abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    včera 15:00 | Zajímavý článek

Byl publikován přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie) za uplynulé dva měsíce. Servo zvládne už i Gmail. Zakázány jsou příspěvky generované pomocí AI.

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    9.5. 17:22 | Nová verze

Raspberry Pi Connect, tj. oficiální služba Raspberry Pi pro vzdálený přístup k jednodeskovým počítačům Raspberry Pi z webového prohlížeče, byla vydána v nové verzi 2.5. Nejedná se už o beta verzi.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    9.5. 15:22 | Komunita

Google zveřejnil seznam 1272 projektů (vývojářů) od 185 organizací přijatých do letošního, již jednadvacátého, Google Summer of Code. Plánovaným vylepšením v grafických a multimediálních aplikacích se věnuje článek na Libre Arts.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 19:22 | Nová verze

Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

8.5. 18:00 | Nová verze

Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.5.

8.5. 01:22 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 00:55 | Zajímavý projekt

PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.

vlk | Komentářů: 0
    7.5. 19:44 | Nová verze

Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

7.5. 17:33 | Nová verze

Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.

7.5. 05:33 | Komunita

Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.

Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (57%)
     (1%)
     (8%)
     (22%)
     (4%)
     (2%)
     (3%)
     (1%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 580 hlasů
     Komentářů: 26, poslední 8.5. 09:58
    Rozcestník

Dotaz: IPCop - problem s GREEN siti a pingem

16.1.2005 19:19 MI'RA
    IPCop - problem s GREEN siti a pingem
    Přečteno: 306×
    Hi all! Zkousim rozebehnout zminenou distribuci Linuxu. Skoncil jsem na tom, ze nelze pingnout Linuxovy budouci router.

Prozatim (jen pro zkousku jsem nedaval do routeru zadnou WiFi kartu a ani dalsi sitovku - je tam jen jedna sitovka s cipem Realtek 8139).

Jsem ve fazi, kdy jsem nainstaloval IPCop (vse bez potizi a super). A nyni se snazim ze sveho PC s WinXP pingnout router. WinXP (TCP/IP) mam nastavene tak, ze necham zjistovat automaticky IP adresu ze serveru. Nebezi mi tu zadny firewall a stejne nemuzu router pingnout (a router muj PC take ne). Sitovy kabel je OK.

Nemate nekdo zkusenosti co s tim? Jsem docela bezradny a po celem dnu laborovani nevim jak dal (predem rikam, ze nejsem v Linuxu zadny guru, ale jen takovy prumer).

Duvod pro IPCop -> male distro se spoustou moznosti a cestinou (budouci majitel routeru anglictinou absolutne nevladne a ani jinym jazykem :-)).

Odpovědi

16.1.2005 20:01 ...... | skóre: 41 | blog: ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IPCop - problem s GREEN siti a pingem
    no a co DHCP to ti tam běží?
    17.1.2005 09:20 MI'RA
    Podle me ano (nevim jak jej zkontrolovat). Ale pri startu IPCopu se pise, ze startuje a zadna chyba.

Navic WinXP klient dostane pridelenou IP adresu (coz by asi nedostal, kdyby DHCP nebezelo, nebo ne?).
    17.1.2005 10:07 MI'RA
    Zkousel jsem prikaz service dhcp start (prip. stop/restart). A nic. Par veci jsem jeste nestihnul zkusit - koukam na ruzne postupy k instalaci a mam jeste par napadu co a jak). Vecer to zkusim.

Jinak jsem precetl skoro cely manual IPCopu a neni tam psano co jsem ted nasel ...
    17.1.2005 14:54 Ladislav Jancik | skóre: 16 | Červený Kostelec
    A router dostane IP adresu od DHCP serveu ?
    Bolest je jen jiné území a strach, strach je neřest.
    17.1.2005 15:09 jm
    Chtelo by to kouknout do manualu lepe.

Predevsim - GREEN only je pro tuto distribuci nedefinovany a nepodporovany stav, coz da tak nejak rozum, kdyz to je router. Cili by to chtelo pridat tam alespon jednu dalsi sitovou kartu a nastavit pres SSH prikazem setup, konfigurace GREEN + RED.

P.S. Ve webovem rozhrani Stav - Stav systemu se zobrazi aktualne bezici a zastavene sluzby. V menu Sluzby - DHCP se nastavuje DHCP server.
    18.1.2005 06:37 MI'RA
    Omlouvam se za to, ze jsem nejak nenasel v manualu info, ze GREEN ONLY neni podporovano. Nicmene i to mi napadlo. Cili jsem zkousel udelat GREEN+RED. Do obou rozhrani jsem pripojil sitovky (prirazeni karet pro dane rozhrani). V RED jsem nastavil DHCP rucne (odpoved na predchozi dotaz - nemam zatim pripojenou WiFi, cili DHCP nema asi kde ziskat) a zkusil jsem to. Vysledkem bylo, ze ping z WinXP na GREEN ani na RED nesel (zkousel jsem jeste ping z linuxu na WinXP a tez nesel). Ping v ramci routeru sel (kdyz jsem v IPCopu zadal ping na RED i na GREEN).

Problem je to, ze ani to webove rozhrani nemam sanci spustit, jelikoz z WinXP se pres SSH (WinSCP, ani putty) nepripojim.

Asi je to jen nejaka hloupost co delam spatne a s tim bych potreboval nejak pomoct. Je to jeden z prvnich pokusu s IPCopem, ktery se mi jinak zamlouva, jelikoz je opravdu jednoduchy.

Napadlo mi, zda neni treba nejaka chyba ve firewallu - zatim jsem jej nijak nenastavoval, jelikoz jsem se nekde docetl, ze pro rozchozeni to neni treba nejak dal konfigurovat.
    18.1.2005 08:28 jm
    Nastavil DHCP rucne, tomu teda nerozumim. Co hlasi prikaz ifconfig? Maji ty karty prirazenou vubec nejakou IP adresu? Fakt nechapu, co tam s tim vyvadite, vzdyt to funguje uplne samo.
    18.1.2005 08:46 MI'RA
    Rozsah adres DHCP. Ano, obe karty mely "nejakou" IP adresu. Vypis ifconfig poslu vecer, az prijdu z prace (pokud se k tomu dostanu).
    18.1.2005 09:05 jm
    Obavam se, ze mate naprosto pomotane pojmy. DHCP server je neco jineho nez DHCP klient. Nebo vy snad pridelujete IP adresy na vnejsim rozhrani nekomu jinemu? :-O Mate vubec ten kabel pro LAN zapojeny do spravne karty?
    18.1.2005 09:24 MI'RA
    Kabel je zapojeny do spravne karty (i jsem si neveril a zacal jej prendavat - to je odzkousene).

DHCP server adresy prideluje (z nejakeho rozsahu) a DHCP klient o tyto adresy zada (pricemz muze pridelovanou adresu "odmitnout" a s tim, ze si muze i vybrat ze serverem nabizenych IP adres). Rikam to spravne, nebo to mam pomotane? Takto to chapu. Asi jsem se nevyjadril zrovna dobre, ale myslel jsem to v tomhle smyslu.
    18.1.2005 09:26 jm
    Predevsim ale na RED zadny DHCP server nebezi, proto se ptam na ten kabel.
    18.1.2005 09:47 MI'RA
    Kabel je (info z CZECHCOMPUTERU, kde jsem jej kupoval): UTP kabel krizeny (PC-PC)). A na WinXP jsem pres nej normalne spojoval 2 PC. Cili vim, ze je i vporadku.

Ja jsem zapnul DHCP a nastavil rozsah 192.168.1.200 az 192.168.1.255 (coz je pro dva az 3 PC, ktere budou k routeru pripojene) dostacujici ...
    22.1.2005 19:39 ...... | skóre: 41 | blog: ...
    až 255?? jestli je to síť 192.168.1.0/24 tak hodně štěstí :-) nebude to 255 broadcast?
    23.1.2005 14:48 MI'RA
    IPCop jsem zrusil - pro kartu RealTek RTL8180 TOTALNE nepouzitelny, ale jinak je to vyborne reseni pro routery. To jen pro pripadne dalsi zajemce.

Zabrala az LiveCD Router distribuce - ta je na WiFi celkem fajn.
    18.1.2005 07:13 Tonda
    Já osobně jsem měl se síťovou kartou s čipem Realtek 8139 problem už při instalaci (nechtěl mě ji vubec příjmout pro GREEN rozhraní), takže jsem nakonec použil starší 3COM. Na RED a ORANGE si už potom dal říct. Jinak běžím přez IPCop asi dva měsíce a jsem celkem spokojen.
    18.1.2005 07:31 MI'RA
    No to me ani nerikejte :-). Ja bych to chtel take nejak zprovoznit.

Nicmene instalace byla naprosto bez potizi (znacka mych sitovych karet je nejaka takova, ze jsem ji neznal, ale cip maji Realtek 8139 a tak jsem je vzal - s timhle cipem mam zatim dobre zkusenosti). Karty jsem testoval i na WinXP a vsude behaji bez jedineho problemu. Pro obe (GREEN i RED) sly bez potizi priradit.

Tak nevim kde delam chybu.

Mel bych na Vas dotazek: kdyz jste IPCop nainstaloval, tak jste jeste neco spoustel/nstavoval, nebo to bylo tak jak se vsude pise - nainstalovat, nastavit rozhrani, restartovat a pripojit se na https://ipcop:445?
    18.1.2005 08:27 MichalekII
    S dovolení budu tykat ...

Ty toho asi o sítích moc nevíš, že? Tipoval bych to tak že toho víš ještě méně než já ...

z 99% bych to tipoval na to že tvuj PC nedokáže resolvovat tu adresu https://ipcop:445 zkos požívat adresu přímo s ip něco jako https://xxx.xxx.xxx.xxx:445 kde xxx.xxx.xxx.xxx je IP Green rozhraní na routeru
    18.1.2005 08:43 MI'RA
    Vzhledem k tomu, ze programuju sitove aplikace (a to i na Linuxu) a musim delal konfigurace Apachu a Tomcatu a vseho mozneho, tak nejake malinke povedomi mam.

Nicmene tim ipcop jsem samozrejme myslel IP adresu ... V dokumentaci je psano misto IP adresy (kterou si muzes nastavit jakou chces) prave jako obecne ipcop a mysli se tim IP adresa routeru.
    18.1.2005 08:49 MI'RA
    Zkusim jeste vecer nastaveni firewallu a treba jestli neni shozene SSH (i kdyz vypis lilo rika, ze nastartovalo).
    18.1.2005 09:15 Petr Novak

Nazdar, zkusim Ti strucne popsat sve nastaveni, mozna te neco napadne. Jen podotykam, ze pro to aby si rozchodil komunikaci IPCop:GREEN - vnitrni sit, neni treba zadne mit nastaveno dalsi rozhrani. Jako RED muze byt klidne modem.

Bezna instalace 1.4.0 + opravy

Na IPCop mam nastavenou pro GREEN rozhrani pevnou adresu 192.168.1.254/255.255.255.0

Na XP stanici pevna adresa ve stejnem rozsahu (192.168.1.nnn), myslim, ze u WinXP (SP2) bude dobre pro zacatek vypnout firewall

Nic vic neni pro zacatek treba, v tomto okamziku se musis dostat ze stanice na IPCop pingem a taky na https port 445 prohlizecem, tj. https://ip_adresa_IPcop:445

Mozne problemy:

Jak to mas propojene, skrz switch nebo primo krizenym kabelem. Z dotazu odhaduji, ze kabelem, takze je opravdu prekrizeny a funkcni?

Na IPCop je standardne po instalace DHCP server vypnut, v setupu se da nastavit pro GREEN rozhrani s vymezenim rozsahu, ale nejdrive ti to musi fungovat s pevnymi adresami

IPCop se mi libi prave v tom, ze se da velmi rychle nainstalovat a nastavit, za hodinu je funkcni i s uklidem :-)

Petr

19.1.2005 06:45 MI'RA
    Diky za radu.

Udelal jsem nasledujici: * pridal jsem sitovku (eth1) * spustil setup * nastavil konfiguraci GREEN+RED * priradil eth1 pro RED * nastavil IP adresu IPCopu na 192.168.1.254/255.255.255.0 * zrusil na WinXP (SP1) automaticke pridelovani IP adresy a nastavil na pevno 192.168.1.1/255.255.255.0 * povolil si v Keriu (firewall na WinXP) komunikaci * ping 192.168.1.254 z WinXP jede * ping 192.168.1.1 z IPCopu jede * https://192.168.1.254:445/ - zobrazi se admin rozhrani * poustim putty a WinSCP - vse jede * instaluju MC a vse naprosto OK

V patek se pokusim rozebehnout tu WiFinu - to bude zajimave.

Vsem moc dik za help!!
    22.1.2005 00:34 MI'RA
    NDISWRAPPER se ne nepodarilo do IPCopu nainstalovat.

Nevite nekdo jak na to?

Musim jej tam dat, jelikoz je pouzita WiFi RealTek rtl8180 a to se bezne nainstalovat asi neda (prosel jsem nekolik desitek diskuzi a jedine s NDISWRAPPEREM by to jit mohlo).

Pomuze prosim nekdo?

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.