abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: SLAX boot from iso

    7.6.2007 08:37 Valda
    SLAX boot from iso
    Přečteno: 667×
    Ahoj, mám na disku několik distribucí slaxu jako .iso soubory. Po vložení disku cd se standardní verzí slaxu("tenisky")stisknu klávesu F1 abych mohl napsat cestu ke správnému .iso, ale pokaždé, když zadám teď jinou cestu k .iso tedy i jinému systému a vyndám cd, nastartuje jen distribuce, kterou jsem spustil tímto způsobem jako první a to i v případě, že to .iso na hdd přemístím úplně do jiného adresáře, slax si ho najde, dokonce ikdyž mu přepíšu koncovku z .iso na .piso, tak ho najde též :((...Jak to nastavit, aby bootoval .iso které zadám a ne to které jsem spustil jako první? Jedná se o slax 5 verze.

    Odpovědi

    7.6.2007 09:02 František
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLAX boot from iso
    a o co opíráš své přesvědčení, že SLAX umí "bootovat" z obrazu disku .iso? prostě jen spouštíš systém, který máš na tom bootovacím kédéčku. jestli to dobře chápu, tak chceš mít jedno univerzální bootovací kédéčko, z kterého by ses pak vždycky odkazoval na jednotlivá .iso-a na disku. jseš dobře vyčuranej, možná až moc...
    7.6.2007 12:35 Valda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLAX boot from iso
    Otázka byla na něco jiného, konkrétně na to, že slax po naběhnutí cd a stisku F1 nereskektuje zadanou cestu k .iso přes parametr boot: from=/dev/hda1/slaxverze1.iso. Ať zadám libovolné jméno hloupyslax.iso, vždy mi z disku začne botovat z .iso souboru jen popcorn, který jsem z .isa spustil první a já bych rád takto nabootoval i jiný systém, než popcorn, třeba killbill, či server edition, popřípadě mnou předělanou verzi, aby si to člověk mohl vyzkoušet a zkontrolovat, než to vypálí a některé věci i nastavit a pak je uložit formou modulu, aby nebylo nutné pokaždé zadávat parametry sítě, tisku a takových drobností jako registrace OOffice...No snad to někdo pochopí, nechci žádné multiboot cd, ani nastavit zavaděč, jen když vložim cd nějakého slaxu a při bootování zadám přes F1, že chci bootovat z .iso na disku, tak aby vzal to .iso ke kterému, jsem zadal cestu a ne, aby si pokaždé našel popcorn...
    7.6.2007 17:27 pakanek | skóre: 28 | Vyškov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLAX boot from iso
    viz. cheatcodes
    Pokud dobre vim, tak jakmile PC po startu nabehne s CD Slaxu, tak klavesa F1 slouzi pro prepnuti na uvodni obrazovku. Odkud jsi se dozvedel, ze Slax takto bootuje z iso obrazu?
    Všechno dobré je pro něco zlé.
    8.6.2007 14:10 Valda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLAX boot from iso
    forum na slax.org, jo v cheat-kódech to není, ale lze to provést, z cd jen naběhne základ a zbytek jde z iso, tedy cd je free...
    Zdeněk Molík avatar 2.7.2007 15:54 Zdeněk Molík | skóre: 14 | Znojmo - Oblekovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLAX boot from iso
    K uvolnění CD se používá zkopírování do RAM, ale ne iso
    On je to také ve své podstatě nesmysl, neboť by se musel obraz ISO někam uložit..

    Pokud potřebujete se Slaxem experimetovat tak doporučuji použít qemu
    Zde si vytvořit img a simulovat boot z iso + používat virtuální hdd.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.