abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 793 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Flešnutí BIOSu z linuxu

    30.9.2020 12:56 xxl | skóre: 25
    Flešnutí BIOSu z linuxu
    Přečteno: 582×
    Chystám se flešnout bios na počítači. Je to stará šunka, dááávno po záruce. V rámci přípravy jsem flešnul bios na jiném počítači. Po přeflešování zkušební počítač funguje, bios hlásí novou verzi. Ale z biosu se ztratily původní informace, jako je jméno produktu, sériové číslo, a tak podobně.

    Jak píšu, jinak žádný problém a když se to tak vezme, tak se obejdu i bez těch ztracených informací. Ale předpokládám, že kdybych to flešoval originálním způsobem, pomocí dodávané utility k Window XP, tak by se ony informace neztratily.

    Dá se nějak obecně říct, jak z linuxu přeflešovat se zachováním oněch informací uložených v biosu?

    Flešoval jsem takto

    flashrom -p internal -w novy.bios
    Pochopil jsem, že lze přeflešovat i pouze jenom část biosu, což by mohlo zabránit přepsání oněch informací, ale musí se vědět, jak to udělat správně.

    Oba počítače jsou staré desktopové Packardy.

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    30.9.2020 13:37 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Flešnutí BIOSu z linuxu
    Prikazem jsi prepsal rom. Myslis, ze identicke prepsani rom identickym biosem na XP by dalo jiny vysledek?
    30.9.2020 14:20 xxl | skóre: 25
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Flešnutí BIOSu z linuxu
    Nevím, ale očekával bych, že originální soft nepřepisuje některé údaje. Jestliže se např. sériové číslo zapisuje do biosu, tak musí být způsob, jak ten bios přeflešnout novější verzí bez ztráty sériového čísla.
    30.9.2020 17:05 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Flešnutí BIOSu z linuxu
    Podle meho nazoru se seriove cislo do biosu nezapisuje, ale bios ho nacte z nvram. Zaroven si myslim, ze mezi flashnutim rom z linuxu a windows neni zadny rozdil. Je dost mozne, ze jsi flashnul nespravny bios, ktery seriove cislo neumi precist/najit. Co je to za desku a jaky bios jsi pouzil?
    30.9.2020 22:10 xxl | skóre: 25
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Flešnutí BIOSu z linuxu
    Když jsem počítač s flešnutým biosem flešnul nazpátek ze souboru, který jsem si předtím uložil pomocí programu flashrom, tak se tam zase objevily původní informace. Z toho usuzuji, že je to opravdu v biosu uloženo.
    1.10.2020 08:04 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Flešnutí BIOSu z linuxu
    Je to tak, DMI data jsou uložena v konkrétní oblasti NOR flashky, ve které je uložen taky executable kód BIOSu. Zejména značkové stroje mívaly BIOS buď úplně svůj, nebo těžce upravený z nějakého vanilkového základu: Award, Phoenix, AMI, Microid, ... takže je těžko soudit, kterou variantu vnitřního uspořádání v tom hledat. Každopádně na rozpárání BIOSu, úpravu konkrétního modulu a zpětné poskládání je potřeba odpovídající softwarový nástroj. Pro starší vanilkový Award a AMI lze často i něco dohledat v našedlých internetech, ale pro značkové stroje asi smolík. A najít DMI oblast v imagi ručně a upravit, to taky nezní moc slibně, protože nevíte kde začínají a končí jednotlivá pole, segment DMI dat může být komprimovaný a celé to může být chráněno jedním či více kontrolními součty... Ne všechny moduly uvnitř BIOS image jsou komprimované, ale to je asi tak všechno, co k tomu lze obecně říct.

    A ano, originální flashovací nástroje pro DOS / Windows od výrobce BIOSu jsou si vědomy struktury image BIOSu, umí v omezené míře "tohle flashnout a tamto nechat netknuté".

    Flashrom je/býval užitečný nástroj, ale je třeba si být vědom přesně toho, že pracuje tupě s flashkou nastojato.

    BTW některé BIOSy si ukládají do NOR Flash taky konfiguraci SETUPu ("NVRAM"), dokonce v moderním UEFI (minimálně AMI APTIO) pro to existuje standardizovaná datová struktura / množina objektů zvaných NVAR. Takže máte nějaký stroj s BIOSem, uděláte pomocí Flashromu snímek, poštracháte něco v živém stroji v setupu, uložíte, uděláte Flashromem nový snímek, a ty dva snímky se budou lišit. Ono možná ani není potřeba v SETUPu něco ručně upravovat, stačí provést restart, nejlépe s úpravou osazených karet v PnP slotech, ale možná ani to ne. Prostě moderní BIOS si do ROMky drbe pravidelně... Takže třeba pokud se snažíte porovnat, zda dva image BIOSu jsou shodné či nikoli, tak zatímco u starších BIOSů se na takový test dalo vcelku spolehnout, u nových prakticky vždycky vyjde, že jsou rozdílné.
    [:wq]
    1.10.2020 08:43 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Flešnutí BIOSu z linuxu
    Parádní vysvětlení, jako vždy. Díky moc.
    1.10.2020 09:34 xxl | skóre: 25
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Flešnutí BIOSu z linuxu
    Díky za vysvětlení.

    Takže pro můj případ to znamená, že buď budu mít origo informace o stroji v biosu nebo budu mít novou verzi biosu. Protože z Windows XP to fakt nedám.
    1.10.2020 09:41 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Flešnutí BIOSu z linuxu
    Starší verze Hiren's BootCD byly postavené nad WinXP, flešoval jsem s tím biosy serverů https://www.hirensbootcd.org/old-versions/.
    1.10.2020 10:03 xxl | skóre: 25
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Flešnutí BIOSu z linuxu
    Zajímavé. To vyzkouším. Díky.
    1.10.2020 10:12 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Flešnutí BIOSu z linuxu
    Akorát to LiveCD WinXP tehdy neumělo USB flešku a soubory s biosem jsou musel předem uložit na nějakou interní partišnu s FAT32, aby se k nim Hiren po bootu dostal. Pakárna, jako vše u windows.
    Řešení 1× (Zoufalec)
    5.10.2020 12:38 xxl | skóre: 25
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Flešnutí BIOSu z linuxu
    Tak jsem úspěšně přeflešoval z Windows XP PE pomocí odkazovaných Hiren’s BootCD PE. Stáhnul jsem verzi 15.1 (ta poslední 15.2 nešla stáhnout, kvůli nedostupnosti serveru, teď už to jde). Rozpakoval jsem, provedl jsem úpravu image CD (přidal jsem tam ty potřebné biosy, takže jsem nepotřeboval žádnou další partišnu s fat32) a pak jsem to bez problémů flešnul.

    Takže se zadařilo. Sice tedy nakonec ne z Linuxu, ale je to vyřešeno. Nicméně to flešnutí z Linuxu bylo také funkční.

    Děkuji všem za pomoc.
    1.10.2020 11:49 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Flešnutí BIOSu z linuxu
    Microsoft má svoje oficiální "Windows PE" - ta zkratka tuším znamená Preinstallation Environment. Je to sestříhaná edice plnotučných windows, která nemá kompletní desktop, nastartuje v single-user režimu a neotravuje s aktualizací. Snad se tam dají i nějak přidávat drivery, konkrétně USB včetně mass storage tady tuším kolegům fungovalo. Akorát že PEčka odvozená od XP jsou dávno pryč, následně přišla novější generace PE vždy s novou verzí Windows - tzn. cca 7, 8, 10. Dokonce to vypadá, že desítková PEčka lze stáhnout od Microsoftu - ale v dřívějších dobách to tuším tak jednoduché nebylo a každopádně Microsoft už před pár lety oficiální downloady pro cokoli z Windows XP na svém webu kobercově vyhubil.
    [:wq]
    1.10.2020 12:33 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Flešnutí BIOSu z linuxu
    Ještě jedna, poněkud teoretická možnost: SMBios / DMI Bios má konkrétní "službu" (SW interrupt), pomocí které lze při příznivé shodě okolností DMI data nastavit. Konkrétně existuje starý tool smbcfg.exe od Phoenixu, který se na tuhle službu umí připojit a teoreticky umožní, ta data nastavit.

    Prakticky v nových BIOSech nelze spoléhat na to, že BIOS dovolí přístup pro zápis DMI oblasti. Jednak ten smbcfg.exe je od konkrétního výrobce BIOSu, jednak BIOSy mívají tuhle službu zamčenou proti zápisu.

    Mimochodem smbcfg.exe je pro DOS. Tak mě napadá, pokud seženete bootovačku DOSu, neměl byste od výrobce notebooku flashovací nástroj pro DOS?

    Občas u některých TW/CN výrobců PC hardwaru je k vidění, že DMI Data nejsou vyplněná. Konkrétně to může činit technické potíže v případě, že PXE option ROM dosazuje do DHCP dotazů jako UUID řetězec získaný z DMI, zvaný GUID. Nebo možná obráceně, to je jedno :-) Prostě cosi jako sériové číslo uložené v DMI datech, které má od výrobce BIOSu nějakou defaultní hodnotu 000100020003...0009 pokud si správně pamatuju. Takže když takových strojů pustíte v LANce víc, přestože mají unikátní MAC adresy, dostanou při PXE bootu od DHCP serveru všechny stejnou IP Adresu... což poněkud komplikuje diskless boot pro deployment operačního systému :-)

    Snažil jsem se toto v jednom případě řešit. Nepovedlo se mi vyrazit z výrobce DMIedit (pro editaci AMI APTIO image), ale zaznamenal jsem v jednom ojedinělém případě úspěch s následujícím postupem: - nejprve je třeba flashnout BIOS z image, který je "čistý" = má DMI data nevyplněná - pokud jsem dotyčný BIOS po flashnutí bootnul, tak na první pokus nastavení DMI dat toolem smbcfg.exe ZAFUNGOVALO! Při následujících pokusech už opět smůla = zamčeno. Ledaže jsem znovu flashnul celý panenský BIOS.

    Jinak na nové UEFI firmwary zřejmě zabírá balík nástrojů zvaný UEFITOOL, od nezávislého autora. Je třeba pořídit obraz flash čipu nastojato (toolem Flashrom) a tento soubor předložit UEFItoolu. Pokud řetězcovým vyhledáváním najdete DMI tabulku, dá se tato jako BLOB z image vyloupnout, upravit v hexaeditoru a vrátit zpátky. Začátky polí v tom BLOBu musíte nejspíš odhadnout... a každopádně to nefunguje na starší pre-UEFI BIOSy.

    Obecně nedoporučuji, zkoušet s BIOSem nějaké úplné harakiri. Ať si zbytečně nezcihlíte motherboard v noťasu jenom kvůli tomu, že si někde nesedl kontrolní součet. Pokud se nechcete bát, je dobré mít možnost flashnout BIOS ROMku "out of band" programátorem. Jedna věc je sehnat programátor, jiná věc je mít flash čip na motherboardu v patici (těžko) nebo k němu mít SPI header, kterým by šel programovat in circuit... odletovat flashku kvůli programování je už lehce krajní možnost (taky to jde, SPI flashky mají už pár let jenom 8 nožiček). Bohužel i SPI flashky se v průběhu let vyvíjejí. Původně měly úroveň logiky 3.3V, později 2.5V a dnes už asi i míň... tzn. kromě opruzu s paticí je opruz taky s elektrickým rozhraním (level shiftery pro různé hladiny napětí). A třeba Rayerův SPI dongle se připojuje na paralelní port - což dnešní mládež už prakticky nepamatuje :-) Pravda je, že sám Rayer na konci svého webíku zmiňuje levné čínské SPI dongly na USB...
    [:wq]
    Petr Fiedler avatar 1.10.2020 10:54 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Flešnutí BIOSu z linuxu

    Ano, opravdu parádní vysvětlení. Taky díky.

    Petr Fiedler avatar 30.9.2020 19:04 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Flešnutí BIOSu z linuxu

    Já když aktualizuji svoje UEFI v pc (mb Gigabyte), tak si z netu stáhnu soubor, který následně dám na flešku a při rebootu vlezu do UEFI, vyberu Q-FLASH a spustí se aktualizace. V notebooku (DELL), když jsem na něm ještě měl nainstalovány Windows se mi aktualizace stahovaly automaticky z Windows update a při startu nb se prováděly. Teď co tam mám GNU/Linux jsem musel stáhnout exe soubor (kupodivu), dát jej na flešku, při startu nb vyvolat boot menu (F12) a vybrat "Aktualizace BIOSu", nebo tak nějak. UEFI jsem už aktualizoval mockrát a problém jsem nikdy neměl. Můžeš to takhle taky zkusit.

    30.9.2020 21:54 xxl | skóre: 25
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Flešnutí BIOSu z linuxu
    Některé počítače lze flešnout přímo ze setupu, jiné je třeba nabootovat do nějakého systému. To je můj případ. A tyhle počítače v životě žádné UEFI neviděly. ;-)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.