abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 04:11 | Komunita

Fedora je od 10. února dostupná v Sýrii. Sýrie vypadla ze seznamu embargovaných zemí a Fedora Infrastructure Team mohl odblokovat syrské IP adresy.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 03:44 | Zajímavý projekt

Ministerstvo zahraničí Spojených států amerických vyvíjí online portál Freedom.gov, který umožní nejenom uživatelům v Evropě přístup k obsahu blokovanému jejich vládami. Portál bude patrně obsahovat VPN funkci maskující uživatelský provoz tak, aby se jevil jako pocházející z USA. Projekt měl být původně představen již na letošní Mnichovské bezpečnostní konferenci, ale jeho spuštění bylo odloženo.

NUKE GAZA! 🎆 | Komentářů: 0
    dnes 03:33 | Komunita

Byla vydána pro lidi zdarma ke stažení kniha The Book of Remind věnovaná sofistikovanému kalendáři a připomínači Remind.

včera 23:55 | Nová verze

Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.5.0. Oznámení připomíná 30. výročí vzniku projektu. Novinky zahrnují mj. vylepšení referencí nebo použití barev napříč aplikací, od rozhraní editoru po výstupní dokument.

|🇵🇸 | Komentářů: 0
    včera 15:00 | Komunita

F-Droid bannerem na svých stránkách a také v aplikacích F-Droid a F-Droid Basic upozorňuje na iniciativu Keep Android Open. Od září 2026 bude Android vyžadovat, aby všechny aplikace byly registrovány ověřenými vývojáři, aby mohly být nainstalovány na certifikovaných zařízeních Android. To ohrožuje alternativní obchody s aplikacemi jako F-Droid a možnost instalace aplikací mimo oficiální obchod (sideloading).

Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    20.2. 16:33 | Nová verze

Svobodná historická realtimová strategie 0 A.D. (Wikipedie) byla vydána ve verzi 28 (0.28.0). Její kódový název je Boiorix. Představení novinek v poznámkách k vydání. Ke stažení také na Flathubu a Snapcraftu.

20.2. 04:44 | Nová verze

Multimediální server a user space API PipeWire (Wikipedie) poskytující PulseAudio, JACK, ALSA a GStreamer rozhraní byl vydán ve verzi 1.6.0 (Bluesky). Přehled novinek na GitLabu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    20.2. 01:11 | Nová verze

UBports, nadace a komunita kolem Ubuntu pro telefony a tablety Ubuntu Touch, vydala Ubuntu Touch 24.04-1.2 a 20.04 OTA-12.

19.2. 18:00 | Nová verze

Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová stabilní verze 2.0 otevřeného operačního systému pro chytré hodinky AsteroidOS (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení o vydání a na YouTube.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    19.2. 16:00 | Zajímavý software

WoWee je open-source klient pro MMORPG hru World of Warcraft, kompatibilní se základní verzí a rozšířeními The Burning Crusade a Wrath of the Lich King. Klient je napsaný v C++ a využívá vlastní OpenGL renderer, pro provoz vyžaduje modely, grafiku, hudbu, zvuky a další assety z originální kopie hry od Blizzardu. Zdrojový kód je na GitHubu, dostupný pod licencí MIT.

NUKE GAZA! 🎆 | Komentářů: 6
    Které desktopové prostředí na Linuxu používáte?
     (18%)
     (6%)
     (0%)
     (11%)
     (27%)
     (2%)
     (5%)
     (2%)
     (12%)
     (26%)
    Celkem 925 hlasů
     Komentářů: 25, poslední 3.2. 19:50
    Rozcestník

Dotaz: cpufreq + suspend na mdk 10.1

21.1.2005 21:07 Mikael
    cpufreq + suspend na mdk 10.1
    Přečteno: 286×
    Mate nekdo Mdk 10.1 na Pentium M 1.5GHz a funguje vam Speedstep a Suspend? Oboje se mi porad nedari rozjet. Kdyz se snazim zavest modul speedstep-centrino, tak mi to do dmesg hodi hlasku:
    speedstep-centrino: no table support for CPU model "Intel(R) Pentium(R) M processor 1.50GHz":
    speedstep-centrino: try compiling with CONFIG_X86_SPEEDSTEP_CENTRINO_ACPI enabled

a cpufreq neukaze nic:
    # cat /proc/cpufreq
    minimum CPU frequency  -  maximum CPU frequency  -  policy

Zajimavy je taky, ze u typu procesoru je uvedena cache jenom 64KB, ackoli procesor ma mit 2MB cache:
    # cat  /proc/cpuinfo
    processor       : 0
    vendor_id       : GenuineIntel
    cpu family      : 6
    model           : 13
    model name      : Intel(R) Pentium(R) M processor 1.50GHz
    stepping        : 6
    cpu MHz         : 1494.201
    cache size      : 64 KB
    fdiv_bug        : no
    hlt_bug         : no
    f00f_bug        : no
    coma_bug        : no
    fpu             : yes
    fpu_exception   : yes
    cpuid level     : 2
    wp              : yes
    flags           : fpu vme de pse tsc msr mce cx8 apic sep
                      mtrr pge mca cmov pat clflush dts acpi
                      mmx fxsr sse sse2 ss tm pbe tm2 est
    bogomips        : 2965.50

Ani suspend/hibernace mi nechodi, zkousel jsem echo -n disk > /sys/power/state, notebook sice na disk neco ukladal a pak se vypnul, ale po zapnuti znova nacital system. A nepripojil swap oddil, takze na nej neco ulozil, ale uz nenacetl. Musel jsem ho zformatovat a pripojit rucne. Mam 512MB RAM a swap jsem udelal 700MB.

Resil jste to uz nekdo?

Odpovědi

21.1.2005 22:01 medulin | skóre: 31 | blog: medulin | ČR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: cpufreq + suspend na mdk 10.1
    Me ta hibernace fuguje v MDK 10.1 na notebooku Compaq Armada M700 Pentium M 850 MHz pri ACPI, ale ze suspendu se uz neprobudi. Suspend jde OK pri APM, ale to zas nefunguje hibernace. Speedstep mi taky nejde :-(
    22.1.2005 11:28 Mikael
    Nainstaloval jsem kernel 2.8.10, jak tady nekdo radil. Nicmene jedina zmena je, ze v nem uz se cache procesoru ukazuje spravne 2048KB. Speedstep-centrino porad nejde nacist a cpufreq kvuli tomu chodi chybu pri spousteni. Suspend se tvari jako ze chodi, ale pri restoru je obrazovka cerna. To je stejny jako s jadrem 2.4.8.1.
    23.1.2005 12:23 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    cat /proc/acpi/processor/CPU*/info vypise co? jestli ten procesor vubec umi menit frekvence a neni to nejaky ojeb, ve win to funguje?
    -djz
    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    23.1.2005 13:01 MIkael
    cat /proc/acpi/processor/CPU*/info
    processor id:            0
    acpi id:                 0
    bus mastering control:   yes
    power management:        yes
    throttling control:      no
    limit interface:         no

Ten procesor je normalni centrino 1,5GHz s jadrem Dothan. Ve windowsech normalne vidim, ze v klidu bezi na 567MHz.
    DjAARA avatar 24.1.2005 07:44 DjAARA | skóre: 32 | Praha|Náklo|Olomouc
    Speedstep u jadra Dothan je podporovan az od jadra 2.6.9. Na 2.6.8 mozna budou nekde patche...
    23.1.2005 20:13 newman
    musis dat vsechny "casti" speedfrequ do jadra - ne jako moduly, nevim, proc, ale takhle to funguje.
    23.1.2005 23:42 MOJE
    Notebook IBM-R51, P-M 1.6
    chodi jak speedstep, tak suspend2ram i suspend2disk. speedstep zakompilovany do jadra, ACPI jako moduly. (ono na tom notebooku vicemene chodi vsechno, nebo jsem teda jeste nenarazil na neco, co by nechodilo).
    5.2.2005 21:33 q0t
    Ani suspend/hibernace mi nechodi, zkousel jsem echo -n disk > /sys/power/state, notebook sice na disk neco ukladal a pak se vypnul, ale po zapnuti znova nacital system. A nepripojil swap oddil, takze na nej neco ulozil, ale uz nenacetl. Musel jsem ho zformatovat a pripojit rucne. Mam 512MB RAM a swap jsem udelal 700MB.
    Pridal jste v configu sveho bootloaderu (napr. /boot/grub/grub.conf) na radku zacinajici "kernel" neco jako toto: "resume=/dev/hdX<vase_swap_partition>" (bez uvozovek) ?

Take zkuste "echo 4 > /proc/acpi/sleep" (bez "") + pripadne proctete Documentation/power/swsusp.txt v dokumentaci kernelu
    15.2.2005 22:27 mikael
    Speedstep jsem uz rozchodil, musel jsem patchnout kernel a zkompilovat ho sam. Dokonce ani ve 2.6.9 a 2.6.10 neni podpora Speedstepu pro Dothan.
    16.2.2005 11:42 vogo
    dell d600

suspend to swap funguje, ale po prebudeni nejde sietovy driver

suspend to memory - nb sa nevie zobudit

cpufreq funguje bez problemov (2.6.10 kernel, natahujem do jadra ako modul) cpudyn funguje taktiez normalne

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.