abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 770 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Jakou grafickou kartu AMD nebo NVIDIA

    17.5.2016 08:46 cholerik
    Jakou grafickou kartu AMD nebo NVIDIA
    Přečteno: 1657×
    Sestavuju si novej pocitac a nevim pro jakeho vyrobce graf. kart se rozhodnout. Reakce pana Torvaldse smerem k nvidii me vcelku odrazuje od koupi. AMD zatim zadne negativni reakce a co jse hledal na forech tak AMD/ATI vcelu dobry. Nemam zadne extra pozadavky na vykon - pc mam na praci, ale i pracant obcas rad relax u CoD ;) S jakym vyrobcem mate lepsi zkusenosti? Pripadne pridejte jaky typ GK. Jinak ujizdim na CentOSu a Ubuntu ;) .

    Odpovědi

    Max avatar 17.5.2016 09:54 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jakou grafickou kartu AMD nebo NVIDIA
    Vzhledem k tomu, že jsi uvedl, že si občas zapaříš, tak by otázka spíš měla znít : "Je tu někdo, kdo dnes paří nové tituly na AMD grafice pod linuchem, potažmo wine?"
    Já si dřív na ati v tomto ohledu vylámal zuby, současný stav (jak dobře funguje s hrami + s těmi ve wine) neznám. Docela by mně zajímalo, zda je zde nějaký posun.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Heron avatar 17.5.2016 11:25 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jakou grafickou kartu AMD nebo NVIDIA
    Docela by mně zajímalo, zda je zde nějaký posun.
    Tak zrovna Metro Last Light jsem hrál a dohrál na linuxu hned jak to vyšlo, takže úplně nová AAA hra zcela bez problémů. DooM III kdysi dávno taky.

    Co není zcela bez problémů je to, že hromada her a třeba celý Steam je 32b. Z tohoto důvodu steam na linuxu nemám a mít nebudu, protože nevidím jediný důvod, proč bych měl mít v roce 2016 nainstalované 32b knihovny.

    Takže si vyzobávám nativní 64b hry (napadá mě třeba Prison Architect, tuším že i ten ETS je 64b apod.) nebo věci jako Minecraft, které prostě pustím na openjdk 64b a jedou (a ještě si můžu poladit jvm podle hw - přidat paměť, nastavit gc na multicore apod.).
    Heron avatar 17.5.2016 11:18 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jakou grafickou kartu AMD nebo NVIDIA
    Nehraju pod wine, hraju nativně (a to co přijde ze steamu - což asi občas je přebalené wine). Na AMD jsem v linuxu dohrál Metro Last Light, chvíli Euro Truck Simulator a hojně let minecraft (a hromada dalšího, někdy v dávné minulosti doom III, unreal tournament 2003 / 2004 apod.). Vše, co mělo běžet vždy běželo. GK AMD HD 7870 (už teda staršího data). Jinak benchmarky jako UNIGINE Heaver a Valley běží stejně rychle v linuxu a ve win, není v tom rozdíl (+- statistický šum).

    Ovladač je z Debianu (fglrx-driver - proprietální ovladač od AMD zabalený v Debianu), takže instalace klasicky pomocí balíčkovacího systému a tedy zcela bez práce. Na hraní používám Debian Stable (toho času Jeesie), protože pro jádra z testingu není fglrx dostupný. Ale tam by zase měl být amdgpu, což jsem nezkoušel.

    Takže za mě je AMD v pohodě.

    17.5.2016 12:08 cholerik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jakou grafickou kartu AMD nebo NVIDIA
    Super dekuji za doporuceni jeste nekdo dalsi? Zatim AMD +1
    17.5.2016 15:22 Ziktofel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jakou grafickou kartu AMD nebo NVIDIA
    AMD nebrat, jejich vykon je temer vzdy slabsi nez pod win. Pokud fakt nechces problemy, tak nvidii. navic nvidia ma dlouhou oficialni podporu (asi 10 let) a to pod linuxem delsi, nez u win. Jinak mrkni na phoronix na benchmarky, jak si ktera karta pod linuxem vede
    Václav 17.5.2016 15:53 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jakou grafickou kartu AMD nebo NVIDIA
    Nvidia ovladače také nejsou bez bugů, třeba v Plasma 5 je to docela vidět.

    Pokud bych chtěl OSS drivery, sáhnu rozhodně po Radeonu. Pro výkon asi zatím po Nvidii, ale to se dost může změnit s tím jak teď překopali ovladače. Včetně délky podpory.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Václav 17.5.2016 16:01 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jakou grafickou kartu AMD nebo NVIDIA
    S tím jak teď v AMD překopali ovladače mi uteklo.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    17.5.2016 13:55 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jakou grafickou kartu AMD nebo NVIDIA
    S AMD jsem měl vždy dost velké problémy ve třech oblastech:
    1. kompozice (efekty pracovní plochy) se neměla ráda se hrami a Alt+Tab dokázal shodit oboje, případně vytuhnout Xka
    2. nefungující uspávání, resp. probuzení, pokud při tom byla zapnutá hra nebo kompozice
    3. videa s HW akcelerací buď spadla či rovnou shazovala Xka, opět v kombinaci s kompozicí (YouTube) nebo hrami (videa ve hrách)
    S nVidií nemám problém ani s jedním, mám teď počítač s GeForce GTX 960, po více než 50 uspáních a asi 200 hodinách hraní a trochu víc hodin YouTube stále běží jako po čerstvém startu (32 GiB RAM oproti 8, co jsem měl ve stroji s AMD, ale asi taky pomáhá :-) ).

    Reakce Linuse Torvaldse se týkala vývoje otevřeného ovladače noveau. Pokud vám nevadí uzavřený ovladač, funguje nVidia výborně. Některé hry pro Steam (třeba Borderlands 2 a Pre-Sequel či Firewatch) s ničím jiným než nVidií oficiálně nefungují.
    18.5.2016 14:55 RH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jakou grafickou kartu AMD nebo NVIDIA
    Ano,

    mně videa s HW akcelerací rovnou "zaseknou" celý obraz. Takže např. pustím v chrome video, chvíli funguje a pak zamrzne obraz úplně, přičemž se ale video dál přehrává (je slyšet zvuk). Naštěstí to není časté, max. 1x za týden. Ale možná je to i tím, že používám "patchnutý" catalyst aby běžel na novém jádře (mám Arch a kernel 4.5). Ale to se třeba odstraní v amdgpu uvidíme...
    18.5.2016 21:44 kuba77 | skóre: 15 | blog: kuba77
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jakou grafickou kartu AMD nebo NVIDIA
    +1

    Přesně tak, pokud nevadí uzavřený ovladač, tak nVidii. Mám dva roky GTX 750 Ti a konečně spokojenost, předtím jsem měl vždy ATI/AMD.
    20.5.2016 08:38 skywaker
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jakou grafickou kartu AMD nebo NVIDIA
    GT750 Ti je fajn karta

    moj nazor je taky

    AMD/ATI = opensource ovladac funguje zakladne 2D accel a uspavanie, ale hry si nezahrajes - ovladac je celkom kvalitny

    AMD/ATI komercny ovl. = nestabilny ale zahrajes si aj nejaku tu hru

    NVIDIA = opensource ovladac 2D funguje ale nefungujovalo mi uspavanie a to som uz mal viacero roznych kariet

    NVIDIA komercny = ak existuje linuxove nebo tak tuna je... :D ovladac n urovni, da sa vsetko ponastavovat, aaaa to ze KDEckari maju nevyladeny soft za to nemozeme mi smrtelnici. mozte na mna kydat ze som si kopol do KDE ale pravda

    buducnost? Ubuntu a komercny AMD/ATI v 16.04 asi nie je daco som cital takze bez komernceho ovla. v ubuntu

    pride Wayland potom asi najlepsie bude na tom intel a radeon open source, nvidia neviem nesledoval som to ale urcite spravia do komercneho ovladaca podporu

    sam teraz staviam sice na starsej technologii kompik AMD AMD3 Vishera FX 8300, 16GB, nejake tie disky aa kedze AMD 970 je bez grafiky tak davam tam NVIDIU GT720 spojim vykon AMD a NVIDIE aj ked ta NV je len zobrazovatko.

    dalsia vec je ze ak by ste chceli FreeBSD tak jedine NVIDIA komerncy driver. to je plus ak mas nvidiu a chces freebsd
    Václav 20.5.2016 11:45 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jakou grafickou kartu AMD nebo NVIDIA
    Názor a zkušenost z doby před kolika lety? :)

    OSS AMD ovladače sice nejsou tak výkonné jako uzavřené, ale rozhodně nejsou jen 2D akcelerace. Hrát se s nima dá, sám je používám.

    Oficiální OSS AMD ovladače nové generace (amdgpu) jsou podle testů výkonné docela slušně. Proprietární nadstavba amdgpu pro je zatím betatest, ale vypadá velmi slibně.

    Stačí mrknout na phoronix.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    BigWrigley avatar 18.5.2016 14:45 BigWrigley | skóre: 33
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jakou grafickou kartu AMD nebo NVIDIA
    Jeste by vas mela zajimat HW akcelerace videa. U Nvidie se to jmenuje VDPAU.
    Linux is like a wigwam - no windows, no gates and Apache inside.
    19.5.2016 05:42 cholerik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jakou grafickou kartu AMD nebo NVIDIA
    Dekuji vam vsem za reakce - objednam nVidii.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.