abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: USB IR blaster

    12.8.2015 20:59 Georgius
    USB IR blaster
    Přečteno: 1075×
    Zdravím, potřeboval bych USB IR blaster fungující rozumně pod Linuxem (t.j. vysílat IR signály klimatizaci), chodící pod debianem na ARMu. Našel jsem různé blastery, ale všechny jsou mimo EU a s poštovným nad 22 USD (nejde mi o peníze ale o opruz s celníky). Nemáte tip, kde něco takového koupit (klidně mírně dráž) v ČR ?

    díky Georgius

    Odpovědi

    13.8.2015 09:18 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB IR blaster
    Tiez som hladal - myslel som, ze na eBay bude nieco lacne z Ciny. Ale nenasiel som nic... Chcel som to k Raspberry na zapinanie/vypinanie TV.
    13.8.2015 10:17 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB IR blaster
    Hrál jsem si s IR repeaterem (přijímač a následný vysílač) od Hamy. Měl špatný přijímač (pomalou verzi), běžel na jiné frekvenci.

    Nakonec jsem to předělal a není to žádná věda, pár součástek. Zjisti si, na jaké frekvenci běží stávající vysílač (obvykle 35 - 38kHz). Nalaď 555ku na tuto frekvenci, IR diodu přes spínací transistor a resetem 555 ji klíčuj z GPIO toho armu. Zapojení je na googlu mraky, např. http://www.robotroom.com/Infrared555.html
    13.8.2015 13:36 Georgius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB IR blaster
    Hmm, plánuju to na tohle: http://www.eta-elektro.cz/dalkovy-ovladac-pro-klimatizace-etax577-2091.html ale ještě to není nainstalované, ale nikde jsem nenašel žádné specifikace. Ten ovladač toho umí docela dost a imho komunikuje obousměrně (to by naznačovala i jeho absurdní cena). Existuje něco jako "IR osciloskop" ? Nebo si to člověk musí postavit sám ... ?
    13.8.2015 13:56 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB IR blaster
    Ovladanie klimatizacii nie je obojsmerne. Ale na rozdiel od napr. televizora ma ovladac stav, ktory sa zobrazuje na displeji. Tento stav sa pri kazdej zmene vysiela pravdepodobne cely. Vyskusaj si to - mimo dosahu zmen nejake parametre a potom v dosahu zmen nejaky dalsi a sleduj reakciu klimy.
    13.8.2015 14:03 Georgius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB IR blaster
    Aha, díky za info, to by bylo jednodušší řešení. Jinak jsem se s těmi klimatizátory ještě bavil a nabídli mi vedle té ETY i "MIDEA Mission", která je ale o polovic dražší a ovládá se nějakou aplikací pro android a přes web - což zní jako klasická aplikace přes server třetí strany ... takže si to asi raději sbastlím sám. Nebo má někdo jiné zkušenosti ?
    13.8.2015 18:12 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB IR blaster
    ETA nekupuj, kto vie aky smejd to je. Klimu jedine znackovu (Daikin, Midea) - nekupujes to na rok ani na dva. A nizsi model, bez tych webovuch nezmyslov.
    14.8.2015 10:03 Georgius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB IR blaster
    Nevím, ETU mi doporučil náš chlaďař v práci - přijde mi, že česká firma by mohla naopak mít dlouhodobější podporu a servis ... ale dát deset kolíků za nějaký cloudově-webový-telefonní nesmysl je asi pitomost.
    14.8.2015 10:49 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB IR blaster
    ETA uz roky nic nevyraba, su to nejake cinske smejdy.

    Zvol nejaku inu dodavatelsku firmu, ktora vie dodat kvalitne znacky aj bez webovych nezmyslov.
    14.8.2015 12:57 Georgius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB IR blaster
    Už je to trochu OT, ale nabízená ETA je 1577 a MIDEA Mission - MSMBBU- 09HRFN . Cenový rozdíl mezi klimatizacemi je cca 4300 Kč. Wifi modul to prodraží o dalších 3700 Kč (obojí bez DPH. Vidím, že tomu rozumí[š/te], ale na webu midey jsem našel jako alternativu jen MSOH-27 která bude asi dražší (?). A fakt je ta ETA špatná ?
    18.8.2015 19:42 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB IR blaster
    To záleží. Já jsem koupil Daikin, protože to je tiché a má invertor, takže to na mě nefuní příšerně studený vzduch, když to jede. Ale zase když koupíte ETu, tak to bude za pár šupů, a jestli to za čtyři pět let umře, tak za ten rozdíl v tu dobu koupíte něco výrazně lepšího.
    Heron avatar 31.8.2015 14:52 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB IR blaster
    ETA není česká firma (možná jen sídlem). Také jsem si to myslel, koupil jsem výrobek, chtěl k němu dokoupit příslušenství, k mému překvapení není skladem, jen na objednání, tak jsem čekal 3 měsíce na dodávku lodí s Číny.

    Vůbec je to dneska hrozně "pružné". Před 14 dny v těch parnech lidi vykoupili sklady klimatizací, a prej další naskladnění bude zase na jaře. (Jeden by čekal, že výrobci budou pružně reagovat na poptávku a vono ne.)
    18.8.2015 14:55 pc2005
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB IR blaster
    Jestli to je klasický CIR (okolo 38kHz nosná + nějaká modulace jako RC5 - tedy jako dálkový ovládání TV), tak ti stačí pro vysílání jedno GPIO odpor tranzistor a infraLED (nebo vše v integrovaném transmiteru) za cenu řádově v korunách. Přijímač je složitější, protože má obvykle zesilovač a demodulaci.
    18.8.2015 15:18 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB IR blaster
    Prijimac sa zoberie z vraku televizora (alebo kupi novy) a pripoji sa do line-in na zvukovke. LIRC to podporuje.
    19.8.2015 15:14 mluno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB IR blaster
    Přijímač IR se kupuje hotový za cenu 15-50 korun (něco jako SFH506-xx nebo TSOP312xx kde xx je modulační frekvence - 36 nebo 38 kHz funguje snad pro všechno kromě staré Tesly Color 110 a podobných úletů), momentálně za 23 Kč. Na výstupu už je přímo demodulovaný modulační signál. Za tu cenu nemá smysl pokoušet se něco podobného bastlit, to spíš stojí za pokus vybrakovat to z nějakého kusu vyřazené elektroniky (třínohý šváb pod červeným nebo šedým sklíčkem se hledá dobře, jen je dobré se před vyletováním podívat, kde má napájení a kde zem).
    Vysílání jsem kdysi vyřešil (v jiné konstrukci) s použitím časovače v AVR. Časovač jsem nastavil tak, aby toggloval s výstupem frekvencí 76 kHz (tj. 2x38 kHz) a softwerově spínám a vypínám ten výstup (tj. pokud se má vysílat, přepínám výstup do režimu toggle (po přetečení), pokud se nemá vysílat, přepínám ho do režimu vynulovat při přetečení). Už je to delší dobu, tak si nepamatuju tolik podrobnosti, ale myslim, že běžel se zkráceným cyklem a přetečení nastávalo při nižší hodnotě (je to pravděpodobné, protože při frekvenci AVR 8 MHz mi vychází dělící poměr 105 a ne 256), ale to jsou už detaily. Můžu někde ten program vykopat.
    Pokud jde o připojení na USB, tam bych to vyřešil nějaký levným převodníkem na sériovou linku (cena do 100 korun včetně poštovného a je to jednodušší než se patlat s "normálním" sériovým portem a jeho plus a mínus devítivoltovými logickými úrovněmi).
    28.8.2015 22:45 Skokan | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB IR blaster
    Ahoj, obvody TSOP mají v GM. Je to 3 vývodová součástka. Napájení dva piny a na třetím pulsy z IR ovladače. Obvod TSOP má myslím filtr, takže nosný kmitočet těch 36 nebo 38 kHz tam už asi není.

    Jinak postavit LIRC přijímač v té nejjednodušší podobě s využitím USB převodníku na RS232 nelze. Důvodem je způsob jak pracuje protokol USB. Zjednodušeně řečeno není možné přenášet tak rychle pulsy z IR čidla. Nechci balamutit, ale každé USB zařízení dostane přidělenou linku pro přenos dat pouze na určitou dobu. Navíc pro USB1 může to samé zařízení může být opět osloveno až za 1 ms. Z toho vychází frekvence v ideálním případě 1 kHz.

    Jinak ovladač pro LIRC pro sériový port vyžaduje výhradní přístup k sériovému portu založeném na čipu 8250. Předpokládám, že důvodem je využívání přerušení pro rychlou reakci na příchozí pulsy.

    Jinak jako zajímavá možnost, na kterou jsem narazil je použití čipu FT232 - převodník USB <-> RS232, který může pracovat ve speciálním režimu "bitbang mode". Čip je hodně používaný, ale vlastní zkušenost s ním nemám. Bohužel je docela drahý a pouze ve verzi SMD. Nicméně mám nějaké tušení, že obvod má vnitřní EEPROM, která se musí vhodně nastavit.

    Odkazy:
    1. USB protokol
    2. Přijímač LIRC
    3. Lirc přijíma s FT232
    1.9.2015 10:51 crown
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB IR blaster
    nebo Arduino micro s chipem ATmega32u4 + IR prijimac + IR dioda.

    Ja jsem to jeden cas pouzival jako prijimac dalkoveho ovladani. Chip ATmega32u4 umi emulovat klavesnici nebo mys. Jde si tak krasne nastavit signal z dalkoveho ovladani a na zaklade toho zmacknout klavesu.

    Cena reseni 60 Kc (Arduino micro) + 30 kc (IR prijimac + maly dalkac)
    1.9.2015 19:42 Skokan | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB IR blaster
    Opravdu pouze 60 Kč za Arduino Micro ? Napiš, kde ho za tu cenu mají. Na českých e-shopech jsem je viděl kolem 500,- Kč. Zde na www.dx.com jsem ho našel za 164,- Kč a to ještě nevím co budou chtít za poštovné.

    Ještě by mě zajímalo, pro Arduino existují nějaké knihovny pro vyhodnocování signálu z IR senzoru ?
    1.9.2015 21:28 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB IR blaster
    http://www.aliexpress.com/w/wholesale-arduino-pro-micro-atmega32u4.html?spm=2114.01020208.0.332.ql5DQJ&initiative_id=AS_20150901112606&site=glo&SortType=price_asc&shipCountry=cz&SearchText=arduino+pro+micro+atmega32u4&CatId=400103

    Nejlevnější USD 3.34 s dopravou. Zrovna před pár dny mi jich pár příšlo, fungují v pořádku, už posílají klávesy. Ale je to 76 Kč, trochu dražší :)
    2.9.2015 06:58 Skokan | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB IR blaster
    Tak možná si ho taky na hraní koupím. :-) Trochu jsem koukal do datasheetu, ten čip už má podporu USB přímo v sobě. Škoda jenom, že usb není vyvedeno ještě na klasické piny nebo alespoň jsem si nevšimnul. Já jsem si zatím hrál jenom s obvodem Atmega8A na nepájivém poli. Program jsem psal v čistém C s překladačem gcc bez Arduino knihoven.
    2.9.2015 08:32 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB IR blaster
    Není problém ten mikro USB konektor odletovat, ve finále to tak taky budeme dělat, potřebuji vytáhnout rovnou usb kabel.

    Jinak posílání kláves je s arduiními knihovnami úplně triviální, jeden či dva příkazy.
    2.9.2015 09:53 crown
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB IR blaster
    Dekuju za upresneni - Arduino Pro Micro je ta nejlevnejsi varianta.

    Pro praci s IR se muzete kouknout treba sem http://www.instructables.com/id/Arduino-Infrared-Remote-tutorial/ Knihovny jsou a prikladu jsou mraky.

    Dale jde k Arduinu pripojit treba eternet modul a preposilat signal na druhe arduino na druhe strane zemekoule, a tam ovladat televizi. (viz rozsveceni zarovky v Big Bang Theory)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.