abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Instalace linuxu pomoci Livecd.

    20.6.2007 22:38 OgeeN
    Instalace linuxu pomoci Livecd.
    Přečteno: 276×
    Ahoj,

    stojim pred nasledujicim problemem:

    Potrebuji na vzdalenem pocitaci v zahranici nainstalovat linux (CentOS). K pocitaci ma fyzicky pristup muj linuxu neznaly kolega. Ted mne ceka krok za krokem zdlouhavy popis prubehu instalace. Abych si usetril cas napadlo mne nasledujici:

    Nebylo by mozne, aby kolega na pocitaci nabootoval pomoci livecd (treba slax) do funkcniho systemu. Ja se pak k tomuto pocitaci vzdalene pripojim a instalaci provedu sam rucne z prostredi livecd. Teoreticky by melo stacit vse potrebne nakopirovat na pevny disk a upravit cesty k diskum.

    Chtel bych vas poprosit o nazor a radu jestli je mozne vyse uvedene provest pripadne jak ?

    Diky moc za radu.

    Odpovědi

    20.6.2007 22:47 MiHl | skóre: 9 | blog: Uvazovnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace linuxu pomoci Livecd.
    Instaloval jsem takhle Fedoru 6 a podařilo se to, jen by to asi chtělo, abyste měli dost rychlé připojení.

    Udělal jsem si minimální instalaci na volný oddíl, pak to překopíroval a doinstaloval balíky z netu. Dokonfiguraci bude asi i ve vašem případě dedělat ručně (fstab,instalace GRUB atd.), protože klikátka mi i při chrootu nefungovala, dokud se vysloveně nenabootovalo do systému.

    Teď už bych měl po problému, protože bych použil live cd fedory, které se umí instalovat (jako ubuntu ...), a vzdáleně nainstaloval. CentOS je ale vždy víc stable-pozadu, takže až to budete dělat za půl roku/rok, tak budete mít taky dost ušetřené práce :o)
    21.6.2007 07:49 OgeeN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace linuxu pomoci Livecd.
    Predpokladam, ze jste si tedy nekde na lokalni stanici nainstaloval Fedoru, na vzdalenem pocitaci nabootoval livecd a treba pomoci scp zkopiroval z lokalni stanice na vzdalenou ?

    Predpokladam spravne ?

    Na co vsechno je potreba dat si pri takovehle akci pozor ? Myslim, kde vsude upravit cesty k pevnym diskum atp. ?

    Co delat treba v pripade, ze na lokalnim a vzdalenem stroji jsou ruzne sitove karty a jsou tedy potreba ruzne ovladace ?

    Diky za odpoved.
    22.6.2007 20:13 MiHl | skóre: 9 | blog: Uvazovnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace linuxu pomoci Livecd.
    ja jsem mel cely obraz k dispozici na vzdalenem stroji, takze jsem to vzdalene kopiroval jen primo na tom pocitaci

    vetsi problem v tom nebyl, problem je jen s nastavenim veci na tvrdo, treba jako ip na stroji, ktery pouzijete jako vzor, jinak si se vsim (krome oddilu - fstab) se vsim poradila automatika i s rozdilnym hardwarem - zvladl kudzu nebo co se o to u Fedory stara. Problem je jeste s nastavenim ovladace u Xorg. Vsechno jinak probiha hladce, pokud neni u toho stroje nejaky neobvykly hw
    21.6.2007 08:35 tlamik | skóre: 21 | Karvina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace linuxu pomoci Livecd.
    Ja podobne veci resim tak, ze si ten server nainstaluju na nejake jine zelezo u mne, upravim kernel, pokud je to nutne podle ciloveho serveru (PATA, SATA, SCSI apod.), udelam bootovatelnou zalohu pomoci mondorescue (www.mondorescue.org) a tu pak poslu postou a na cilovem serveru se strkne medium do mechaniky a napise se nuke a on uz se pak na nic nepta a jede automaticky, na konci vyjede medium, restart a je to. Obcas se sice stane, ze neco nevyjde, vetsinou to je zapsani grubu, to se pak da resit treba v tom live cd vzdalene.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.