abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 764 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: poskodeny FS na HDD, ako ho obnovit ?

    10.11.2011 20:50 Pascal
    poskodeny FS na HDD, ako ho obnovit ?
    Přečteno: 1335×
    Dobry den, riesim zavazny problem, prejdem teda rovno k veci.

    Mam notebook Acer(Aspire 5820TG), mam na nom dualboot Linux Mint 11 a Win 7. Na Win pouzivam SW Acronis Disc Director 11. Pouzil som ho uz mnoho krat bez najmensieho problemu. Pred par dnami som ho pouzil na zmenu velkosti particii(zvazkov). Po resizovani tichto partici (kokretne som ubral z EXT zvazku linuxu a pridal som do NTFS zvazku D:/), si aplikacia vyziadala restart, po restarte som vsak nenabootoval, ani linux ani windows,vlastne ani ziadny bootloader. Pokusil som sa o obnovu bootloadera GRUB, takisto o obnovu bootloadera MBR pomocou nastroju Super Grub Disc bez vyledku. Tato vec ma velmi zarazila, kedze spominany program som pouzil uz vela-krat. Spustil som teda live CD Linuxu, aby som pouzil GParted, aby som sa dozvedel co sa to deje s mojim diskom. Gparted mi ukazal ze cely HDD 750 gb je neallocated, nikde ziadne logicke zvazky ani nic, proste ako keby som cely disk sformatoval. Pevne verim ze tie data na tom disku ostali a je mozme ich obnovit, ze je poskodena nejako MFT, proste tabulka oddielov alebo take nieco, a je mozne to vratit do povodneho stavu bez potreby obnovy dat.

    Hned som sa teda rovno pustil do obnovy dat na druhom Pc velmi nedockavo :) (napojil som vytiahnuty HDD cez redukciu SATA na USB) pomocou nastroja GetDataBack pod Win 7 (mimochodom vie obnovit iba data na NTFS part.), ktory vsak nasiel pekne stromovu strukturu dat ako boli ulozene napriklad na zvazku D:/ ale pri ich samotnej obnove kokretne jedneho adresaru neobnovil zdaleka cely adresar a mnohe subory boli poskodene. resp. nedali sa otvorit a niektore boli zkopirovane viac-krat pod tym istym nazvom.

    Skusil som par dalsich nastrojov pod Win, ale bezuspesne. Kamarat ma potom upozornil ze ci som normalny a takto riskujem pouzivanim automatickych nastrojov, ze najskor si mam pekne zalohovat obraz disku a az potom skusat samotnu obnovu a dalsie veci. Dajme tomu ze obraz mam spraveny (viem priblizne ako na to, len som sa ktomu este nedostal, pretoze mi este nedosiel 2TB externy disk),tak ako dalej postupovat ? Nepotrebujem samotnu obnovu celeho FS alebo nejakym sposobom nasilu dostat HDD do povodneho stavu (ak sa to bude dat budem len rad, len neviem ci je to mozne :)). Verte googloval som toho dost, nasiel som toho dost, ale nic take kde by som mal istotu, predsa len riskujem ze stratim tie data, kazdym neuspesnym pokusom o ich obnovu a to nechcem. proste chcel by som pomoc odbornikov a to viem ze tu su :) Najdolezitejsie su pre mna data na NTFS particiach, z EXT som mal vsetko zalahovane na externaci..

    Dakujem velmi pekne za pomoc.. :) s pozdravom

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    pepe_ avatar 10.11.2011 21:07 pepe_ | skóre: 48
    Rozbalit Rozbalit vše Re: poskodeny FS na HDD, ako ho obnovit ?

    Nemas pouzivat smejd.

    Na co je v liveCD linuxu nastroj gparted ?

    10.11.2011 21:42 Pascal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: poskodeny FS na HDD, ako ho obnovit ?
    Dakujem za radu, su tu ochotni ludia :)
    10.11.2011 22:05 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: poskodeny FS na HDD, ako ho obnovit ?
    To chceš říci, že jsi z otevřeného filesystému na win 7 ses pokusil mu pod nohama změnit velikost vlastního otevřeného systémového oddílu??? A to vše za situace, kdy bootuješ přes GRUB??
    10.11.2011 22:42 Pascal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: poskodeny FS na HDD, ako ho obnovit ?
    uz viem ze to bola asi blbost, kazdy sa uci na vlastnych chybach, ja som chcel len poradit ako riesit moj problem, nie riesit ze som si ho spravil sam, a este ktomu ako blbec, to ja viem :)
    10.11.2011 23:50 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: poskodeny FS na HDD, ako ho obnovit ?
    Jistě, ale je také dobré si uvědomit, co se stalo, a jaké procesy byly v běhu.

    Neexistuje možnost, jak konzistentně změnit cokoliv na oddílu při běhu systému. Linuxový manager to vezme naprosto strikně, pokud je oddíl otevřený (a nebo nekonzistentní) ani se jej nedotkne. Jediný způsob jak takové zmeny dělám je z bootů z CD. Windowsí managery (acronis, partition magic) provedou to, že sestaví job, který se má provést po restartu, a zasáhnou do bootovací sekvence, uloží bootloader a nastaví si svůj speciální bootloader, a provedou reboot. S tím, že po svém startu a provedení akcí na zavřených filesystémech vrátí bootloader a rebootnou ještě jednou. Ta operace je nesmírně citlivá na to, aby manager rozuměl všem prvkům ve hře. Odhaduji, že manager zasáhl do MBR, kde byl odkaz na grub, s tím že očekával, že je to odkaz na windowsí loader, a stejně tak zasáhl do windouwsí bootovací sekvence. Pak je nekonzistence na více místech a žádná jednotlivá akce, jako windowsí oprava mbr, není schopna konzistenci obnovit.

    Díky tomu, že automatický nástroj selhal, tak je porušená i vnitřní struktura NTFS oddílu, a je to na ruční opravu. Tedy mít nástroj, který vám zobrazí veškeré i smazané položky v adresáři a jste schopen vidět na které clustery položky směřují a jak mají clustery za sebou navázané. Nebo hledat ještě jiný nastroj. třeba zkusit, jestli něco nedokáže Hirens boot CD. Asi před 20 lety jsem dělal obnovu kolegovi, který si smáznul partition table, tehdy ještě vše s FAT tabulkami, a byla to práce na několik dnů.
    11.11.2011 00:14 Pascal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: poskodeny FS na HDD, ako ho obnovit ?
    No kazdopadne pouzival som Acronis uz par rokov, takze som to absolutne necakal, ze moze taketo nieco nastat. Tiez si myslim ze je tam nejaky sposobom pozmeneny MBR. To ze je to na rucnu opravu som si uvedomil hned potom ako ako zlyhavaju automaticke nastroje.
    11.11.2011 00:46 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: poskodeny FS na HDD, ako ho obnovit ?
    v roce 2007 použil kamarád PArtition Magic na operaci s Vistami a také jsme to obnovovali asi 4 hodiny. PM byl starší a nerozpoznal jiné dělení na partišny, které začala používat Vista. Těch příčin může být mnoho a samozřejmě problém je v tom, když se takový nástroj používá přiliž rutině, opatrnost a snaha minimalizovat možná rizika jde stranou.
    10.11.2011 23:48 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: poskodeny FS na HDD, ako ho obnovit ?
    Ta jednoduzsi cesta je disk naformatovat a zacit znova..

    NN
    11.11.2011 00:15 Pascal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: poskodeny FS na HDD, ako ho obnovit ?
    ano ano, uvedomujem si to :) .. len predsa len niektore veci, som mal dost dolezite.
    pepe_ avatar 11.11.2011 07:22 pepe_ | skóre: 48
    Rozbalit Rozbalit vše Re: poskodeny FS na HDD, ako ho obnovit ?

    nástroj testdisk v linuxu (nějaké liveCD ho mít bude) , pak další HDD kam data obnovovat a některé soubory určitě zachráníš.

    nebo pro wokna : R - Studio , GetDataBack , Recuve , Ontrack EasyRecovery

    pro ty wokna ale budeš muset dát ten tvůj hdd do jiného pc nebo do tvého na jiný hdd nainstalovat systém a ty softy a pak obnovovat.

    stejně raději smaž rozdělení disku , udělej nové , nainstaluj si nové wokna a linux a příště měň partition z liveCD a data měj předem zálohované protože výpadek proudu a jsi na tom znova.

    11.11.2011 22:42 Pascal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: poskodeny FS na HDD, ako ho obnovit ?
    joo TestDisk skusim, uvidim ci nieco stym spravim. pod woknami som skusal GetDataBack a tie data boli pozmene, niektore subory posdkodene, takze to zrejme nie je ta cesta ..
    Řešení 1× (Pascal (tazatel))
    12.11.2011 11:50 Pascal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: poskodeny FS na HDD, ako ho obnovit ?
    takze TESTDISK did the trick, kto bude mat niekedy podobny problem, odporucam .. problem SOLVED ;)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.