abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 723 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Hledám statistický software

    24.2.2008 09:11 famke
    Hledám statistický software
    Přečteno: 1705×
    Potřeboval bych doporučit nějaký software pro statistické zpracování dat. Dříve jsem pracoval ve STATGRAPHICSu. Jedná se mi zejména o testování hypotéz a možnost provádět neparametrické i parametrické testy. Něco jsem našel, ale jedná se mi spíše o praktickou zkušenost. Preferuji free a OSS aplikace běžící na linuxu, případně windows.

    Za tipy děkuji.

    Odpovědi

    24.2.2008 11:42 oo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hledám statistický software
    Co se free a OSS aplikaci na Linuxu tyce, tak nic rozsahlejsiho nez R (http://www.r-project.org/) asi nenajdete.

    Profesionalni statistik nejsem, ale statistiku v praci pouzivam. Pred nekolika lety nam zamestnavatel vnucoval program Statistica (dostal extra slevy), ale ten pod Linuxem nebehal. Na komercni software (SPSS, S-Plus) nebyly penize, a tak jsem zacal pouzivat R. V soucasne dobe nam zamestnavatel nabizi i zlevnene SPSS, ale protoze bych ho musel platit ze svych penez, tak zatim zustavam u R.

    Problem s R je, ze bud vite, jak veci resit (pak to jde rychle a snadno), a nebo to nevite, a pak muze dlouho trvat, nez na to prijdete. Zpocatku (kolem 2001) jsem to resil tak, ze jsem si stahl manualy S-Plus a v R jsem hledal analogicke funkce. (S-Plus a R jsou podobne, oba produkty vychazi z jazyka S). V soucasne dobe je uz k dispozici dostatek knih o R (nektere se daji stahnout z Internetu). Navody hledam tam. Co se grafiky v R tyce - tam to bez knihy "R Graphics", http://www.stat.auckland.ac.nz/~paul/RGraphics/rgraphics.html, neslo. (Zvlast pokud jsem chtel pouzivat baliky grid a lattice.) Komercni produkty jsou v tomhle ohledu mnohem vice user-friendly.
    24.2.2008 11:52 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hledám statistický software
    R. Není co řešit. Když je člověk statistik, udělá v tom cokoli, když ne (jako já), na netu je plno návodů, rad a příkladů. A uživatelská přívětivost R je mnohem lepší než u klik-sem-klik-tam balíků.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    24.2.2008 12:21 oo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hledám statistický software
    Proti takhle zjednodusenemu pohledu se musim ohradit. Pri pouziti v praxi je dulezita produktivita prace. Mnohe komercni produkty uzivatele doslova vedou. Rikaji mu, jak ma data vyhodnotit a jak ma vysledky prezentovat. Neco takoveho v R nenajdete. Tam casto musite hledat mezi tisici ruznych rutin.

    Navic kdyz vetsina vasich kolegu pouziva program Statistica, pak vetsinou uslysite nazvy testu podle toho programu. V R se ty testy obcas jmenuji jinak. Vam pak nezbyde, nez na webu hledat, o jakem testu to vlastne kolegove mluvi, a pak ho dohledavat v R. Tohle se mi stalo nekolikrat a zadna zabava to nebyla.
    24.2.2008 12:36 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hledám statistický software
    Proti takhle zjednodusenemu pohledu se musim ohradit.
    Nemám čas na to, abych sem svůj pohled psal ve svojí úplnosti.
    Mnohe komercni produkty uzivatele doslova vedou. Rikaji mu, jak ma data vyhodnotit a jak ma vysledky prezentovat.
    A říkají to vždy správně? Pokud na tom záleží, tak se uživatel statistiky beztak neobejde bez konzultace s opravdovým statistikem.
    Neco takoveho v R nenajdete. Tam casto musite hledat mezi tisici ruznych rutin.
    Když člověk ví co hledá a co chce, a když o statistice něco málo ví (a chce se dozvědět víc), nevidím v tom problém.
    Navic kdyz vetsina vasich kolegu pouziva program Statistica, pak vetsinou uslysite nazvy testu podle toho programu.
    To znám na vlastní kůži.
    V R se ty testy obcas jmenuji jinak.
    A co? V přednáškách a učebnicích jsou zmíněny i alternativní názvy. Není problém je znát.
    Vam pak nezbyde, nez na webu hledat, o jakem testu to vlastne kolegove mluvi, a pak ho dohledavat v R.
    Ano, když něco nevíte, musíte si to zjistit. Co je na tom špatného?
    Tohle se mi stalo nekolikrat a zadna zabava to nebyla.
    Mě se to taky stává docela mě to baví.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    24.2.2008 12:00 pawleeq
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hledám statistický software
    Připojím se k výše uvedeným odpovědím a jednoznačně doporučím R. Pokud nejste fanda příkazové řádky, doinstalujte si do R balíček RCommander a získáte jednoduché GUI. Spustíte ho příkazem library(Rcmdr) a dál už jen klikáte.

    Jinak základní statistické testy lze páchat i s pomocí OO.org Calc nebo Gnumericu.

    Ať se daří:)
    24.2.2008 17:15 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hledám statistický software
    Pritulka je profesionalny statistik a tiez funguje pod R-kom. Existuje este frontend ku R-ku rkward.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    25.2.2008 08:52 famke
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hledám statistický software
    Děkuji všem za cenné tipy, co se týče ovládání souhlasím s tím, že člověk musí vědet co počítá a proč a různí průvodci jsou na spíš obtíž. Není problem nastudovat něco co člověk skutečně potřebuje. R jsem viděl na stránkách kde srovnávají statistické softwary ale zatím mi vypadl z užšího výběru.

    pro zájemce začínal jsem zde

    Ještě jednou díky, famke
    25.2.2008 11:16 oo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hledám statistický software
    Jak jsem psal, R pouzivam mnoho let a jeho vyvoj prubezne sleduji. Ale nad nekterymi zde prezentovanymi nazory se podivuji.

    Pokud si myslite, ze clovek musi vedet co pocita, pak si zajdete treba na lekarskou fakultu a tam si zjistete, jak se veci maji. NAPROSTA vetsina uzivatelu tam statisticky software pouziva jako cernou skrinku, do ktere nasypou data ze svych experimentu. Vypadne jim odpoved, kterou pak pretisknou v odbornem clanku. Zakladnim kurzem statistiky sice prosli, ale tam je naucili jen ty nejzakladnejsi veci (napr. co je double-blind experiment a jak se jmenuje test, ktery maji pouzit). Cokoliv komplikovanejsiho pak resi profesionalni statistik, ktery jim vicemene jen rekne, kde maji kliknout ...

    Uvedomte si, ze tihle lide nectou abclinuxu.cz ani jina technicka fora, a proto se zde s jejich nazory nesetkate. Nehodlam zde polemizovat, ktery pristup je lepsi (cerna skrinka versus teoreticka znalost), ale prece neni mozne se tvarit, ze tahle skupina neexistuje. Pokud temto lidem predlozite R, pak jejich prvni myslenka bude, ze si delate srandu.
    25.2.2008 11:40 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hledám statistický software
    Pokud temto lidem predlozite R, pak jejich prvni myslenka bude, ze si delate srandu.
    Souhlasím a s tímto zvlášť. Lidé mají prostě své bloky a předsudky. Jsou zdegenerovaní kvůli Windows. Když ale člověk přijde na abclinuxu a chce statistický balík, R je to nejlepší, co se mu dá doporučit. Nebo klidně S-plus ve Wine, pokud to není v rozporu s licencí, případně nativní unixovou verzi, která ale zase nemá GUI. Mezi "černou skříňkou" a "teoretickou znalostí" může být plynulý přechod. Já třeba Rkové skripty taky používám jako černou skříňku, protože jejich kód neznám. Na fakultě nás učili klikat v S-plusu pro Windows. Zjistil jsem, že v řádce a batch modu je všechno snažší, logičtější a rychlejší, tak jsem se na zkoušku připravoval s Rkem. A když se to můžu naučit já, zvládne to každý.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.