abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 01:22 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:55 | Zajímavý projekt

PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.

vlk | Komentářů: 0
    včera 19:44 | Nová verze

Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.

včera 05:33 | Komunita

Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.

Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 03:55 | Komunita

sudo-rs, tj. sudo a su přepsáné do programovacího jazyka Rust, nahradí v Ubuntu 25.10 klasické sudo. V plánu je také přechod od klasických coreutils k uutils coreutils napsaných v Rustu.

6.5. 22:11 | Nasazení Linuxu

Fedora se stala oficiální distribucí WSL (Windows Subsystem for Linux).

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 13:22 | IT novinky

Společnost IBM představila server IBM LinuxONE Emperor 5 poháněný procesorem IBM Telum II.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    6.5. 04:55 | Nová verze

Byla vydána verze 4.0 multiplatformního integrovaného vývojového prostředí (IDE) pro rychlý vývoj aplikaci (RAD) ve Free Pascalu Lazarus (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Využíván je Free Pascal Compiler (FPC) 3.2.2.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    6.5. 00:33 | Komunita

Podpora Windows 10 končí 14. října 2025. Připravovaná kampaň Konec desítek (End of 10) může uživatelům pomoci s přechodem na Linux.

Ladislav Hagara | Komentářů: 34
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (57%)
     (1%)
     (8%)
     (22%)
     (4%)
     (2%)
     (3%)
     (1%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 551 hlasů
     Komentářů: 26, poslední dnes 09:58
    Rozcestník

Dotaz: Linux Suse 9.2 ,jak spustit program pro windows

13.3.2005 10:10 Dejvas
    Linux Suse 9.2 ,jak spustit program pro windows
    Přečteno: 1026×
    Ahoj všem, zakoupil jsem si verzi Linux SUSe 9.2 ,stím že se budu učit pracovat s linuxem, ale problém nastal hned po chvíli chtěl jsem si zapnout nějaký program co běží pod windowsama a nevím jak ? Prosím poradíte mi jak to mám provést aby mi běžel pod linuxem ?

PS:jsem úplný začátečník prosím pište mi to všechno tak jak pro začátečníky

Dík

Odpovědi

13.3.2005 10:13 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux Suse 9.2 ,jak spustit program pro windows
    Používáš SUSE, anebo ABC Linux, Knoppix či Danix?

Jinak hledáš program wine.
    13.3.2005 20:52 Dejvas
    Používám, Suse 9.2

Ale spíš bych měl ten dotaz trošku předělat.. jedná se mi o tohle... chtěl bych pod linuxem sprovoznit DVB satelitní kartu Skystar 2 + potřebuji sprovoznit nějaký program abych se mohl koukatna ty satelitní programy např.. PRogDVB myslíte , že je to možné nějak to dat do kupy.

Děkuji. David
    13.3.2005 21:06 zabza | skóre: 52 | blog: Nad_sklenkou_cerveneho
    No a s vyhledáváním máte nějaký problém? Jakto že mě to vždycky funguje?

http://www.abclinuxu.cz/hardware/show/77216
    13.3.2005 22:11 Dejvas
    Při instalaci susečka se mi karta DVB nainstalovala správně, ale teď nevím jak ji mám dát do kupy.
    13.3.2005 10:30 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Programy pro Windows v Linuxu nefungují. Jedná se o jiný operační systém, a proto je lepší si zvyknout používat programy určené pro Linux.

Sice lze pomocí různých více či méně náročných postupů (např. díky zmiňovanému programu wine) docílit toho, aby některé windowsovské programy v Linuxu běžely, ale to je pouze krajní řešení.
    27.4.2008 18:03 nick519
    Boužel je to zatim tak, že většina programů je psána pro windows, proto bude zřejmé, že většina přestupujících uživatelů bude potřebovat několik aplikací spouštět i pod linuxem. Rozhodně by neuškodil trochu kladnější přístup. Mě by například zajímalo, jestli náhodou nejdou windowsovské programy nějak převést na linuxové (opravdu by mě zajímalo jestli by to nešlo - ovšem nějak zvlášť se v rozdílech programování pro windows a pro linux nevyznám - je to prostě takovej nápad) nebo jestli je potřeba je spouštět ve virtuálním systému.
    27.4.2008 20:14 vlastagf | skóre: 11
    an corp
    28.4.2008 11:09 milda
    a na datum jses dival?

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.