abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 20:44 | Komunita

openSUSE Leap 16, včetně Leap Micra 6.2+, nově nabízí 24 měsíců podpory pro každé vydání. To je dva roky aktualizací a stability, což z něj činí nejdéle podporovanou komunitní distribuci vůbec. Leap se tak stává ideální platformou pro všechny, kdo hledají moderní, stabilní a dlouhodobě podporovanou komunitní Linux distribuci.

lkocman | Komentářů: 0
    dnes 16:33 | Bezpečnostní upozornění

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal dne 3. 9. 2025 VAROVÁNÍ před hrozbou v oblasti kybernetické bezpečnosti spočívající v předávání systémových a uživatelských dat do Čínské lidové republiky a ve vzdálené správě technických aktiv vykonávané z území Čínské lidové republiky. Varováním se musí zabývat povinné osoby podle zákona o kybernetické bezpečnosti.

Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    dnes 11:55 | IT novinky

Americká internetová společnost Google nemusí prodat svůj prohlížeč Chrome ani operační systém Android. Rozhodl o tom soud ve Washingtonu, který tak zamítl požadavek amerického ministerstva spravedlnosti. Soud ale firmě nařídil sdílet data s jinými podniky v zájmu posílení konkurence v oblasti internetového vyhledávání. Zároveň Googlu zakázal uzavírat dohody s výrobci mobilních a dalších zařízení, které by znemožňovaly

… více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 11:33 | Humor

Prvního září ozbrojení policisté zatkli na na londýnském letišti Heathrow scénáristu a režiséra Grahama Linehana, známého především komediálními seriály Ajťáci, Otec Ted nebo Black Books. Během výslechu měl 57letý Graham nebezpečně zvýšený krevní tlak až na samou hranici mrtvice a proto byl z policejní stanice převezen do nemocnice. Důvodem zatčení bylo údajné podněcování násilí v jeho 'vtipných' příspěvcích na sociální síti

… více »
    Gréta | Komentářů: 59
    dnes 10:22 | Pozvánky

Studentská dílna Macgyver zve na další Virtuální Bastlírnu - pravidelné online setkání všech, kdo mají blízko k bastlení, elektronice, IT, vědě a technice. Letní prázdniny jsou za námi a je čas probrat novinky, které se přes srpen nahromadily. Tentokrát jich je více než 50! Těšit se můžete mimo jiné na:

Hardware – Bus Pirate na ESP32, reverse engineering Raspberry Pi, pseudo-ZX-80 na RISC-V, PicoCalc, organizéry na nářadí z pěny nebo … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    dnes 03:11 | Nová verze

Google Chrome 140 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 140.0.7339.80 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 02:22 | Nová verze

LeoCAD (Wikipedie) je svobodná multiplatformní aplikace umožňující také na Linuxu vytvářet virtuální 3D modely z kostek lega. Vydána byla verze 25.09. Zdrojové kódy a AppImage jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 21:00 | IT novinky

RubyMine, tj. IDE pro Ruby a Rails od společnosti JetBrains, je nově zdarma pro nekomerční použití.

včera 18:22 | Nová verze

Český LibreOffice tým vydává překlad příručky LibreOffice Calc 25.2. Calc je tabulkový procesor kancelářského balíku LibreOffice. Příručka je ke stažení na stránce dokumentace.

ZCR | Komentářů: 2
    včera 01:44 | Nová verze

Byla vydána (Mastodon, 𝕏) vývojová verze 3.1.4 příští stabilní verze 3.2 svobodné aplikace pro úpravu a vytváření rastrové grafiky GIMP (GNU Image Manipulation Program). Přehled novinek v oznámení o vydání.

Pro otevření více webových stránek ve webovém prohlížečí používám
     (81%)
     (8%)
     (2%)
     (3%)
     (4%)
     (1%)
    Celkem 134 hlasů
     Komentářů: 9, poslední 28.8. 11:53
    Rozcestník

Dotaz: cpufreq + suspend na mdk 10.1

21.1.2005 21:07 Mikael
    cpufreq + suspend na mdk 10.1
    Přečteno: 246×
    Mate nekdo Mdk 10.1 na Pentium M 1.5GHz a funguje vam Speedstep a Suspend? Oboje se mi porad nedari rozjet. Kdyz se snazim zavest modul speedstep-centrino, tak mi to do dmesg hodi hlasku:
    speedstep-centrino: no table support for CPU model "Intel(R) Pentium(R) M processor 1.50GHz":
    speedstep-centrino: try compiling with CONFIG_X86_SPEEDSTEP_CENTRINO_ACPI enabled

a cpufreq neukaze nic:
    # cat /proc/cpufreq
    minimum CPU frequency  -  maximum CPU frequency  -  policy

Zajimavy je taky, ze u typu procesoru je uvedena cache jenom 64KB, ackoli procesor ma mit 2MB cache:
    # cat  /proc/cpuinfo
    processor       : 0
    vendor_id       : GenuineIntel
    cpu family      : 6
    model           : 13
    model name      : Intel(R) Pentium(R) M processor 1.50GHz
    stepping        : 6
    cpu MHz         : 1494.201
    cache size      : 64 KB
    fdiv_bug        : no
    hlt_bug         : no
    f00f_bug        : no
    coma_bug        : no
    fpu             : yes
    fpu_exception   : yes
    cpuid level     : 2
    wp              : yes
    flags           : fpu vme de pse tsc msr mce cx8 apic sep
                      mtrr pge mca cmov pat clflush dts acpi
                      mmx fxsr sse sse2 ss tm pbe tm2 est
    bogomips        : 2965.50

Ani suspend/hibernace mi nechodi, zkousel jsem echo -n disk > /sys/power/state, notebook sice na disk neco ukladal a pak se vypnul, ale po zapnuti znova nacital system. A nepripojil swap oddil, takze na nej neco ulozil, ale uz nenacetl. Musel jsem ho zformatovat a pripojit rucne. Mam 512MB RAM a swap jsem udelal 700MB.

Resil jste to uz nekdo?

Odpovědi

21.1.2005 22:01 medulin | skóre: 31 | blog: medulin | ČR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: cpufreq + suspend na mdk 10.1
    Me ta hibernace fuguje v MDK 10.1 na notebooku Compaq Armada M700 Pentium M 850 MHz pri ACPI, ale ze suspendu se uz neprobudi. Suspend jde OK pri APM, ale to zas nefunguje hibernace. Speedstep mi taky nejde :-(
    22.1.2005 11:28 Mikael
    Nainstaloval jsem kernel 2.8.10, jak tady nekdo radil. Nicmene jedina zmena je, ze v nem uz se cache procesoru ukazuje spravne 2048KB. Speedstep-centrino porad nejde nacist a cpufreq kvuli tomu chodi chybu pri spousteni. Suspend se tvari jako ze chodi, ale pri restoru je obrazovka cerna. To je stejny jako s jadrem 2.4.8.1.
    23.1.2005 12:23 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    cat /proc/acpi/processor/CPU*/info vypise co? jestli ten procesor vubec umi menit frekvence a neni to nejaky ojeb, ve win to funguje?
    -djz
    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    23.1.2005 13:01 MIkael
    cat /proc/acpi/processor/CPU*/info
    processor id:            0
    acpi id:                 0
    bus mastering control:   yes
    power management:        yes
    throttling control:      no
    limit interface:         no

Ten procesor je normalni centrino 1,5GHz s jadrem Dothan. Ve windowsech normalne vidim, ze v klidu bezi na 567MHz.
    DjAARA avatar 24.1.2005 07:44 DjAARA | skóre: 32 | Praha|Náklo|Olomouc
    Speedstep u jadra Dothan je podporovan az od jadra 2.6.9. Na 2.6.8 mozna budou nekde patche...
    23.1.2005 20:13 newman
    musis dat vsechny "casti" speedfrequ do jadra - ne jako moduly, nevim, proc, ale takhle to funguje.
    23.1.2005 23:42 MOJE
    Notebook IBM-R51, P-M 1.6
    chodi jak speedstep, tak suspend2ram i suspend2disk. speedstep zakompilovany do jadra, ACPI jako moduly. (ono na tom notebooku vicemene chodi vsechno, nebo jsem teda jeste nenarazil na neco, co by nechodilo).
    5.2.2005 21:33 q0t
    Ani suspend/hibernace mi nechodi, zkousel jsem echo -n disk > /sys/power/state, notebook sice na disk neco ukladal a pak se vypnul, ale po zapnuti znova nacital system. A nepripojil swap oddil, takze na nej neco ulozil, ale uz nenacetl. Musel jsem ho zformatovat a pripojit rucne. Mam 512MB RAM a swap jsem udelal 700MB.
    Pridal jste v configu sveho bootloaderu (napr. /boot/grub/grub.conf) na radku zacinajici "kernel" neco jako toto: "resume=/dev/hdX<vase_swap_partition>" (bez uvozovek) ?

Take zkuste "echo 4 > /proc/acpi/sleep" (bez "") + pripadne proctete Documentation/power/swsusp.txt v dokumentaci kernelu
    15.2.2005 22:27 mikael
    Speedstep jsem uz rozchodil, musel jsem patchnout kernel a zkompilovat ho sam. Dokonce ani ve 2.6.9 a 2.6.10 neni podpora Speedstepu pro Dothan.
    16.2.2005 11:42 vogo
    dell d600

suspend to swap funguje, ale po prebudeni nejde sietovy driver

suspend to memory - nb sa nevie zobudit

cpufreq funguje bez problemov (2.6.10 kernel, natahujem do jadra ako modul) cpudyn funguje taktiez normalne

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.