abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Ještě jeden router za NAT

    22.10.2007 15:56 Honza
    Ještě jeden router za NAT
    Přečteno: 748×

    Lokální síť mám momentálně připojenou k Internetu přes VoIP ústřednu, která obsahuje i ADSL modem a router s NAT. Rád bych přidal do sítě server (druhý router), přes který poběží veškerý provoz. Protože mi přišla blbost dělat další NAT, vymyslel jsem pravděpodobně ještě větší blbost:

    Internet --- [public IP] VoIP router [x.y.z.1] --- [x.y.z.11 eth0] server [eth1 x.y.z.12] --- lokální síť

    Jakým způsobem mám nakonfigurovat server, aby se dalo dostat z vnitřní sítě ven? Půjde to pomocí iptables? Není nesmysl mít část sítě x.y.z.0/24 na eth1 a část na eth0? Jestli ano, jakou konfiguraci byste mi doporučili?

    Předem díky za rady. Já myslel, že bude na serveru stačit přidat route na x.y.z.1 a povolit ip_forward, ale bohužel.

    Odpovědi

    michich avatar 22.10.2007 17:07 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ještě jeden router za NAT
    Tak z něj nedělej router, ale bridge.
    22.10.2007 18:34 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ještě jeden router za NAT

    Ale to bych přišel o možnost nezávislé kontroly přístupu na server podle rozhraní. Z eth0 smí projít jenom SSH a HTTP(S), zatímco z eth1 je otevřené téměř vše.

    Zatím jsem to dočasně vyřešil dvěma nezávislými sítěmi a SNAT. Nepřišel jsem ale na způsob jak zařídit forwarding mezi dvěma rozhraními bez nutnosti použít nějakou formu NAT. Je mi jedno, jestli budou obě rozhraní ve stejné síti nebo ve dvou různých. Když povolím IP forwarding v /proc/sys/net/ipv4/ip_forward, neděje se nic. Teprve až když přidám pravidlo pro iptables MASQUERADE/SNAT, začne konečně forwarding fungovat.

    michich avatar 22.10.2007 20:19 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ještě jeden router za NAT
    Ale to bych přišel o možnost nezávislé kontroly přístupu na server podle rozhraní.
    Ne nezbytně. Existují ebtables a bridge-nf...
    rADOn avatar 22.10.2007 19:37 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ještě jeden router za NAT
    jestli to dobre chapu tak to co potrebujes je uplne normalni smerovani mezi dvema sitema resp. podsitema. neni potreba to nejak drbat, proste pridas sit nebo pridelenou sit rozdelis maskou na dve podsite

    Internet --- [public IP] VoIP router [x.y.1.1/24] --- [x.y.1.2/24] server [x.y.2.1/24] --- LAN
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    22.10.2007 20:49 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ještě jeden router za NAT

    Přesně tohle jsem teď momentálně zprovoznil. Jedna síť mezi VoIP routerem a eth0, druhá na eth1.

    Problém ale je, jak zprovoznit směrování. Jediné co mi funguje je NAT, což mi přijde jako blbost. Přece musí existovat jednoduchý způsob jak směrovat pakety mezi dvěma sítěmi bez překladu adres. Jenom nevím jak na to. Jak jsem psal výše, když nastavím route pro obě sítě, default route pro VoIP router, povolím IP forwarding a pro testování nastavím všechna pravidla iptables na ACCEPT, nedostanu se z jedné sítě do druhé. Až když přidám ještě pravidlo pro NAT, začne to fungovat.

    22.10.2007 21:01 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ještě jeden router za NAT
    V té síti „úplně na konci“ nastavíte počítačům jako default gw router, na routeru/serveru nastavíte směrování do koncové sítě a default gw na VoIP router (pokud v té síti nejsou samy, nastavíte i směrování do této sítě), na VoIP routeru nastavíte směrování obou sítí přes vnitřní rozhraní a default gw přes rozhraní do internetu. Většina z toho je „samozřejmá“, jediná „záludnost“ může být v nasatvení směrování VoIP routeru, tomu musíte nastavit směrování do obou sítí – do té bližší přes jeho síťovou kartu zapojenou do té sítě, do té, která je schovaná za dalším routerem, musíte nastavit směrování přes IP adresu toho routeru (tu, která je ve stejné síti, jako VoIP router).
    22.10.2007 21:21 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ještě jeden router za NAT
    nastavení směrování VoIP routeru, tomu musíte nastavit směrování do obou sítí – do té bližší přes jeho síťovou kartu zapojenou do té sítě, do té, která je schovaná za dalším routerem, musíte nastavit směrování přes IP adresu toho routeru (tu, která je ve stejné síti, jako VoIP router).

    A to je ten problém... VoIP router neumožňuje moc nastavení, přece jenom je to telefonní ústředna s pár funkcemi navíc. Pokusím se ho trochu poladit přes telnet, protože přes webové rozhraní routování konfigurovat nejde.

    22.10.2007 22:15 JP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ještě jeden router za NAT
    Dostat se z jedne site do druhe, tim myslite dostat se napr. na "vnejsi" adresu vaseho serveru (nebo na vnitrni vasi ustredny, to je jedno)? Nebo pristup do Internetu?
    rADOn avatar 22.10.2007 23:37 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše smerovani
    FYI to co jsem popsal je _normalni_ a prirozeny zpusob smerovani IP siti. NAT je skaredy hack. V klikacim GUI to mozna nebude ale urcite tam musi byt jiny zpusob jak doplnit zaznam do smerovaci tabulky, jinak by to prakticky nebylo IP zarizeni. Kdyby to opravdu, ale opravdu neslo, nesla nastavit brana, nereagovalo na ICMP redirect, proste zadnej standartni zpusob, jeste porad by slo nastavit ten druhy router jako bridge tj. naspoofovat ustredne do arp tabulky hardwarove adresy z LAN odkazujici na mezilehly router. Nikda jsem takovou prasarnu nedelal ale melo by to jit. Ale jednodussi by asi v takovym pripade bylo nechat si od ISP pridelit dvoubitovou podsit mezi ustrednu a druhy router a nechat NAT delat ten router - douhodobe je to asi nejlepsi reseni, zvlast jestli je ta ustredna az tak moc IP blba.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    23.10.2007 08:11 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ještě jeden router za NAT

    Díky za pomoc. Už to funguje!

    Měl jsem to vpodstatě dobře, jediný problém bylo chybějící nastavení route do vzdálenější sítě na VoIP routeru. Pakety z vnitřní sítě k němu tedy prošly, ale zpátky už ne.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.