Byla vydána nová verze 4.7 (𝕏, Bluesky, Mastodon) multiplatformního open source herního enginu Godot (Wikipedie, GitHub). Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu.
Mastodon (Wikipedie) - sociální síť, která není na prodej - byl vydán ve verzi 4.6. Přehled novinek s náhledy v oznámení na blogu.
V Edici CZ.NIC, knižní řady správce české národní domény, vychází nová kniha Martina Malého Kódy, buildy, firmwary. Autor po půl roce od vydání předchozího titulu přichází se svou již sedmou knihou, tentokrát zaměřenou na vývoj programového vybavení pro embedded zařízení. Publikace s podtitulem Základy vývojářského řemesla pro tvůrce hobby elektroniky nabízí praktického průvodce pro všechny, kdo své projekty vytvořené s Arduinem
… více »V Brně na FIT VUT probíhá dvoudenní open source komunitní konference DevConf.CZ 2026. Na programu je celá řada zajímavých přednášek, lightning talků, meetupů a workshopů. Přednášky lze sledovat i online na YouTube kanálu konference. Aktuální dění lze sledovat na Matrixu, 𝕏 nebo Mastodonu.
Byla vydána nová verze 15.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.
Vývojáři Ubuntu představili projekt Myna, tj. iniciativu zaměřenou na přidání funkce převodu řeči na text do prostředí desktopu Ubuntu. Dle plánu již v Ubuntu 26.10.
Společnost Epic Games představila nový open source systém pro správu verzí Lore navržený pro "bezprecedentní škálovatelnost dat i týmů a optimalizovaný pro projekty, včetně her a zábavy, které kombinují kód s velkými binárními soubory, aby uspokojil potřeby vývojářů i umělců". Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) provedl v říjnu 2024 místní šetření u společnosti Seznam.cz. Úřad prověřoval důvodné podezření na možné protisoutěžní jednání, konkrétně zneužití dominantního postavení. Krajský soud v Brně v květnu 2025 konstatoval, že toto šetření bylo nezákonné. Nejvyšší správní soud (NSS) včera rozhodl, že šetření bylo provedeno v souladu se zákonem. Krajský soud bude muset případ posoudit znovu.
Byl představen skládací telefon Commodore Callback 8020. Ani hloupý, ani chytrý. Pro fanoušky Commodore a digitálního minimalismu. Bez webového prohlížeče a sociálních sítí. S předinstalovaným WhatsAppem. S operačním systémem Sailfish OS.
V OpenBSD byla objevena 27 let stará chyba v ppp pomocí níž lze vzdáleně obejít autentifikaci. Chyba byla nahlášena 12.6. a 14.6. byla opravena. Bližší info v článku A 27-Year-Old Authentication Bypass in OpenBSD's PPP Stack.
Ještě to ale večer pořádně prolezu až budu u toho complu. Spíš se mi zdá jestli nějaká xorg databáze konfigurací ke grafárnám vůbec moji grafiku zná, když ji to poznalo jako Geforce FX generic a já to nastavil na FX 5700.
nv, proc tam nemas ovladace od nVidia? Takto ti nebude fungovat akcelerace, potrebujes si nainstalovat ovladac stazeny z nvidia.com nebo od tveho distributora, jak jadernou cast tak knihovny a pak pouzit misto ovladace nv ovladac nvidia.) Dale v casti nastaveni monitoru musi byt uvedeny frekvence jinak se pouzije default. Jestli to u tebe neni tak se pouzije default pro rozliseni 640x480 a vyssi ti samozrejme nepojedou. Parametry monitoru vetsinou zjistis z logu k Xkam, protoze ovladac grafiky se vetsinou pres DDC podiva s jakym monitorem ma tu cest a vypise to do logu, akorat Xka se tim nejak odmitaji ridit tak to musis zadat rucne
. to je tak asi jedina zrada a pak ti to musi fungovat...
)) Řěšení bylo prosté - zkopíroval jsem releventní položky z archaické instalace FC1 (ještě XFree86) kde všechno šlape jak má, a teď už mi to šlape i tady. Pokud jde o nvidia ovladače, tak sice vím o co přicházím (v té staré fedoře je mám rozchozené), jenže nic s tím asi hned tak neudělám. Na to abych vydlabával části mm patche abych přidal jen funkčnost Reiser4FS (kterýžto používá moje /home partition) se necítím, a ani na to nemám příliš čas, takže dokud nebude reiser4fs v stabilním jádře (nebo v redhatím jádře) tak si můžu vybrat, anebo podle potřeby rebootovat s různýma jádrama, sic nvidia ovladače s tímhle jádrem asi nerozchodím
. Ta binarka se da pustit aby pouze rozbalila svuj obsah. User space veci pak muzes nainstalovat jak chces, ale dulezite je, ze jaderna cast je tam jako nejaky tarrbal. Konkretne obsahuje binarni vec a potom zdrojaky toho co je nad ni nabalene. Muzes si to tim padem prelozit rucne, tem ovladacum je vetsinou celkem jedno v kterem jadre se prekladaji a s nejakym patchovanim prilis pocitat nemusi.
Osobne si myslim, ze te binarni casti nemusi mm vadit vubec a ze az tak zavisla snad neni a jestli vadi treba nejaka definice tomu wrapperu tak si ho muzes poupravit tak, aby prelozit sel. Nepouzivam sice 2.6 jadro ani mm, takze jsem to neskousel, nicmene v me vselijak opatchovane 2.4 jela vzdycky bez problemu. Zatim tedy mam co na praci, ale nekdy si to schvalne mohu zkusit prelozit v 2.6-mm abych overil, ze to opravdu lze prelozit
.
Tiskni
Sdílej: