abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: NVIDIA

    3.12.2002 20:08 juraj
    NVIDIA
    Přečteno: 258×
    Zdravím, podarila sa mi taká blbosť - inštaloval som Nvidia ovladače priamo v KDE3. Teraz viem že je to blbosť no ale čo už. Po reštartovaní sa mi objavilo logo Nvidie a po chvilke to spadlo do promptu s hlášením že nemôže nájsť glx.Tak som to nanovo preinštaloval(tie ovladače) ale dopadlo to rovnako ale so žiadnym chybovým hlášením... na konci bolo len .. waiting for shutdown xserver.. XF86config 4 son editoval, aj ostatné, X-ka som konfiguroval viackrát(xf86config). Ono to asi prepísalo nejaké dôležité knižnice(libGL...?). Ako mám teraz postupovať? Keď chcem preinštalovať X-ka, čím začať? Skúste mi poradiť

    Odpovědi

    3.12.2002 20:13 Tomáš Bláha
    Rozbalit Rozbalit vše NVIDIA
    GLX ovladač je v samostatném balíčku NVIDIA_GLX. Pokud ho nemáte, tak můžete zaremovat v XF86Configu řádek Load "glx".
    3.12.2002 20:21 juraj
    Rozbalit Rozbalit vše NVIDIA
    Ja som instaloval zakaždým z RPM balíka, skúšal som aj z kompilovať ale úplne mi to zlyhalo. A čo myslíš tým zaremovať?(zmazať...)
    3.12.2002 21:00 Tomáš Bláha
    Rozbalit Rozbalit vše NVIDIA
    Zaremováním (termín z doby DOSu) jsem myslel dát před ten řádeh hash:
    Section "Module"
      Load         "type1"
      Load         "speedo"
      Load         "extmod"
      Load         "freetype"
      Load         "glx"
    EndSection
    
    upravit na:
    
    Section "Module"
      Load         "type1"
      Load         "speedo"
      Load         "extmod"
      Load         "freetype"
    #  Load         "glx"
    EndSection
    
    Jinak ovladače pro NVIDIA karty se skládají ze dvou částí: - NVIDIA_kernel-verze.rpm (Modul do jádra, který se stará o komunikaci karty se systémem a programy; je nutný pro práci karty v grafice Xkách) -NVIDIA_GLX-verze.rpm (Modul do XFree pro hw akceleraci OpenGL - 3D grafiky) Předpokládám, že asi nemáte nainstalovány oba balíky, ať už dvě rpm, nebo dva balíky zdrojáků. Já osobně preferuji instalaci ze zdrojáků. U těchto ovladačů se jen rozbalí balík a dá se příkaz make, takže je to celkem pohodové.
    3.12.2002 23:24 juraj
    Rozbalit Rozbalit vše NVIDIA
    no mám nainštalované oba tieto balíky dokonca som skúšal rôzne verzie ale nakoniec som tam nechal tie najnovšie už neviem presne ale asi to boli 3123 alebo tak nejak.Zo zdrojakov mi neslo - make prbehlo s chybami samé error tak som to nechal tak.Este pozriem ci mam nastavený config tak ako si mi napísal.Poradíš mi prosím Ťa ešte s tou inšatáciou X window ktoré balíky ako prvé atď...
    4.12.2002 00:15 dadoprom@post.sk
    Rozbalit Rozbalit vše NVIDIA
    Pouzivam Mdk Linux 9.0 a mal som tiez problem s ovladacmi NVIDIE ale nokoniec sa mi to podarilo vyriesit takto: Instaloval som zo zdrojakov prikazom "make install" 1. Musis mat nainstalovany "kernel-source"!!!!! 2. Prihlas sa ako root 3. Instaluj najprv subor nvidia kernel /NVIDIA_kernel-1.0-3123.tar.gz/ s "make install" 4. potom instaluj nvidia glx /NVIDIA_GLX-1.0-3123.tar.gz/ s "make install" 5. vloz do cdrom bootcd-installacne cd a vyber aktualizacia, preklikaj sa ku grafike zvol svoju nvidia kartu /instalacny program to urobi za teba/ a there we go!!!! Vyhoda tejto instalacie ze nemusis editovat XF86config 4, a to nikdy ani ked si menis rozlisenie...nech sluzi

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.