abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 02:11 | Pozvánky

    Připojte se ve středu 30. 10. 2024 od 10:00 do 12:00 na náš webinář "Řízení přístupu do PostgreSQL prostřednictvím externího autentizačního providera" (registrace zdarma) a naučte se, jak nastavit ověřování pomocí GSSAPI pro bezpečný přístup k databázím (Microsoft Active Directory nebo FreeIPA). Záznam předchozího webináře "Co je nového v PostgreSQL 17" můžete zhlédnout zde.

    … více »
    Heřmi | Komentářů: 0
    včera 21:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.55 open source počítačové hry Unvanquished (Wikipedie), forku počítačové hry Tremulous. Instalovat ji lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Dle plánu bylo dnes vydáno Factorio 2.0 a Factorio: Space Age, tj. aktualizace 2.0 počítačové hry Factorio (Wikipedie) oficiálně běžící také na Linuxu a velké vesmírní rozšíření Factorio: Space Age.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:33 | Pozvánky

    Byl zveřejněn průběžně aktualizovaný program konference OpenAlt 2024 o otevřeném softwaru a datech, IT bezpečnosti, DIY a IoT. Konference proběhne o víkendu 2. a 3. listopadu v prostorách FIT VUT v Brně. Vstup je zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 07:00 | Komunita

    Ubuntu oslavilo 20 let. První Ubuntu 4.10 s kódovým názvem Warty Warthog bylo vydáno 20. října 2004.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    20.10. 04:44 | Nová verze

    Vizuální programovací jazyk MicroBlocks určený pro programování mikropočítačů jako micro:bit pomoci bloků byl vydán v nové verzi 2.0. MicroBlocks je inspirovaný Scratchem.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.10. 22:44 | IT novinky

    Mapy.cz zavádí placenou verzi Premium (𝕏). Cena předplatného bude zveřejněna v další verzi aplikace (𝕏). Aplikace i web budou dál fungovat zdarma. Mění se způsob ukládání offline map. Nově bude možné bezplatně uložit offline mapu pouze jednoho státu (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    18.10. 11:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 8.10 multiplatformní digitální pracovní stanice pro práci s audiem (DAW) Ardour. Pravděpodobně poslední osmičková verze. V průběhu několika měsíců by měla vyjít verze 9.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.10. 04:22 | Pozvánky

    O víkendu 19. a 20. října lze na brněnském výstavišti v pavilonu A1 navštívit s jednou vstupenkou dvě akce: Maker Faire Brno, "festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí", a GameDev Connect, "akci určenou pro všechny současné a hlavně budoucí herní vývojáře, kteří touží proniknout do jednoho z nejúžasnějších průmyslů na světě".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.10. 00:33 | Nová verze

    Asterisk (Wikipedie), svobodná softwarová implementace telefonní ústředny (PBX), byl vydán ve verzi 22.0.0. Přehled novinek v této nové major verzi v oznámení na webu a na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Zamrznutý Mikrotik

    27.6. 04:05 Nekompromisný
    Zamrznutý Mikrotik
    Přečteno: 717×
    Viackrát sa mi stalo,že produkt MikroTik počas nastavovania zamrzol čo sa prejavuje tak,že ho nie je vidieť cez Wifi ani LAN a nereaguje ani na adresu ani na zadanie MAC v aplikácii WINBOX.Po vykonaní RESETu dielec MikroTik taktiež nie je vidieť teda stav sa nezmenil.

    Upresnujem,že cca po mesiaci po zapojení na napätie pôvodne zamrznutý MikroTik už možno programovať teda už je viditeľný v sieti.

    Dopyt-Existuje spôsob ako oživiť zamrznutý MikroTik iným spôsobom?

    Odpovědi

    27.6. 10:45 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik

    Pokud pominu praktické zkušenosti, že jako každý hardware+firmware, i Mikrotik občas vykazuje bugy, historicky některé i poměrně špekové a záhadné, tady bych možná začal od "metodických základů".

    Síťové prvky "zamrznou při nastavování" třeba proto, že si člověk "uřízne větev" pro přístup :-) Změníte IP adresu, nebo hůř nastavíte nějaké zabezpečení, a už se dovnitř nedostanete.

    Správně zmiňujete reset. Můžete upřesnit, jaký reset máte na mysli? Dám tři možnosti:

    1. restart odpojením napájení (mám pocit, že Routerboard nemívá klasický PCčkový tvrdý reset)
    2. "průchodka ve tvaru dvou ledvinek", kterou zkratujete šroubovákem
    3. tlačítko/mikrospínač reset, bývá na hraně Routerboardu

    Třeba dnes už starší model RB912 má jak "ledviny" tak mikrospínač. Každý z těch dvou prvků má tuším jinou funkci, a oba jsou IMO připojeny na GPIO procesoru = neprovádějí reset "natvrdo", ale jejich stav kontroluje v určité fázi bootu či běhu firmware. Tzn. firmware musí v zásadě fungovat=běžet, aby tyhle dva prvky pracovaly. Pokud "ledviny" ve správný okamžik zkratujete šroubovkákem, po restartu naběhne router s factory-clean konfigurací dané verze firmwaru - což konkrétně RB912 ohlásí nezaměnitelným "trylkem" bzučáku. A tlačítko lze tuším použít k bootu ze sítě / breaknutí bootloaderu. Matně si vybavuji, že postup může být nepatrně komplikovanější, je třeba sledovat LEDky, trochu správně časovat stisk resp. uvolnění tlačítka apod.

    Právě boot ze sítě, např. v kombinaci s utilitou Mikrotik Netinstall, je jedním ze způsobů, jak se vyprostit z pochroumané instalace firmwaru (když nepomůže reset konfigurace do factory defaults "ledvinou"). Boot ze sítě může být taky součástí procedury pro flashnutí alternativního firmwaru (OpenWRT) - patrně v kombinaci s DHCP a/nebo TFTP. Teď píšu spíš obecně zpaměti, přesné postupy lze dohledat, kdyžtak se ptejte. Základním projevem života může být například to, že když routerboard připojíte proti počítači, na kterém Vám běží Wireshark, a provedete tlačítkový chvat pro vyvolání netbootu, tak ve Wiresharku uvidíte ze strany Routerboardu nějakou aktivitu (DHCP, ARP, TFTP apod.).

    Mohl byste upřesnit model, verzi firmwaru a příznaky :-)

    Je každopádně divné, pokud by problém spočíval v uložené konfiguraci, že by to Mikrotik "vyležel" odpočinkem bez napájení. Jedno jestli na měsíc nebo na pět minut. Co vím, tak mikrotik nemá NVRAM, konfigurace je uložená v nějakém typu flash (NAND nebo NOR podle modelu), odhaduji z větší části na filesystému.

    [:wq]
    27.6. 18:08 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik
    1.- restart odpojením napájení (mám pocit, že Routerboard nemívá klasický PCčkový tvrdý reset)

    2.-"průchodka ve tvaru dvou ledvinek", kterou zkratujete šroubovákem

    3.-tlačítko/mikrospínač reset, bývá na hraně Routerboardu

    Postup 2.-nepoužívam kedže sa jedná o modely s tlačítkom RESET

    Budem konkrétný

    Jedná sa o model cAP ac,cAP lite,LHG R, LTE6 kit.,tieto modely boli nastavované na funkciu extender a po pripojení na totožný náprotivok zamrzli.

    LHG R zamrzol a bol opakovane spustený napätím vždy po jednom mesiaci a naskočil až po 6 mesiacoch

    Flash pomocou Netinstal bol neúspešný,pretože zariadenie nebolo vidieť.

    U jedného kusu nedošlo k oživeniu ani po 12 mesiacoch a po reklamácii bol vymenený kus za kus.

    28.6. 09:48 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik

    ...jako že se to po kdoví kolika měsících samo probere, to je vážně dost haluz.
    Stálo by za podrobnější analýzu, proč to nestartuje, když to nestartuje.
    Připojit sériovou konzolu, jestli kvákne aspoň něco.
    Hlouběji pod kapotou jsou asi i další příznaky, jestli běží CPU, baví se s RAMkou a flashkou...
    Ale tohle znamená, pokud držíte v ruce vadný kus, tak buď mít know-how a vybavení a nepočítat svůj čas, nebo mít po ruce někoho takto vybaveného. (Já to spíš nejsem.)

    Vyjmenoval jste několik modelů - bral jste víc kusů v rámci jedné objednávky, a dělal to třeba jeden z několika kusů? Nebo všechny? Nebo je berete po jednom kusu, takže se neví, nakolik je to systematické? (V tom případě jste měl fakt asi smůlu...) Pokud na konkrétním kusu nefunguje reset tlačítkem (ať už se bavíme o resetu konfigurace, nebo o vyvolání netbootu) tak by případně bylo zajímavé porovnání podezřelého kusu se zdravým kusem ("known good"). Protože tyhle "tlačítkové resetovací postupy" jsou někdy vážně peklo. Poměrně specifické a někdy nepříliš dobře dokumentované, nebo si to člověk ve spěchu pořádně nepřečte/nepochopí apod.

    Viděl jsem v exotickém průmyslovém PC hardwaru třeba všelijaké nedodělky v napájecí kaskádě, které způsobovaly divné/náhodné chování při POSTu. Byla to ta dobrá varianta, kdy se dalo skopem něco divného nalézt. Problém spočíval obvykle v tom, jak má PC motherboard složité napájení a vůbec blokové schéma (protože ATX). Takže taky třeba sekvencování resetů v závislosti na stavu různých napájecích větví, závislosti při soft-startu apod. No a vývojář toho exota do toho vnesl nějakou svoji inovaci. Nic tak složitého na routerboardech není - tam je jednoduchá napájecí kaskáda, 1-2 stupně, buď to běží nebo jste tomu sebral napájení. Možná se tam najde jeden monitorovací šváb (hlídač napájení + reset generátor) - tři až osm nožiček.

    Takže bych to fakt viděl ve Vašem případě nejspíš na nějaký vakl, pokud to nebylo systematické. Způsobů a důvodů, proč počítač "nestartuje", může být mnoho. Spočítejte si signálové nožičky na velkých švábech.

    [:wq]
    27.6. 10:53 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik
    To, ze zarizeni portebovalo odlezet muze klidne byt prehrivajici se soucastka a normalni HW zavada.
    27.6. 12:54 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik
    ...ani při teplotně podmíněném problému (přehřátí) by to podle mého nepotřebovalo odležet tak dlouho.

    Ledaže teplotně citlivý vakl/studeňák v letovaném spoji :-) Protože teplotní dilatací se mění všelijaká mechanická pnutí v deskách a pouzdrech. To se pak chová hodně nevyzpytatelně - projede se to balíkem do servisu a tam se to neprojeví několik měsíců, nebo naopak.

    Viděl jsem vzácně závady x86 motherboardů v tom stylu, že board opakovaně neprošel POSTem, a potřeboval řádově pár minut odležet, aby znovu prošel. A pak nějakou dobu fungoval a restartoval bez problému. To se dá vysvětlit nejspíš kombinovaným bugem, kde se občas náhodně sejde nějaký nečekaný skrytý stav, k jehož resetu je potřeba na delší chvíli sebrat napájení, s tím že BIOS během POSTu s takovým stavem nepočítá (a zakysne na něm).
    [:wq]
    27.6. 13:26 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik
    ...ani při teplotně podmíněném problému (přehřátí) by to podle mého nepotřebovalo odležet tak dlouho.
    To, ze to lezelo zrovna mesic je podle popisu jen nahoda.
    27.6. 18:20 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik
    cAP ac bol napríklad po zamrznutí odskúšaný po 2 dnoch a nenabehol následne po daľších 2 dnoch a nenaskočil,následne po 7 dnoch a nenaskočil a potom mesiac odpočíval a naskočil.
    27.6. 18:33 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik
    Reklamace.
    27.6. 19:33 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik
    ...Reklamace...

    U tak cenovo banálnych produktoch je neekonomické uplatovať reklamáciu,za čas strávený reklamáciou zarobím na viac než sto kusov reklamovaného produktu.

    Mna zaujíma technická stránka toho problému naviac po "odpočinutí" produktu už funguje bez problémov 4 roky.
    28.6. 13:38 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik
    po "odpočinutí" produktu už funguje bez problémov 4 roky.
    Jsi se probral z komatu, nebo proc to resis az ted?
    28.6. 12:31 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik
    máš bordel v sieti - naklonované MAC adresy, konflikty IP adries, slučky v ethernete, nesprávne mtu, a podobne

    nie je možné, aby sa viacero rôznych modelov Mikrotiku len tak samo od seba odrazu pokazilo s rovnakými symptómami

    zvlášť, keď iní majú na Mikrotikoch postavenú celú infraštruktúru a bez jediného problému
    28.6. 16:50 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik
    ...bordel v sieti - naklonované MAC adresy, konflikty IP adries, slučky v ethernete,...

    Správna poznámka.

    Kedže sieť mám výlučne z produktov MikroTik tak nové MikroTiky nastavujem v technickej tienenej miestnosti bez akéhokoľvek rušivého VF signálu aby nedošlo ku vzájomnej kolízii.

    Za 4 roky som vypozoroval,že zamrznutie vždy nastalo počas nastavovanía ako Point to Point a ako extender.

    Dna 24.6.2024 som prevzal zásielku 26 kusov cAP Lite s ktorých 4 kusy zamrzli pri konfigurácii ako extendre.

    Všetky MikroTiky chránim heslom začínajúcim písmenami "AX,ax,aX,Ax,takže neviem či tam nie je problém.
    29.6. 10:27 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik
    Ohledně nápadu, že by konkrétní konfigurace WiFi přivedla mikrotik až k neschopnosti dostat se do bootloaderu: Toto pokládám za spíše nepravděpodobné. Obecně nemohu vyloučit, že by rádio rušilo do logiky (např. paměťových cest okolo CPU). Ale tak by nejspíš rušilo rádio v jakékoli konfiguraci "logických vrstev" nad rádiovou fyzickou vrstvou.

    A že se rušením rádia něco v "logice" dostane do nečekaného stavu... to vyloučit nemohu :-)

    Zamrzly 4 kusy z dodávky 26 ks... potud OK, děkuji za upřesňující informaci. Že by za to mohl zrovna režim extender, tomu moc nevěřím.

    Hm. Ledaže by ten zátuh byl na principu, že něco v kódu pro režim "extender" šáhne kam nemá. Jako že porušení ochrany paměti, až na to že PCI-e IOMEM asi na těchto platformách moc ochrany nepožívá. A že se pak něco musí 4 měsíce vybít, aby se zařízení probralo... to je prostě divné.

    V situaci, kdy ten mikrotik takhle padne, sápal bych se v první řadě po sériové konzoli, a pokud ta je živá, tak zkusit breaknout bootloader.
    [:wq]
    30.6. 23:38 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik
    Lepšie raz vidieť ako stokrát počuť.

    Dám návrh-pošlem vám zadara 2 kusy zamrznutých /dna 26.06.2024/ cAP Lite na skúmanie.

    Adresu môžte uviesť Poste Restante na iného človeka aby ste ostal v anonymite.
    1.7. 08:44 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik
    Jsem trochu zmaten ohledně mé "anonymity", možná jsem vidět jenom pro přihlášené, každopádně můj nick odkazuje na profil František Ryšánek, soukromý kontaktní email je tuším třeba na odkladišti zde. Pokud se ozvete, dám Vám dodací adresu k sobě do práce - tady veřejně nechci propagovat firmu která mě zaměstnává, protože toto považuji za soukromou záležitost a jsou i další důvody z obou stran :-) Váš vadný hardware si rád trochu osahám a s díky vrátím. Interně hardware od Mikrotiku občas k něčemu použiji, Vámi zmiňovanou generaci hardwaru mám aktuálně na radaru jakožto použitelnou s OpenWRT a takovéhle rozborky jsou pro mě to nejlepší školení.
    [:wq]
    2.7. 02:27 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik
    ...mám aktuálně na radaru...

    Trochu odbočím,od 12 rokov som sa venoval 14 rokov VF technike od 50 MHz do 60 GHz.Otec mi kúpil meracie prístroje R.O.V.E.R. a Rohde & Schwarz. Obrovský problém nastal ohladne výskytu Echo a Pre-Echo v systémoch DVB-T a DVB-H zaujímalo by ma čisto technicky ako sa s tým vyrovnávajú rozmerné radary a radarové stanice,teda pokiaľ to nie je Know-how.
    3.7. 01:35 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik
    Gratuluji k exkluzivnímu vybavení :-) A děkuji za zajímavý dotaz, šťavnaté téma - sice v rámci vlákna O.T., ale zrovna tady nás snad nikdo popotahovat nebude.

    Je možné, že jsem nepostřehl nějakou souvislost, na kterou míříte, ale podle mého se jedná o navzájem značně vzdálené technologie/problémy (DVB-T/T2/H vs. radar, zacházení s echem) a jediným oslím můstkem jsou samotné odrazy. Kdyžtak dotaz ještě rozveďte.

    #1 (pre-)echo v DVB-T2 a spol

    DVB-T/T2/H používá modulaci OFDM. To je zatím asi nejpokročilejší způsob, jak z přenosového kanálu o nějaké šířce pásma a odstupu signál/šum ždímat datovou přenosovou kapacitu (bity za sekundu). V postupné evoluci modulačních schémat BPSK/QPSK/QAM/... je OFDM zřejmě poslední móda. Základní finta spočívá v tom, že se přenosový kanál o šířce typicky 8 MHz (v našich podmínkách v rastru CCIR) rozdělí na větší počet dílčích nosných, nejspíš běžně 8000 nebo možná spíš 8192 ("8k"). Z těchto konkrétních parametrů plyne, že dílčí nosná má šířku pásma zhruba 1 kiloHertz, tzn. lze do ní nacpat 1 k vzorků ("symbolů") za sekundu. Zároveň ze specifikací víme, že každý symbol nese konkrétní bod v konstalaci například 256QAM = 8 bitů informace. Jak výše dovozeno, přenos 1 symbolu trvá 1 milisekundu. Je tam nějaký ochranný interval tuším běžně 1/4 - což teoreticky znamená, že se symbol může rozpliznout až cca na 1.25 ms a pořád je dekódovatelný. Tzn. různá echa a pre-echa ve vzájemném rozmezí 250 us by se teoreticky měla bezbolestně sečíst a "prospět odstupu signál/šum" (SNR). 250 us, to je asi 75 km. Reálně o něco míň - je maximální rozteč vysílačů, aby zafungoval příznivý efekt "sečtení přímých signálů a duchů". Finta má být právě v tom, že jsou paralelní subnosné takto pomalé - že se navzájem posunuté signály na té subnosné beztrestně sečtou, pokud nejsou navzájem posunuté moc.

    Prakticky se to na přijímači zpracovává tak, že z rádiového front-endu vyleze mezifrekvence (nebo tak něco, může to být virtuální/digitální) o šířce 8 MHz, která se přímo vzorkuje do kvadraturních vzorků (páry I+Q, posun 90*), a tyto se dále nastojato proženou FFT. Pokud správně chápu, parametr "8k" znamená jednak velikost bloku FFT, druhak také počet subnosných. To číslo je "binárně kulaté", protože toto je speciální vlastnost FFT (jakožto speciálního případu DFT). Z určitého počtu kvadraturních time-domain vzorků (zde 8192) vyrobí FFT tentýž počet kvadraturních frekvenčních vzorků = pro každou frekvenci amplitudu a fázi, resp. totéž vyjádřeno v kartézských souřadnicích (sínus+kosínus). Mezifrekvenci má smysl vzorkovat v taktu, který je rovný šířce pásma. Kupodivu nikoli dvojnásobkem, jak by řekl pan Nyquist - dílčí finta je, že ve výstupu FFT stejnosměrný ofset vyjde "uprostřed" pásma, a na obě strany od něj vyjde poloviční počet kladných a záporných frekvencí... Takže pokud 8 MHz ovzorkujeme 8 MSps a nadrobíme ten stream na FFT okna 8k symbolů, vychází na konkrétní subnosnou 1 symbol zhruba za milisekundu, jak výše uvedeno. A jsou tam nějaké další podrobnosti (rotovaná konstalace, FEC atd.)

    Jako chápu tu fintu s pomalými subnosnými a "přínosným přičítáním duchů". Mám k tomu jednu malou postranní výtku, že když se mi sejde na anténě užitečný signál s odrazem v protifázi a přiměřené amplitudě, dojde k odečtení přímo na nosné frekvenci = k útlumu - a finty na subnosné za demodulátorem jsou v tom případě sice hezké, ale budou postiženy zhoršeným SNR. Možná si to jenom špatně vykládám, nemám na tohle vyštudovaný matematický aparát...

    Každopádně mi není jasná jedna věc, prakticky jenom jinak zformuluji Váš dotaz: jak to, že některé přijímače DVB-T(2) zpracují (pre-)echo s plným počtem bodů, zatímco jiným vadí. Přičtení duchů na subnosné by mělo mít za následek jenom deterministické pootočení fáze / změnu amplitudy té konkrétní subnosné. Tahle "transformace polárních souřadnic" by měla být konstantní. Podle mého stejně musí přijímač ten OFDM kanál po naladění tuneru "natrénovat" = najít. Asi podle nějakých zaváděcích markerů / beaconů (nevím, nemám nastudováno). Jakmile přijímač konkrétní OFDM subnosnou "trefí", včetně transformace dané součtem všech případných duchů, měl by už dál běžet jak po kolejích. Proč tohle někdy nefunguje...? Žeby si některé přijímače při "trénování kanálu" nějak zjednodušovaly práci / švindlovaly? Nebo ty duchy třeba v praxi nejsou dostatečně stabilní, tudíž nejdou natrénovat "jednou provždy"? Nějak se vlní, což je potřeba dynamicky modelovat...

    Když si s tímhle hraju na našem STAčku, mám k dispozici jenom primitivní RTL-SDR spektrák a pár konzumních přijímačů. Konečným verdiktem je uznalé přikývnutí dvou sousedních partají (dohromady asi 4 televize). Na těch přístrojích je jenom nic moc neříkající bargraf / číslo v procentech. Mám taky pár kusů Mygica T230C v2 (u nás se to prodávalo pod názvem tuším Evolveo Sigma T2). Je to ze všech tunerů ten nejméně tolerantní. Potřebuje poměrně silný signál a zřejmě i dost kvalitní. Takže ho s oblibou používám jako "benchmark vyhovujícího signálu". Pokud funguje tenhle USB tuner, tak s rezervou spolehlivě fungují všechny televize v baráku. Bohužel tu mám jeden multiplex, který nedokážu dotlačit do stavu, aby ho ten prašivý USB tuner vzal :-) Další výhodou té Mygicy je, že mi v Linuxu ukáže SNR (CNR?) v decibelech, a já mám vypozorováno, že zhruba od 25 dB výš mám stabilní obraz (bezchybný stream dat), kdežto cca pod 25 dB mám smůlu. Hodnota odstupu za jízdy trochu kolísá (běžně třeba +/- 2 dB), takže ten práh není úplně ostrý.

    Plyne mi z toho jediné: bez ohledu na všechny řeči o výhodách OFDM (ohledně duchů) se mi osvědčilo, snažit se o co nejlepší vyrovnání úrovní (a potlačení nežádoucích signálů) už v analogové části anténního systému = před domovním zesem. Tento byl donedávna analogový, a když stářím uhynul (definitivně zřejmě teplem zvadly VF tranzistory ve výkonovém konci) tak mám moderní digitální - který taky není všemocný. Jeho ADC mají zřejmě omezené rozlišení (bitovou hloubku) takže pokud mám dva muxy těsně vedle sebe, z toho jeden výrazně silnější, tak z toho chumlu ten slabší (žádaný) nedokáže vypárat úplně čistě. A taky potřebuje vstupy od antén externě předzesílit, protože ty signály jsou ve vzduchu prostě slabé (zejména ty žádoucí, bohužel).

    Už před časem jsem zjistil, že nejsilnější signál (na spektráku) není vždy to nejlepší vodítko. Že konečným arbitrem kvality signálu je: ukazatel SNR na USB tuneru Mygica :-) Takže se reálně poslepu strefuju nulou v diagramu antény do nějakého rušení, nebo hlavním lalokem do nějakého "slabšího ale kvalitnějšího" směru, nebo co já vím. Žádaný vysílač těsně za horizontem situaci neprospívá, zřejmě stejně tak jako střecha z vlnitého plechu.

    #2 radar

    Radar je primitivní technologie, která odrazy vyžaduje ke své činnosti :-) Pošle pulz, a čeká na odraz. (Nebo pošle spojitou nosnou, a snímá spojitý odraz s dopplerovsky posunutou frekvencí.) Klasickému radaru samozřejmě vadí, pokud mu naproti aktivně vysílá někdo druhý.

    Bejvaly doby, kdy obsluha radaru sledovala de facto stopu (obálku) na osciloskopu, a plošný obrázek si musela poskládat v hlavě. Později byly zavedeny obrazovky s rozmítáním "po mapě", a v dnešní době (už pár desítek let) tohle dělají počítače. Každopádně je velice užitečné, pokud v post-processingu lze odečíst stabilní rušící "cizí" vysílače, a také statické odrazy od terénu, budov, nehybných kovových objektů apod.

    Pasivní radar jenom poslouchá, co se kde šustne. Může třeba využít vysílání stávajících "spojitých" zdrojů, jako jsou vysílače TV a rádia - pasivní radar vidí nejen přímo vysílač (což je informace dost neužitečná), ale taky odrazy od kovových objektů v terénu - což je naopak velmi užitečné. S jednou přijímací anténou lze vidět řekněme směr, odkud odraz přichází, a jeho intenzitu, s trochou šikovnosti by asi šlo i extrahovat fázový posun (pokud je signál modulovaný) spočítat triangulací vzdálenost odrážejícího objektu. Ještě o krok dál je korelační pátrač = pasivní radar s více snímacími stanovišti (příjmovými anténami), která mají navzájem pokud možno přesně synchronní záznam, který lze následně zkorelovat na centrálním pracovišti. Takový stroj tiše poslouchá, kde se co šustne, a když se šustne, je schopen si triangulací poskládat přesnou polohu, odkud signál přišel - tentýž signál, zachycený více anténami, které jsou rozmístěny v terénu. Případně by i v rámci jednoho stanoviště mohla být větší "syntetická" anténa = anténní sestava složená z více prvků, každý s nezávislým záznamem a následnou korelační analýzou...

    Každopádně (pre-)echo třeba televizních vysílačů není věc, se kterou by si radar lámal hlavu. Snad jen pasivnímu radaru či korelačnímu pátrači by SFN teoreticky mohla ztěžovat jeho snahu, najít korelací a triangulací jeden konkrétní zdroj signálu :-)
    [:wq]
    4.7. 08:46 pocitujlasku | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik

    Kludne to moze byt poskodenou flash. Proste potrebovala cas, kym sa vsetky stratilo vsetko napatie a resetol sa riadiaci obvod. Po odpojeni napajania tam stale nejake tie mV ostavaju a az po nejakom case vplyvom samovybijania klesnu pod hranicnu uroven.

    Mne sa to napr. stalo s hp notasom. Prestal fungovat, nepomohlo vybrat baterky na tyzden, ani reset cez power, ci cez piny na doske. Po par mesiacoch som ho vytiahol zo skrine a odvtedy ide bez problemov niekolko rokov.

    27.6. 18:51 odzmrdovač
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik
    Krabka se položila z toho tvého trolení blbečku.
    Max avatar 1.7. 10:05 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik
    Vše, co jsi tu zmínil, je nesmysl. Není rozdíl mezi tím, když zařízení v podobě cAP "odpočívá" den, nebo když odpočívá dva dny apod.
    Buď vadný zdroj, nebo konfigurační chyba. Tou konfigurační chybou může být špatně nastavený port, špatně ošetřené smyčky, vytvoření smyčky na bridge (MK se pak prakticiky téměř okamžitě ubije - broadcast storm apod.). Pokud sem nehodíš konfiguraci, tak nelze potvrdit, zda je chyba v ní, nebo v něčem jiném.
    Na 99% to ale bude konfigurační věc, obzvláště, když tvrdíš, že se ti to děje opakovaně a po úspěšném nastavení ti to běží 4 roky. Navíc třeba cAP má by default na eth1 CAPMan a přes MAC Winbox se na něj dostaneš většinou jen přes eth2 atd.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    1.7. 19:20 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik
    Příloha:
    ...Není rozdíl mezi tím, když zařízení v podobě cAP "odpočívá" den, nebo když odpočívá dva dny apod...

    Skúsenosť ovšem dokazuje,že rozdiel je zásadný nakoľko z 38 kusov sa zatial ani 1 kus nerozbehal do týždna.Niektoré kusy zakmitávali resp.vypínali sa každé 4 sekundy,ale po pátraní po príčine som objavil,že počas výroby neboli správne skompletované,konkrétne v nosnom púzdre je kovová platnička-chladič ku ktorému CPU nedosadal čím sa prehrieval a po cca 4 sekundách výpadku o5 naskočil.Na konfiguráciu nepoužívam pribalený napäťový zdroj ale klasickú PB batériu bez akejkoľvek elektroniky aby som vylúčil prípadné možné chybové impulzy pribaleného zdroja.

    cAP Lite nemá eth2
    1.7. 19:42 ctenar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik
    na strankach ctu ze to ma 4W max odber cely,se mi nejak nezda ze by se to mohlo hrat
    1.7. 20:37 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik
    hele, pokud je malé pouzdro a špatná vazba na rozlitou měď v motherboardu, tak odchlípnutý chladič může vadit i při 4W. Dokonce 1W může být moc, pokud se designer úplně vykašlal na rozptyl tepla deskou.
    [:wq]
    2.7. 01:58 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik
    Příloha:
    ...se mi nejak nezda ze by se to mohlo hrat...

    cAP Lite má dva rozdielne vstupy pre napájanie-jeden pre zdroj 24V/0.2A a jeden pre napätie 5V.,pribalený zdroj je 24 voltový.

    Na holom CPU teda bez chladiča som nameral 105 stupnov celzia.Dielec je nasunutý do plastového rámu so západkami,ktoré dielec pružne dotláčaju ku chladiču avšak ak pri výrobe nedosadia dielec správne do plastového rámu tak je medzi CPU a chladičom vzduchová medzera 2 mm,naviac po nasadení vrchného krytu je dielec nepriedušne uzavretý v obale a teda nemá ako unikať teplo do okolia.

    Môj 13 ročný syn mi položil otázku,že prečo som aspon 2 kusy zamrznutých dielcov nenechal trvale pod napätím,nuž to ma nenapadlo,proste to nefungovalo tak som to vypol.
    2.7. 07:44 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik
    Nechat to pod napětím... tomu osobně moc nevěřím.

    To může fungovat u počítačů se složitým operačním systémem, pokud počítač chroupe něco blbě napsaného (nebo prostě hodně dat) a nestíhá. A není to vidět zvenčí, takže spekulujete, že až to dopočítá, tak zase "obživne". Nebo se disk možná zázračně proškobrtá vadnými sektory a probere se. V takových stavech se nacházejí třeba Windowsy při updatech. - nejlíp když nemáte k dispozici LEDku disku, nebo vidíte že "tvale svítí" (a nejste schopen rozlišit, zda disk umřel, nebo si prostě jede svých 75 IOps a má práci na dalších 20 minut). Nebo když něco v počítači čeká na konektivitu do internetu (nebo za starých časů nejede DNS).

    Mikrotik RouteOS jsem nikdy neviděl do takového stavu upadnout. U zařízení tohoto typu se jistá zádumčivost dá očekávat snad při flashování firmwaru, tam má smysl nechat to pod napětím třeba půl hodiny (tou dobou už je jisté, že by flashnutí dávno proběhlo). Ale při pouhé změně konfigurace? To by se takhle "dočasně odmlčet" nemělo.
    [:wq]
    2.7. 19:08 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik
    Příloha:
    ...Mikrotik RouteOS jsem nikdy neviděl do takového stavu upadnout...

    Po dnešnom pokuse som nadobudol presvedčenie,že MikroTik používa ochranu proti totálnemu pádu iba u drahších a zložitejších produktoch.

    Vybral som si na test Chateau 5G ax,následne som ho nakonfiguroval a odskúšal,skontroloval LOG a všetko bolo OK.Potom som miesto defaultnej adresy 192.168.88.1 zadal 192.167.88.1 a Chateau prestal fungovať,ale cez WinBox bol viditeľný a ovládateľný.V LOG bola červená správa-"Fatal error,zariadenie bolo nutné vypnúť".Čiže táto komponenta uplatnila "sebaochranu" a po navolení RESET prebehol reštart a Chateau funguje a rovnaký pokus som previedol na LtAP LR8 LTE6 kit

    1.7. 20:40 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik
    To se schválně podívám, co je zač kondík na primáru v tom mikrotiku. Baterka má velmi malý vnitřní odpor. Aby v tom nakonec nebyl nějak zapletený inrush.
    [:wq]
    Max avatar 2.7. 15:24 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik
    200ks různých modelů MK, žádný problém, žádná reklamace, proto 38 z 38 ko mi přijde hodně zvláštní, ale možná vadná serie, nevím. Ty píšeš, že máš problém s více modely, takže vadná serie není pravděpodobná příčina. Za posledních 15 let, co jedu MK, jsem nic podobného neřešil, vždy nahodil a fungují většinou doteď (pokud nějakou náhodou nedošlo k jejich vytopení, úderem blesku apod.).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    2.7. 19:19 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik
    ...proto 38 z 38 ko mi přijde hodně zvláštní,..

    Možno to nevyznelo jednoznačne,takže-zo 730 kusov bolo 38 vadných a s tých 38 boli všetky konfigurované na PtP alebo Extender u ktorých došlo k zamrznutiu nie po určitej dobe používania ale okamžite po nakonfigurovaní
    vencour avatar 3.7. 10:46 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrznutý Mikrotik
    Všiml jsem si, že když upravuju parametry jedné wifi, že Mikrotik na chvíli shodí všechny související ... a pak naběhne.
    Používám pokud to jde více logických skupin rozhraní, takže když jedno "nemluví" tak se připojím přes druhé a zpravidla to stačí - zatim mi chcípla jen jedna RB941, fyzicky urvané napájení, spravené teplovzduškou a pak k.o. (podruhé zatím neopraveno).
    Máte možnost měnit fyzický kus napájení, porovnávat stabilitu? Lidi tvrdí, že Mikrotik vydrží a řeší právě jen jen napájení - třeba po 10 letech nový zdroj.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.