abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 04:33 | Zajímavý software

Redox OS (Wikipedie), tj. mikrokernelový unixový operační systém naprogramovaný v programovacím jazyce Rust, nově podporuje X11 a GTK 3.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 02:55 | IT novinky

Dnes po celém světě startuje prodej herní konzole Nintendo Switch 2.

včera 14:33 | Zajímavý článek

Stovky Indů předstíraly, že jsou neuronová síť. Vzestup a pád Builder.ai.

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 13:33 | Komunita

Při operaci Pavučina, tj. rozsáhlé diverzní akci ukrajinských bezpečnostních sil, provedené 1. června 2025, při které byly bezpilotními kvadrokoptérami napadeny ruské strategické letecké základny hluboko na území Ruské federace, byl použít [𝕏] svobodný software ArduPilot (Wikipedie). Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí GNU GPLv3.

Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 10:44 | Zajímavý článek

V polovině května uplynul jeden rok od spuštění aukcí CZ domén, které provozuje sdružení CZ.NIC. Hlavním cílem bylo zpřístupnit uvolňované domény z registru (po expiraci nebo smazání) většímu okruhu zájemců. Před spuštěním aukcí se totiž k takovým doménám dostávalo jen několik málo subjektů, které uvolňované domény „odchytávaly“ s velkou úspěšností díky automatizovaným systémům k tomu připraveným. Běžný zájemce neměl reálnou šanci

… více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    3.6. 19:33 | Nová verze

UBports, nadace a komunita kolem Ubuntu pro telefony a tablety Ubuntu Touch, vydala Ubuntu Touch OTA-9 Focal, tj. deváté stabilní vydání založené na Ubuntu 20.04 Focal Fossa.

3.6. 17:22 | Nová verze

Firma Murena představila (PeerTube, YouTube) novou verzi 3.0 mobilního operačního systému /e/OS (Wikipedie) založeného na Androidu a LineageOS bez aplikací a služeb od Googlu.

3.6. 12:33 | Nová verze

Byla vydána nová verze 5.12 svobodného multiplatformního softwaru pro konverzi a zpracování digitálních fotografií primárně ve formátů RAW RawTherapee (Wikipedie). Vedle zdrojových kódů je k dispozici také balíček ve formátu AppImage. Stačí jej stáhnout, nastavit právo ke spuštění a spustit.

2.6. 19:33 | Komunita

Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za květen (YouTube).

2.6. 12:11 | Bezpečnostní upozornění

Byly publikovány informace (txt) o zranitelnostech CVE-2025-5054 v Apport a CVE-2025-4598 v systemd-coredump. Lokální uživatel se může dostat k výpisu paměti programu (core dump) s SUID a přečíst si tak například /etc/shadow.

Jaký je váš oblíbený skriptovací jazyk?
     (55%)
     (33%)
     (7%)
     (2%)
     (0%)
     (0%)
     (3%)
    Celkem 203 hlasů
     Komentářů: 14, poslední 2.6. 08:30
    Rozcestník

Dotaz: cpufreq + suspend na mdk 10.1

21.1.2005 21:07 Mikael
    cpufreq + suspend na mdk 10.1
    Přečteno: 245×
    Mate nekdo Mdk 10.1 na Pentium M 1.5GHz a funguje vam Speedstep a Suspend? Oboje se mi porad nedari rozjet. Kdyz se snazim zavest modul speedstep-centrino, tak mi to do dmesg hodi hlasku:
    speedstep-centrino: no table support for CPU model "Intel(R) Pentium(R) M processor 1.50GHz":
    speedstep-centrino: try compiling with CONFIG_X86_SPEEDSTEP_CENTRINO_ACPI enabled

a cpufreq neukaze nic:
    # cat /proc/cpufreq
    minimum CPU frequency  -  maximum CPU frequency  -  policy

Zajimavy je taky, ze u typu procesoru je uvedena cache jenom 64KB, ackoli procesor ma mit 2MB cache:
    # cat  /proc/cpuinfo
    processor       : 0
    vendor_id       : GenuineIntel
    cpu family      : 6
    model           : 13
    model name      : Intel(R) Pentium(R) M processor 1.50GHz
    stepping        : 6
    cpu MHz         : 1494.201
    cache size      : 64 KB
    fdiv_bug        : no
    hlt_bug         : no
    f00f_bug        : no
    coma_bug        : no
    fpu             : yes
    fpu_exception   : yes
    cpuid level     : 2
    wp              : yes
    flags           : fpu vme de pse tsc msr mce cx8 apic sep
                      mtrr pge mca cmov pat clflush dts acpi
                      mmx fxsr sse sse2 ss tm pbe tm2 est
    bogomips        : 2965.50

Ani suspend/hibernace mi nechodi, zkousel jsem echo -n disk > /sys/power/state, notebook sice na disk neco ukladal a pak se vypnul, ale po zapnuti znova nacital system. A nepripojil swap oddil, takze na nej neco ulozil, ale uz nenacetl. Musel jsem ho zformatovat a pripojit rucne. Mam 512MB RAM a swap jsem udelal 700MB.

Resil jste to uz nekdo?

Odpovědi

21.1.2005 22:01 medulin | skóre: 31 | blog: medulin | ČR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: cpufreq + suspend na mdk 10.1
    Me ta hibernace fuguje v MDK 10.1 na notebooku Compaq Armada M700 Pentium M 850 MHz pri ACPI, ale ze suspendu se uz neprobudi. Suspend jde OK pri APM, ale to zas nefunguje hibernace. Speedstep mi taky nejde :-(
    22.1.2005 11:28 Mikael
    Nainstaloval jsem kernel 2.8.10, jak tady nekdo radil. Nicmene jedina zmena je, ze v nem uz se cache procesoru ukazuje spravne 2048KB. Speedstep-centrino porad nejde nacist a cpufreq kvuli tomu chodi chybu pri spousteni. Suspend se tvari jako ze chodi, ale pri restoru je obrazovka cerna. To je stejny jako s jadrem 2.4.8.1.
    23.1.2005 12:23 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    cat /proc/acpi/processor/CPU*/info vypise co? jestli ten procesor vubec umi menit frekvence a neni to nejaky ojeb, ve win to funguje?
    -djz
    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    23.1.2005 13:01 MIkael
    cat /proc/acpi/processor/CPU*/info
    processor id:            0
    acpi id:                 0
    bus mastering control:   yes
    power management:        yes
    throttling control:      no
    limit interface:         no

Ten procesor je normalni centrino 1,5GHz s jadrem Dothan. Ve windowsech normalne vidim, ze v klidu bezi na 567MHz.
    DjAARA avatar 24.1.2005 07:44 DjAARA | skóre: 32 | Praha|Náklo|Olomouc
    Speedstep u jadra Dothan je podporovan az od jadra 2.6.9. Na 2.6.8 mozna budou nekde patche...
    23.1.2005 20:13 newman
    musis dat vsechny "casti" speedfrequ do jadra - ne jako moduly, nevim, proc, ale takhle to funguje.
    23.1.2005 23:42 MOJE
    Notebook IBM-R51, P-M 1.6
    chodi jak speedstep, tak suspend2ram i suspend2disk. speedstep zakompilovany do jadra, ACPI jako moduly. (ono na tom notebooku vicemene chodi vsechno, nebo jsem teda jeste nenarazil na neco, co by nechodilo).
    5.2.2005 21:33 q0t
    Ani suspend/hibernace mi nechodi, zkousel jsem echo -n disk > /sys/power/state, notebook sice na disk neco ukladal a pak se vypnul, ale po zapnuti znova nacital system. A nepripojil swap oddil, takze na nej neco ulozil, ale uz nenacetl. Musel jsem ho zformatovat a pripojit rucne. Mam 512MB RAM a swap jsem udelal 700MB.
    Pridal jste v configu sveho bootloaderu (napr. /boot/grub/grub.conf) na radku zacinajici "kernel" neco jako toto: "resume=/dev/hdX<vase_swap_partition>" (bez uvozovek) ?

Take zkuste "echo 4 > /proc/acpi/sleep" (bez "") + pripadne proctete Documentation/power/swsusp.txt v dokumentaci kernelu
    15.2.2005 22:27 mikael
    Speedstep jsem uz rozchodil, musel jsem patchnout kernel a zkompilovat ho sam. Dokonce ani ve 2.6.9 a 2.6.10 neni podpora Speedstepu pro Dothan.
    16.2.2005 11:42 vogo
    dell d600

suspend to swap funguje, ale po prebudeni nejde sietovy driver

suspend to memory - nb sa nevie zobudit

cpufreq funguje bez problemov (2.6.10 kernel, natahujem do jadra ako modul) cpudyn funguje taktiez normalne

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.