abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 695 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Linux Workstation: Supermicro X9SAE-V vs. HP Z220/Z420 vs. Industrial MB

    30.10.2012 12:53 qwert
    Linux Workstation: Supermicro X9SAE-V vs. HP Z220/Z420 vs. Industrial MB
    Přečteno: 1047×
    V poslední době zjišťuju, že nejsem spokojen s klasickou nabídkou "spotřebního PC hardware" - hlavně základní desky - z dílny ASUS, MSI, Gigabyte, ASrock a podobných výrobců. Bohužel v tomto segmentu hraje hlavní roli design, nikoli užitná hodnota a tak se všichni přehánějí kod bude mít víc cool černé PCB, drsnější chladič ve tvaru nábojů, zbraní a podobných k0k0tin, dementnější implementaci UEFI, které místo profesionálního UI vypadají spíše jako rozhraní pro uživatele úrovně diváka teletubbies. Krom Gigabyte si nikdo neobtěžuje uvést v manuálu ani blokové schéma zapojení, takže člověk do poslední chvíle netuší kudy kam co bylo zapojeno (viz PCIe můstky PLX, sdílení Bus ID apod). Věčně rozesraté implementace UEFI/BIOSů mají za následek, že základní funkce platformy občas nefungují a výrobce se ani nesnaží to spravit (pokud se to nepojevuje ve Windows, nebo Windows tuto funkci ani nepodporují. Největší žumpa je v tomto ASUS, který vlastním zákazníkům tvrdí do Xychtu, že Z77 nepodporuje Vt-d (přestože Vt-d běhá i na deskách samotného Intelu), a když už vydá enterprise produkt na serverovém C216 nebo X79 chipsetu, dopadne to úplně stejně -rozbitá DMAR tabulka (nefunkční Vt-d), absence podpory Intel AMT apod. C216 chipset kupodivu vyjma té parodia od ASUSu nikdo další nepoužívá ani pro stavbu hyper-mega-husto-krutopřísné herní desky, přestože se tato možnost takt trochu nabízí....

    Rozhodl jsem se, že touhle cestou už u své nové Workstation nepůjdu. Nevidím důvod kupovat Core i7, když za stejnou cenu je tu Xeon s +4 PCIe linkami (LGA1155) a C216 s podporou AMT (případně Q77 v levném segmentu). Na trhu je celá řada výrobců Industrial motherboardů: ADVANTECH, BCM, AXIOMTEK, na trhu s PC kdysi slavné DFI, ARBOR, PROTECH SYSTEMS, a mnoho dalších... Většina z těchto kousků se ale u nás nedá jednoduše sehnat, navíc má na můj vkus nadbytek nepotřebných PCI slotů.

    Nejjednodušší cestou se tak zdá být deska Supermicro X9SAE-V (lze nakoupit v ČR) + Xeon 1245v2 nebo hotový Workstation od HP Z220 Xeon LGA1155 nebo HP Z420 (Xeon LGA2011). Vypadá to, že při návrhu hotových workstation výrobce přemýšlel (Family attract Loop).

    Uvítám jakékoli připomínky a rady.

    Odpovědi

    30.10.2012 14:54 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux Workstation: Supermicro X9SAE-V vs. HP Z220/Z420 vs. Industrial MB
    Ja myslim, ze radit ani nepotrebujes..
    30.10.2012 15:05 qwert
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux Workstation: Supermicro X9SAE-V vs. HP Z220/Z420 vs. Industrial MB
    potřebuju. Třeba je tu někdo, kdo už nějaký Industrial motherboard výhodně nakoupil, Třeba tu někdo má zkušenosti s hotovou Workstation od HP či jiného výrobce - sice je tam NBD on site záruka, ale zase si člověk nevymění např. zdroj za standardní ATX (co když u zdroje chybí nějaké později potřebné napájecí kabely?). Třeba tu někdo vlastní něco zajímavého od TYAN či Supermicro. Ocením jakékoli poznatky či připomínky ohledně výhod či nevýhod jednotlivých řešení. Reálné zkušenosti nemám s žádným z těchto produktů (vyjma povrchních s HP stanicemi)
    30.10.2012 15:43 ondro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux Workstation: Supermicro X9SAE-V vs. HP Z220/Z420 vs. Industrial MB
    U toho HP by som si overil tu podporu vt-d (vt-x). Videl som u zakaznika PC z nizsej rady HP, kde nemohol virtualizovat, lebo mu hlasil, ze nema zapnute vt-x. CPU ho urcite podporovalo (mal intel Ci5) ale v BIOSe nemal ziadnu moznost zapnut-vypnut danu funkcionalitu.

    Ak si v tomto smere zrucny, tak osobne by som odporucal postavit si vlastny PC. Prave kvoli vyhnutiu sa neskorsiemu nakupu znackovych (nestandartnych) komponentov. Mas to cele pod kontrolou a nikto ta nebude umelo obmedzovat pri upgrade alebo vymene komponetov.

    Osobne skusenosti s znackami SuperMicro alebo Tyan nemam, no nebal by som sa ich. Ak planujes pouzit XEON a ECC pmete, tak by som isiel do Supermicro. Ak nie, tak by som odporucal nejaku dosku od Intelu s chipsetom Q77 (DQ77MK).
    30.10.2012 16:44 Nereknu | skóre: 23 | Neřeknu:)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux Workstation: Supermicro X9SAE-V vs. HP Z220/Z420 vs. Industrial MB
    v praci mam z400 a problemy nejsou. je ale pravda, ze linux man ve win7 jen virtualizovane :)
    1.11.2012 12:43 Michys
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux Workstation: Supermicro X9SAE-V vs. HP Z220/Z420 vs. Industrial MB
    Pokud bys chtěl pomoct a popřípadě nějakou cenovou nabídku konkrétního řešení od Supermicro, tak mě kontaktuj a můžeme se na něčem domluvit.

    michal.ulrych@anafra.cz, smicro.cz
    11.1.2014 18:12 tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux Workstation: Supermicro X9SAE-V vs. HP Z220/Z420 vs. Industrial MB
    Ahoj,

    jak by jsi tento problem resil dnes? Snazim se poskladat novej pocitac a nemuzu najit moc relevatnich veci:-)

    Viz moje nove zalozene vlakno, vychazejici z tveho

    https://www.abclinuxu.cz/poradna/hardware/show/386667

    Dikes
    1.2.2014 10:41 qwert
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux Workstation: Supermicro X9SAE-V vs. HP Z220/Z420 vs. Industrial MB
    Pro zaneprázdněnost a znechucenost tím co je na trhu jsem řešení odložil na neurčito. :-D

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.