abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Spotřeba moderního desktopu

    4.11.2014 14:00 Mr. Smith
    Spotřeba moderního desktopu
    Přečteno: 415×
    Plánuji pořídit si (poskládat) stolní počítač, což jsem zatím nikdy nedělal (teď mám 17" notebook). Zajímala by mě spotřeba. Chci poměrně výkonný stroj, aby se na tom daly hrát i nové hry, takže CPU nějaký lepší Intel i5 (možná i i7), samostatná grafika (nVidia, ATI/AMD mi nesmí do baráku), SSD na systém a nějaký WD Green na /home. Kolik to bude žrát při plném zápřahu ve hře je mi celkem jedno, ale spíš by mě zajímalo kolik taková sestava může žrát v "klidu" (brouzdání po internetu, Office,...)? Protože ta číslovka "600 W" na zdroji vypadá celkem děsivě. Je případně možné u desktopu nějak přepínat mezi samostatnou GPU a GPU integrovanou v procesoru (a tu samostatnou mezi tím nechat vypnutou)?

    Odpovědi

    Heron avatar 4.11.2014 14:19 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spotřeba moderního desktopu
    Číslovka na zdroji znamená pouze tolik, kolik zdroj zvládne trvale dodávat. Krátkodobě i o 50% víc. Toto číslo nemá nic společného s aktuálním příkonem.

    600W zdroj na tuto konfiguraci je totální přeháňka. Nejsou zde uvedené konkrétní komponenty, ale špičkový příkon nejspíš nepřesáhne 350W.

    Příkon na takovou normální práci by se mohl pohybovat do 60W.

    Přepínat GK netřeba, GK na idle (což představuje práci na desktopu, 2D režim apod.) karty spotřebují něco kolem 10W.

    CPU na idle (alespoň AMD) také do 10W.

    Ještě co se týče toho zdroje, největší účinnosti se dosahuje mezi 25-75% jejich maximálního výkonu. Proto není dobré kupovat výkonné zdroje, které běží na 5%. Nic se jim nestane, ale účinnost není z nejvyšších.

    Takže pro max. 350W sestavu je ideální 400W zdroj.
    4.11.2014 15:54 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spotřeba moderního desktopu
    Krátkodobě i o 50% víc... no, na to bych fakt nesázel, to by musel být jeden z těch poměrně drahých kvalitnějších. 350W zdroj bych nebral, pokud bude dedikovaná karta (už jen proto, že bude třeba PCIE konektor a většinou to stejně nebude mít moc velký maximální proud na 12V). Je lepší tam nějakou rezervu mít, a ony ty součástky údajně časem trochu stárnou, čímž se bezpečná kapacita trochu snižuje. 350W zdroj bych dával do sestav s integrovanou grafikou (nebo 250-300..., ale ony ty nižší kapacity skoro ani nejsou).

    Ale (dobrý, ne no-name nebo no-name, ale s jakože "brand" nálepkou) 500W zdroj by měl být OK i na ~200W dedikované grafiky. Je třeba jinak koukat na to, aby byla silná 12V větev, ono je důležitější, kolik to na ní dá ampérů, než kolik W je napsáno na nálepce (což je jak známo nadhodnocené číslo u těch šmejdových zdrojů).

    Jinak pozor, jestli budete chtít taktovat. Tím se spotřeba zvyšuje a stává se to takové choulostivější, takže tam bych asi i tu 600W možná bral.

    Pro spotřebu celého PC se můžete podívat třeba na tenhle test: http://www.cnews.cz/recenze/haswell-refresh-v-akci-core-i7-4790k-i5-4460-pentium-g3258-v-testu/strana/0/12

    Ukazuje to, že na platformě LGA 1150 s dedikovanou grafikou (GTX 680, ale nataktovaná) těch 60 W v idle celkem odpovídá. Ten WD Green zvedne spotřebu tak o 5 - 8 W, ale to zase může vykompenzovat, pokud koupíte méně žravou desku (nepříliš načančanou a ne určenou k OC). Jinak v tom testu mají 800W zdroj, to by asi mohlo spotřebu trochu zhoršit, ale často je to u těchhle svářeček jen překvapivě malé zhoršení.
    4.11.2014 15:58 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spotřeba moderního desktopu
    Jinak asi mělo být řečeno, jaká grafika to bude, protože ty spotřeby se dost liší. GTX 750 (ta má TDP do 75 W a většinou ani nemá přídavné napájení). GTX 970 (150-175 W tuším)? GTX 780 (225 W)?

    To pak samozřejmě požadavky na zdroj mění (už jen kvůli tomu, aby měl ty správné kabely pro externí napájení grafiky, hehe).
    Heron avatar 4.11.2014 16:50 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spotřeba moderního desktopu

    S těmi zdroji je to takové binární. Buď je to šmejd co sotva přežije udávanou wattáž (některé ani tu nepřežijí), nebo je to kvalitka, co s klidem na tranzistorech přečká i 150% přetížení. Nic mezi tím, zdá se, neexistuje.

    A vůbec nepomůže kupovat šmejd ale o 200W víc. Protože ten šmejd neprojde na jiné parametry. Takže to potom nemusí být ze "záhadných" důvodů stabilní.

    Takže nakonec zbude jen to, co označujete jako "poměrně drahé". (Ono to poměrně drahé není, protože takový zdroj vám bezproblémů přežije několik sestav.) Sám používám 6 let staré zdroje, které měním spíše jen z důvodu lepších účinností a s tím souvisejícím nižším hlukem. Ty staré zdroje jdou potom po kontrole kondenzátorů do jiných sestav pro jednu místní neziskovku.

    Za sebe doporučuju Seasonic, a vůbec se podívat na torturu zdrojů na Díítu. Články a testy od autora Behemot.

    4.11.2014 17:58 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spotřeba moderního desktopu
    Ta udávaná watáž totiž předpokládá to, že vytížíte nejen 12V,ay le část zátěže půjde přes 3,3 a 5 V, což se dnes spíš neděje.

    No a u řady zdrojů je to tak, že ten udávaný výkon je pro krátkodobá zatížení, ale stabilně dají míň (je to napsaná). Třeba moje OEM FSP je 350W model, ale je to právě "350 W peak" a jinak je to stavěné na 300 W.

    PS, ad těch 6 let. Já používal 350W zdroj ze skříně Eurocase 9 let (koupeno 2004) a co v něm odešlo, byl větrák (začínal rachtat), ne zdroj samotný :) Ono asi není třeba kupovat vyloženě drahé zdroje, jako spíš nějaký rozumný střed (což dneska ale asi Eurocase nebude, hehe). A potom, když se to nevymačkává nadoraz, tak by to mělo vydržet.

    Behemot působí osobnostně jako s prominutím exot (což by ještě nevadilo). Slyšel jsem z určitých kruhů i odborné stížnosti (sám vůbec elektrikář nejsem, tak nemůžu posoudit, o jak závažnou neznalost/omyl se jednalo, už se mi to taky nechce dohledávat, tuším to měly být nějaké lapsy v době, kdy působil/diskutoval na ExtraHardware), ale ty recenze by asi měly být v pořádku.
    4.11.2014 18:00 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spotřeba moderního desktopu
    Ty jo, nějak jsem nedával bacha když jsem to psal... Oprava, kdyby to někomu dělalo problém číst:

    *Ta udávaná watáž totiž předpokládá to, že vytížíte nejen 12V, ale že část zátěže půjde přes 3,3 a 5 V, což se dnes spíš neděje.

    *No a u řady zdrojů je to tak, že ten udávaný výkon je pro krátkodobá zatížení, ale stabilně dají míň (je to napsané na té nálepce z boku). Třeba moje OEM FSP je 350W model, ale je to právě "350 W peak" a jinak je to stavěné na 300 W.
    Heron avatar 4.11.2014 18:18 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spotřeba moderního desktopu
    Behemot působí osobnostně jako s prominutím exot

    Mě to nevadí. Naopak mám rád, když je novinář (teď jsem Pavla pěkně urazil :-D) svůj, dokáže si udělat svůj vlastní názor a jít i proti proudu. Proto mám DIIT rád, protože je to AFAIK poslední český web, kde se jen nepapouškují tiskové zprávy, ale také sami něco dělají.

    PS, ad těch 6 let. Já používal 350W zdroj ze skříně Eurocase 9 let (koupeno 2004) a co v něm odešlo, byl větrák (začínal rachtat), ne zdroj samotný :) Ono asi není třeba kupovat vyloženě drahé zdroje, jako spíš nějaký rozumný střed (což dneska ale asi Eurocase nebude, hehe). A potom, když se to nevymačkává nadoraz, tak by to mělo vydržet.

    Mám někde plně funkční stroj 12 let starý. Athlon XP. Včetně původního zdroje. Mám nutkání ho z nostalgie zprovoznit na nějakém moderním distru. Ale nevím co potom s tím :-D.

    Slyšel jsem z určitých kruhů i odborné stížnosti (sám vůbec elektrikář nejsem, tak nemůžu posoudit, o jak závažnou neznalost/omyl se jednalo, už se mi to taky nechce dohledávat, tuším to měly být nějaké lapsy v době, kdy působil/diskutoval na ExtraHardware), ale ty recenze by asi měly být v pořádku.

    Já elektrotechnické vzdělání mám (středoškolské, vysokoškolské je z jiné oblasti) a nevidím na Pavlových výstupech nic ke stížnostem. Samozřejmě, žádný učený z nebe nespadl a každý může mít špatný den.

    Já mám jeho recenze rád proto, jaký důraz klade na kvalitu součástek. Tohle je v Českém prostředí totální výjimka. Na zahraničních webech je to jiná káva (lidi kolem EEVBlog jako David a Mike nenechávají na šmejdech nitku suchou, v ČR se jen sníží hodnocení).

    4.11.2014 18:28 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spotřeba moderního desktopu
    Já nevím, mě přijde, že Diit papouškuje TZ asi tak stejně jako jiné weby (ale čtu ho taky, nic proti - z čeho taky jinak chcete IT zpravodajství dělat).

    Ale u něj já nevím. Vy tomu říkáte, že má vlastní názor a tak, mě fakt spíš přijde že je už mírně šáhlej, když začne mluvit o nějakých ne-IT záležitostech...

    Pravda ono na Diit se člověk setká s takovými těmi populárními perlami jako třeba označení EU jako "čtvrté říše" a tak podobně /v tomto ohledu jsem radši, když se IT web nepokouší o společenské a politické komentáře, protože takovýhle blbosti patří na Revue Fragmenty nebo Protiproud nebo takový psychoweby/. V takovým kontextu už pak asi fakt leckajej canc není nějak zvláštní.

    I když třeba v komentářích už to je jiná, v těch podle mě Behemot už někdy fakt trochu magoří.
    4.11.2014 16:34 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spotřeba moderního desktopu
    Normální AMD nebo AMD low něco? V desktopu mám FX-8120 a když jsem to tenkrát zkoušel měřákem, tak v idle režimu jsem na celé sestavě pořád byl někde na 130-160W...

    Nicméně, Intely co jsem slyšel, jsou v tomhle lepší, takže 60W v idle je asi celkem reálné...
    Heron avatar 4.11.2014 16:39 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spotřeba moderního desktopu
    Normální AMD. Já mám FX-8350, měření spotřeby celé sestavy. (ještě se starým méně účinným zdrojem).

    S novým 80Plus Goldem jsem to neměřil, ale účinnost se zvýší o max. 10% tedy na 100W to udělá 10W. Chyba měření je 3W, takže asi přeměřovat netřeba.
    4.11.2014 18:06 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spotřeba moderního desktopu
    Mno, nevim, já tam měl 8120, GTX 660, 2 rotační diksy, 80+ Gold 550W zdroj a pravda, trochu víc větráků, ale ty 60W pořád neudělaj... takže mi buď zbývá to, že ten měřák měřil úplně na pendrek, nefungoval mi ani trochu power management nebo nevim :)
    4.11.2014 18:06 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spotřeba moderního desktopu
    To bude dost záležet na desce. Správně by i to FX-8150 mělo mít v idle spotřebu víceméně v jednotkách W. Ale hodně desek, zejména asi těch různých červeno-černých (takové ty různé řady "Gayming") je prostě divnejch. Nevím, jestli to u nich žere čispet, napájení, nebo přídavné příslušenství - nebo to spíš bude tím, že prostě to CPU špatně přepínají do úsporných režimů a nechávají ho žrát elektřinu naprázdno - ale tu spotřebu zhoršují o desítky W.

    Tady v tomhle testu je idle spotřeba sestavy s FX-8120 a FX-8350 /někde v jiné kapitole by měla být popsána i použitá deska/GPU/: http://www.cnews.cz/recenze/fx-8350-vishera-vrati-osm-jader-piledriveru-na-4-ghz-amd-do-hry/strana/0/12

    Na 12V větvi, z které se napájí, ta CPU žerou jednotky Wattů...

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.