/drivers/video nebo tam nekde by to melo bejt. Neco jako nvidia.o.
Zkus
lsmod- zjistis, jestli tam mas nahrany nvidia modul. Taky by tam melo byt neco kolem agp, ale z hlavy nevim presne, jak se ten modul jmenuje (agpart, nvidia-agp nebo tak)
Tak už vím v čem je háček :) If u have the kernel sources properly installed, and u use 2.6.9 and u get the message "unable to load nvidia.ko" then u can solve ur problem using this patched nvidia installer http://ngc891.blogdns.net/index.php...ia-drivers#main
No ale má to druhý háček, ono to po této instalaci opravdu jede, ale když restartnu linux tak se mi napíše zase původní hláška že nemůže nahrát ty moduly... prostě tam asi nejsou. :( Co stím???
modprobe nvidia a pak pustit Xserver... aby se ti nahraval automaticky po startu, tak v debianu tusim ho staci pripsat do souboru/etc/modules
Tiskni
Sdílej: