abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 05:22 | Komunita

Krátce po oficiálním oznámení forku X.Org Xserveru s názvem XLibre Xserver byl ve Fedoře předložen návrh, aby byl X.Org Xserver nahrazen tímto XLibre Xserverem. Po krátké ale intenzivní diskusi byl návrh stažen.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 01:33 | Komunita

62 projektů získalo finanční podporu od NLnet Foundation (Wikipedie).

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

Byl představen telefon Fairphone 6 (599 eur). K dispozici je i verze s předinstalovaným /e/OS (649 eur).

Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 13:33 | Nová verze

Ghidra (Wikipedie), open source framework pro reverzní inženýrství, byla vydána ve verzi 11.4. Přehled novinek a historie změn na GitHubu. Národní bezpečnostní agentura (NSA) uvolnila zdrojové kódy frameworku Ghidra v dubnu 2019.

včera 12:33 | IT novinky

Stát selhal, když nesprávně převedl evropskou směrnici do českého práva a nutil telekomunikační firmy ze zákona uchovávat údaje o uživatelích, takřka všech občanech Česka. Tak znělo rozhodnutí Městského soudu v Praze ve sporu novináře Českého rozhlasu Jana Cibulky a ministerstva průmyslu a obchodu. Resort avizoval, že proti němu podá dovolání. Soud nyní rozsudek sepsal do dokumentu (pdf).

Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 11:44 | Nová verze

Konsorcium W3C vydalo po 20 letech novou verzi specifikace obrazového formátu PNG. K dispozici je i článek se shrnutím, který upozorňuje hlavně na podporu HDR, Exif dat a možnosti PNG animovat. Animace v PNG nejsou žádná novinka, ale ve standardu doposud zakotvené nebyly.

Harvie.CZ | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

Google Chrome 138 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 138.0.7204.49 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 11 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře. Verze pro Android nově umožňuje přesunutí adresního řádku do dolní části Chromu. Na iOS to bylo možné již od října 2023. S příští verzí 139 plánovanou na 5. srpna přestane být podporován Android 8.0 (Oreo) a Android 9.0 (Pie).

včera 01:33 | Nová verze

Byla vydána nová verze 9.14 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Přidána byla podpora Orange Pi 5 Ultra a Orange Pi 5 Compute Module. V katalogu softwaru přibyl GZDoom.

24.6. 15:33 | Nová verze

Byl vydán Mozilla Firefox 140.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Dle plánu byla odstraněna ikona a integrace služby Pocket. Přibyla možnost Uvolnit panel z paměti. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 140 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

Jaký je váš oblíbený skriptovací jazyk?
     (58%)
     (29%)
     (7%)
     (2%)
     (0%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 307 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 8.6. 21:05
    Rozcestník

Dotaz: kompilace jádra 2.6.8.1-10mdk

14.2.2005 10:35 jirka
    kompilace jádra 2.6.8.1-10mdk
    Přečteno: 109×
    Zhruba před týdnem jsem na tomto fóru řešil nefunkční podporu ACPI – na notebooku ACER TravelMate 2302WLMi mi v MDK 10.1 Community nefungoval monitoring stavu baterie. Závěr diskuze zněl – překompilovat jádro. Já, začátečník, jsem si vzal k ruce Dokumentační projekt a podle návodu jsem provedl toto: Nainstaloval jsem zdrojové kódy jádra. V make xconfig jsem otevřel soubor .config a zapnul podporu baterie, ACPI a APM. Pak jsem v konzoli zadal příkazy make bzImage a make modules. Z adresáře /ust/src/zdrojove_kody/arch/i386/boot/ jsem zkopíroval soubor bzImage do /boot a přejmenoval jej na vmlinuz-jirka. Následoval příkaz make modules_install. Nakonec jsem v Ovládacím centru přidal do lila další možnost spouštění z odkazem na toto nové jádro.

Po naběhnutí systému se však počítač choval stejně jako předtím - jako by naběhlo původní jádro. Použil jsem proto příkaz uname –r a konzole mi skutečně vypsala název původního jádra. Experimentoval jsem proto s adresářem /boot, až jsem ho v zoufalosti (v rámci experimentu) kompletně smazal. Systém naběhl zcela normálně s původním jádrem. Mám tedy dvě otázky: 1. Byl výše uvedený postup při kompilaci jádra správný? Neopomněl jsem nějaký krok? 2. Kde jinde než v adresáři /boot je v MDK.10.1 Community jádro?

Odpovědi

14.2.2005 11:22 rastos | skóre: 63 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kompilace jádra 2.6.8.1-10mdk
    Jedinu vec si zabudol ;-) Aky mas boot manager? lilo,grub? Treba mu povedat ze mas nove jadro. Pre lilo: vid /etc/lilo.conf, pridat odkaz na /boot/vmlinuz-jirka a pustit 'lilo'. Pre grub ... nepouzivam, ale isto to niekde najdes.
    14.2.2005 11:38 jirka
    Používám lilo. Rozumím dobře tomu, že mám editovat lilo.conf ručně, soubor po editaci uložit a pak ještě v konzoli spustit příkaz lilo? Teprve potom restartovat počítač?
    14.2.2005 11:48 sekyt
    Jo.
    14.2.2005 11:58 rastos | skóre: 63 | blog: rastos
    Tak.

Tiez je moznost, ze nove jadro nakopirujes na miesto, ktore je v /etc/lilo.conf uz zaznamenane a teda lilo.conf prepisovat netreba a tiez mozes pouzit pri buildovani jadra 'make bzlilo' cim sa lilo pusti samo po ukonceni buildu - to by si ale mal vediet ake su rizika. Vid tiez clanok Kompilovanie jadra

14.2.2005 12:47 jirka
    Děkuji všem za rady. Vypadá to, že lilo už si s mým novým jádrem už poradí. Bohužel, systém při načítání zhavaruje a vypíše: Kernel panic: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(3,6). Podle článku na http://www.abclinuxu.cz/clanky/show/59768 jsem zkusil příkaz rdev /boot/vmlinuz a ten mi vypsal Root device /dev/hda6, což je podle mého soudu v pořádku, protože Linux mám skutečně na hda6. Podle citovaného článku ale nové jádro ukazuje špatně na hlavní souborový systém. Co s tím?
    14.2.2005 12:51 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Nechybí jádře podpora IDE?
    14.2.2005 12:56 jirka
    Jak to zjistím?

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.